【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
留名
一直都唔明點解佢地覺得斯里芬計劃work…
要打比利時先可以實行到,但係打中立國當年係會製造個好大既外交問題

斯里芬計劃最大問題係佢既理念似以前騎兵及近現代坦克既包抄 但當時根本冇人諗到戰爭已演變做壕溝戰

至於比利時既外交問題係在於德國唔覺得英國會為左個小國開戰 我諗係德皇覺得兩邊皇室係親屬就唔會出事 但英國一來要守住戰略要地 二來德國係摩洛哥危機既取態令英國根本不能放任德國唔理

英國當年同法、俄同盟,就算唔打比利時,英國都應該要宣戰入場一齊打,依點德國應該知。
依個計劃可唔可以話佢嚴重低估比利時軍事實力?同埋佢好似冇plan b

應該話當時德國太高估自己
其實就算順利俾佢打爆埋法國..仲有英國要打
但個計劃係理想到打法國其間英國已經全力幫拖但會慘敗到之後毫無反擊力
等佢可以回軍打俄國...
但同時俄軍係德軍主力打英法時.又會攻唔入德國

個計劃理想到咁........點會成功呀

一戰又比人夾,二戰又比人夾,搵次比德國1on1得唔得je
正正
延伸閱讀:大戰之路by蘿蔔絲脾耳
http://hkgalden.com/view/186550/page/1
佢未癲之前寫嘢真心高質
高質留明
留明
Lm
正 重溫歷史
其實好想德國贏 可惜一班豬隊友
德國夾正係中間好難搞喎
又搵埋啲豬隊友
要打比利時先可以實行到,但係打中立國當年係會製造個好大既外交問題

因為唔行比利時就要強攻法國東方防線
損失會極大 就算贏到都係慘勝
同埋德軍要係俄國出兵前打贏法國先至可以避免兩面作戰

理想同現實既分別
跟本無可能避免被夾擊

其實本身三帝同盟好地地係一個防守性質聯盟
係阿二世又玩鳩俄國
同埋德國人又中意大利呢個拖後腿ge垃圾伏
留名
其實英國ge底線係比利時
德國唔入侵比利時 英國都唔會理佢
英國見到德法狗咬狗最開心
一戰都算係最後一次有騎兵出現喺大型戰場上了

二戰德軍對波蘭展開閃擊戰
波蘭騎兵冇坦克支援就咁衝向德軍坦克

其實所謂波蘭騎兵向德軍坦克衝鋒呢件事係假既 係當年騎兵撤退 遍地馬屍 德軍宣傳部為左整 propaganda而作 當然有可能有零星沖突 但一定唔會係大型攻擊坦克啦

我記得好似睇discovery 二戰全彩實錄係影住波蘭騎兵衝向德軍坦克
有錯勿屌

印象中無呢段 可能我記錯 但有好多個source都指出成件事係propaganda屋企有本書專講propaganda 有一頁係講呢件事 番去搵下係邊再影上黎 另外 當年波蘭軍雖然未完全現代化但都係有少量坦克

記得睇過書 二戰個時波蘭坦克編制都唔係太少
同埋陸軍力量都叫新興國家叫強
陸軍硬件上唔係話輸好多
但戰術運用上 德國已經用緊閃擊戰 用輕坦的速度去直搗黃龍 挑戰後勤補給
但波蘭仲停留係縱深作戰到 當坦克係活動炮台
同埋空軍 德國超波蘭太多 波蘭空軍太廢 波蘭地面力量暴露哂出黎比空軍攻擊

其實所謂波蘭騎兵向德軍坦克衝鋒呢件事係假既 係當年騎兵撤退 遍地馬屍 德軍宣傳部為左整 propaganda而作 當然有可能有零星沖突 但一定唔會係大型攻擊坦克啦

我記得好似睇discovery 二戰全彩實錄係影住波蘭騎兵衝向德軍坦克
有錯勿屌

印象中無呢段 可能我記錯 但有好多個source都指出成件事係propaganda屋企有本書專講propaganda 有一頁係講呢件事 番去搵下係邊再影上黎 另外 當年波蘭軍雖然未完全現代化但都係有少量坦克

巴打有冇多d資料睇下
我都想了解多d

有錯勿屌

記得睇過書 二戰個時波蘭坦克編制都唔係太少
同埋陸軍力量都叫新興國家叫強
陸軍硬件上唔係話輸好多
但戰術運用上 德國已經用緊閃擊戰 用輕坦的速度去直搗黃龍 挑戰後勤補給
但波蘭仲停留係縱深作戰到 當坦克係活動炮台
同埋空軍 德國超波蘭太多 波蘭空軍太廢 波蘭地面力量暴露哂出黎比空軍攻擊

德國用裝甲師編制嚟打閃擊戰嘅想法太前衛
就算波蘭法國裝甲部隊有咁上下都比人大屌
Btw 裝甲師編制好似是戴高樂諗
留名

其實YouTube 有個叫"Great War"嘅channel都係好野嚟

斯里芬計劃最大問題係佢既理念似以前騎兵及近現代坦克既包抄 但當時根本冇人諗到戰爭已演變做壕溝戰

至於比利時既外交問題係在於德國唔覺得英國會為左個小國開戰 我諗係德皇覺得兩邊皇室係親屬就唔會出事 但英國一來要守住戰略要地 二來德國係摩洛哥危機既取態令英國根本不能放任德國唔理

英國當年同法、俄同盟,就算唔打比利時,英國都應該要宣戰入場一齊打,依點德國應該知。
依個計劃可唔可以話佢嚴重低估比利時軍事實力?同埋佢好似冇plan b

不 英國同法俄並唔係同盟關係 只係英與法跟俄雙方都有某些利益協定 與法俄具有軍事同盟既意義係好唔同 英國係冇承擔軍事義務 正如意大利係第一次世界大戰其實簽三國同盟時亦有附帶條件 如英打德奧任何一方 意大利係唔會負起同盟義務 佢地好識係細節上走位 廢事比人拖去不利境況

講番正題 嚴格黎講 低估唔係低估軍力 係估唔到防守戰變成主流 反而係各國唔適應近現代戰爭手法 第一次世界大戰係冇飛機 接近冇坦克既情況下 壕溝戰成為主流 意味住防守優於進攻 施里芬計劃之失敗 根本原因就係用左機動戰的打法去應付防守優勢既戰場

至於PLAN B...冇咩可能有 施利芬計劃就係要避開並包圍進攻亞爾薩斯洛林的法軍主力 以當時大家唔知防守係主流既情況下 呢種思維其實相當正路 亦冇第二條路可以行
屌live左
強post留名
番名學野
食完飯再更新

巴打們比小小時間我

膠登條link都好好睇
支持
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞