【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
留名
好鐘意睇
我成日都想問
德國法國係第一,二次世界大戰都係敵對,理應世仇咁
但點解宜家佢地仲可以合作到
反而中日就長期敵對

德法同中日都有人講左 咁我再簡略補充

因為1969年中蘇既珍寶島戰役 中共需要一個鄰近大國一齊壓制蘇聯 曾經同日本非常友好 之後蘇聯解體後慢慢反轉豬肚就係屎 有著數就拎 其他就唔提

所以與其話中日長期敵對 不如話中國冇可能有朋友

多謝上面巴打同上面上位巴打指教
因為小弟之前讀中史,經常有一個疑問
當年咁多場歐戰之後,咁多個國家都可以合作,仲有歐盟,共享政經發展
但反觀東亞大國,好似中國,韓國,日本做唔到一個大聯盟去抗衡西方
就算宜家東盟都好似無乜料到
所以我其實係buy大東亞共榮圈個理念,可以做到東亞勢力抬頭

簡單d講歐洲多國千幾年黎都有合作結盟既傳統,而且地理上各國交流都易

東亞地理上既分隔好大,各國既交流其實唔多,而中國歷代只當其他人藩屬,呢種觀念都影響左東亞國家空踏入近代後既交流

個人覺得中國(唔只中共) 個史觀一直都以自己係亞洲大國自居。㗎仔同泡菜想當年都係向我朝朝貢,依種心態有d難去同人傾…
我成日都想問
反而中日就長期敵對

因為1969年中蘇既珍寶島戰役 中共需要一個鄰近大國一齊壓制蘇聯 曾經同日本非常友好 之後蘇聯解體後慢慢反轉豬肚就係屎 有著數就拎 其他就唔提

當年咁多場歐戰之後,咁多個國家都可以合作,仲有歐盟,共享政經發展
但反觀東亞大國,好似中國,韓國,日本做唔到一個大聯盟去抗衡西方

歐洲之所以可以合作 總括黎講係因為幾百年黎各國都出左唔少優秀既君主領導各民族 而且自維也納條約後更注重勢力平衡 不容任何一國過份強大 所以各國有利於平等結盟牽制別國 到後期殖民利益分配 更需要強大盟友
到二戰後因蘇聯對西歐威脅強大 加上戴高樂唔想再睇美國面色 促進歐盟既成立 可以咁講 歐洲呢種合作思維植根已久

但東亞黎講 因為中國面積比周邊各國大五至十倍 資源豐富 長久以來就沒有所謂聯盟慨念 就算有 通常都係大分裂時期 例如春秋戰國 三國等等 因聯盟理念某程度要建基於平等地位 最起碼亦唔好差太遠 但中國果種天朝上國思維是很難做到的
想知多啲俄奧戰線同美軍參戰既戰況
因為樓主打既野同維基打既野太似
我想睇既野係維基睇到係呢個帖都睇到
但係維基睇唔到想額外知既野係度都睇唔到
留名
Btw 德國由威廉二世掌權俾斯麥下臺開始
放棄再保險條約專注德奧同盟
就注定會俾法俄兩國鉗死
奧國國力同俄國有差距
意大利太弱又唔可靠 可以忽略
再者法國同德國國力又唔係差得遠
唔爭取英國支持德奧同盟根本冇優勢

其實講到尾都係威廉二世戇鳩
放棄同俄國既曖昧關係
由得佢靠攏法國
再放棄俾斯麥既唔擴充政策同英國衝突
令到長期同法國敵視既英國同對方協約
原本同英俄既友好關係葬送係佢手上
孤立法國徹底失敗仲要俾人反孤立
題外話 我一直好奇怪點解奧地利由16世紀到20世紀都係歐洲強國
17世紀既三十年戰爭 維也納之戰 18世紀既王位繼承戰爭 七年戰爭 19世紀既拿破崙戰爭 每一場戰爭都大大削弱奧地利既國力 點解佢仲好似打不死既小強一直都係強國之一
但西班牙 瑞典 荷蘭就晨早被戰爭搞到衰落左 不復強國既地位 奧地利打輸既戰役又多 又傷過佢地 點解一直都係強國
我成日都想問
反而中日就長期敵對

因爲美國只是將集體安全體系(北約)套落歐洲到,而亞洲美國係用多個單邊聯盟既方法(美日同盟,美菲同盟,東南亞條約組織)去處理

所以當成個西歐都幾乎處於同一個軍事同盟,政治體制價值觀接近,而美國又擁有壓倒性既軍力同經濟勢力,西歐國家是無可能好似十九世界一樣用軍事手段解決問題,變相惟有用合作/談判既手法去處理糾紛。而歐洲,特別是法國同美國之間爭奪自由世界領導權既競爭,又變相整合到歐洲國家,所以歐洲可以話係實現到康德式既和平:https://en.wikipedia.org/wiki/Perpetual_Peace:_A_Philosophical_Sketch

亞洲由於無一個整合性既軍事同盟(曾經有個一個SAETO不過參與既好多都係有殖民地既歐洲國家, 日本又無份,所以失敗),成個勢力分佈可以話好零碎化,所以美國好多時都要扮演埋仲裁者既角色,例如日韓之間既獨島爭議,慰安婦爭議,日韓之間互相搓商既效果其實不如兩國直接拉攏美國去自己個邊,於是同歐洲,例如法德解決薩爾區問題既手法就好唔同。而且亞洲國家好多都是去到近二三十年先民主化,而且民主程度各有差異,而歐洲二戰後除左幾個軍事獨裁國家之外多數都建立到穩定有效既代議民主制,這批國家後來又是北約既第一批成員國,同亞洲相反,所以亞洲無可能建立到康德個種用來維持秩序既federation of free states。
Btw 德國由威廉二世掌權俾斯麥下臺開始
放棄再保險條約專注德奧同盟
就注定會俾法俄兩國鉗死
奧國國力同俄國有差距
意大利太弱又唔可靠 可以忽略
再者法國同德國國力又唔係差得遠
唔爭取英國支持德奧同盟根本冇優勢

其實講到尾都係威廉二世戇鳩
放棄同俄國既曖昧關係
由得佢靠攏法國
再放棄俾斯麥既唔擴充政策同英國衝突
令到長期同法國敵視既英國同對方協約
原本同英俄既友好關係葬送係佢手上
孤立法國徹底失敗仲要俾人反孤立

巴爾幹戰爭之後,已經不可能維持同俄國既曖昧關係,除非德國放棄同奧匈既同盟轉移投靠俄國,但放棄同奧地利(奧匈)既緊密同盟等於倒退翻去奧普戰爭-普法戰爭個陣既狀態,結果可能就係法國,奧地利圍插德國,俄國又不一定介入,英國中立之下,德國面對既局面慘過七年戰爭個時既普魯士
中學讀過歷史jj 留名
題外話 我一直好奇怪點解奧地利由16世紀到20世紀都係歐洲強國
17世紀既三十年戰爭 維也納之戰 18世紀既王位繼承戰爭 七年戰爭 19世紀既拿破崙戰爭 每一場戰爭都大大削弱奧地利既國力 點解佢仲好似打不死既小強一直都係強國之一
但西班牙 瑞典 荷蘭就晨早被戰爭搞到衰落左 不復強國既地位 奧地利打輸既戰役又多 又傷過佢地 點解一直都係強國

玩過eu4就知道聯婚系統同外挂差唔多

而且西班牙荷蘭瑞典都係海權國家,極度依賴貿易航道同制海權,一無左就基本上玩完,奧地利是陸權國家,霸住多瑙河流域,一場戰爭好難令奧地利一次過喪失成條多瑙河
留名
未睇晒都正評左先
多d呢類既post可以學下野!
想知多啲俄奧戰線同美軍參戰既戰況
因為樓主打既野同維基打既野太似
我想睇既野係維基睇到係呢個帖都睇到
但係維基睇唔到想額外知既野係度都睇唔到

大致講下奧匈負責既南綫

1914年有加里西亞戰役,個時俄國攻入東普魯士,德軍全體回防。奧匈本身既斯拉夫族部隊倒戈,導致奧匈南綫崩潰,俄國攻入加里西亞燒殺搶掠,俄軍圍攻奧匈既Przemyśl要塞133天,加埋軍紀敗壞,耽誤戰機令俄軍攻唔到入去Carpathian Mountains後面既匈牙利地區。原本歡迎俄佬既波蘭人因爲俄軍大肆既搶掠反而激起反抗情緒,唔少加入畢蘇斯基既波蘭反抗軍。

1915年德國主力回防,一擊就突破左俄軍在加里西亞既防綫,俄軍全綫潰敗,連撤退都撤唔切就被原地殲滅,俄奧聯軍一路推進到去俄屬波蘭同烏克蘭既邊界,之後俄軍有幾次唔成功既反擊,意大利加入同盟國,羅馬尼亞加入協約國對戰局既影響有限,所以戰綫基本上維持到1917年俄國推出爲止

美國既主要貢獻就係俄國退出之後派兵頂住左德國西綫既反攻,後來亞眠戰役同百日戰役美軍都有參加,但主力仍然係法國同英國部隊,唔似二戰美國做主角
一戰都算係最後一次有騎兵出現喺大型戰場上了

二戰都有
只係有一戰咁誇張咁解

韓戰支共志願軍仍然有用騎兵投入作戰,但主要負責偵察等既低烈度任務
留名
最鐘意睇歷史post
留名
以前西史書好多漫畫式貼圖去講當時既情形,好鐘意睇
https://youtu.be/Dl64mDJXMAc
當年miss播過一次記到宜加

Same
玩battlefield重燃對一戰興趣
呢個post好正
2017 dse history jj lm
留名
咁多位巴打唔好意思
呢2日忙緊自己剪片
今日夜少少會出貨
上面巴打講個d都好詳盡
大家有咩想個都可以問同幫手答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞