【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
諗起al既時光,雖然最後history得c
One of the turning points of the First World War was in spring 1918. By that time the Russian Empire collapsed with an armistice with the German empire, therefore, The Germans relocated more than half a million units and munitions from the far-east to launch the attack on the western front in the spring 1918.

The outcome of the push was not substantial and the Germans basically burnt themselves off of supplies and forced to retreat.

What are your views on that? Do you think that the failure to capture France during the spring advance was the turning point of the war?

I think the outcomes of war was already decided in 1916: after the Battle of Verdun and the battle of Somme, the German sustained heavy losses and they also experienced low morale. Initiatives were lost by the German forever. The last 5 offensives launched by German in 1918 proved to be nothing different from furtile attempts.
推薦幾隻game俾咁多位鍾意歐洲歷史既巴打

歐陸風雲4
維多利亞2
鋼鐵雄心4

好似睇緊History Essay好正
好似睇緊History Essay好正

仲要有DBQ思考,作為DSE師兄,呢篇野睇完一戰應該冇難道
留名
留名
勁中意睇歷史
history真係好好玩
中學讀得好開心
不過係香港 讀依啲無出路

巴打我認同,我AL歷史拎A但後尾走左去讀BBA

高質!巴打會唔會講2戰,對2戰興趣更大
留名
喚醒返我d記憶
留名
留名
留名學野
其實我覺得某程度上德國佬係自己捉蟲<br/>一戰前期同埋期間向外輸出共產主義思想<br/>希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅<br/>但係輸出法國失敗 雖然係俄國成功<br/>但係打少個俄國都打唔曬咁多個列強<br/>最後呢種階級鬥爭暴徒政治仲係俄國徹底成功<br/>令到自己國家係二戰中受返呢個惡果<br/>Detail 自己去睇返discovery Chanel

咁佢送列寧翻去之後又係蘇聯身上拎咁多著數,又結束東線唔成功,一戰而言係成功架喎

德國唔投降嘅話最後反勝都唔係唔可能

邊有可能, 皇帝會戰果時西線德軍士氣已經低到撤退既部隊會罵增援部隊做乜延長戰爭

德軍係磨到輸 齋講戰爭黎講一戰都幾悶下

又唔係得西線。東線、意大利戰線、馬其頓戰線、羅馬利亞戰線

全部都好精彩
高質正皮留名
例如後來做左沙漠之狐既隆美爾,一戰時後已經喺意大利光芒乍現。

佢唔理上級撤退命令,帶住一百個手下同六支機關槍孤軍深入,攻佔左Matajur山,重俘虜左九千個意大利守軍 。因為呢之戰攻佢後來獲頒軍人最高榮譽既藍十字勳章
Some historians thought that during the first World War, the technological and military tactics had drastically improved 10 years just in four years of time.
Soldiers rode into the war by in horses and left the trenches in tanks.
Do you think the First World War was a significant catalyst towards modern warfare?
留名
LM
LM
其實我覺得某程度上德國佬係自己捉蟲<br/>一戰前期同埋期間向外輸出共產主義思想<br/>希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅<br/>但係輸出法國失敗 雖然係俄國成功<br/>但係打少個俄國都打唔曬咁多個列強<br/>最後呢種階級鬥爭暴徒政治仲係俄國徹底成功<br/>令到自己國家係二戰中受返呢個惡果<br/>Detail 自己去睇返discovery Chanel

咁佢送列寧翻去之後又係蘇聯身上拎咁多著數,又結束東線唔成功,一戰而言係成功架喎

邊有可能, 皇帝會戰果時西線德軍士氣已經低到撤退既部隊會罵增援部隊做乜延長戰爭

我覺得三十年戰爭至普法戰爭果時既戰爭史幾好睇

法國路易十四既擴張戰爭

1683年維也納之戰 之後奧地利歐根親王更逐步擊敗土耳其

七年戰爭腓特烈大帝一國打法俄奧三國

不過都係拿破崙戰爭正啲

拿破崙一開始點樣扭轉劣勢打敗反法同盟 發動侵俄戰爭 而俄國庫圖佐夫先打敗土耳其 再用焦土擊退拿破崙 仲有滑鐵盧戰役 普軍反撲法軍徹底打敗拿破崙 呢啲都好正

三十年戰爭:華倫斯坦vs古斯塔夫二世,簡直就係銀英傳式既戰術對決。
七年戰爭又係好得意,普魯士力挽狂瀾一挑全歐洲,如果無俄羅斯臨時跳槽,普魯士一早亡國,歐洲歷史既走向就會好唔同。

拿破侖戰爭既意大利,埃及戰役又係經典。威斯法利亞,維也納體系又係歐洲歷史兩大turning points,好多話自己讀歷史既人居然可以唔熟三十年戰爭,七年戰爭同拿戰。

腓特烈大帝真係好好彩
咁都冇比人亡國
如果比人亡國就唔會有德國出現
或者只係出現由奧地利統領既德意志聯邦
唔會有普奧戰爭 姐係唔會有奧匈帝國出現
法國拿破崙三世亦唔會倒臺
而意大利亦統一唔到
德奧同盟唔會出現
唔會有一二戰出現
冇二戰國民黨就唔會輸比共產黨
影響埋大陸同香港歷史

我覺得三十年戰爭至普法戰爭果時既戰爭史幾好睇

法國路易十四既擴張戰爭

1683年維也納之戰 之後奧地利歐根親王更逐步擊敗土耳其

七年戰爭腓特烈大帝一國打法俄奧三國

不過都係拿破崙戰爭正啲

拿破崙一開始點樣扭轉劣勢打敗反法同盟 發動侵俄戰爭 而俄國庫圖佐夫先打敗土耳其 再用焦土擊退拿破崙 仲有滑鐵盧戰役 普軍反撲法軍徹底打敗拿破崙 呢啲都好正

三十年戰爭:華倫斯坦vs古斯塔夫二世,簡直就係銀英傳式既戰術對決。

七年戰爭又係好得意,普魯士力挽狂瀾一挑全歐洲,如果無俄羅斯臨時跳槽,普魯士一早亡國,歐洲歷史既走向就會好唔同。

拿破侖戰爭既意大利,埃及戰役又係經典。威斯法利亞,維也納體系又係歐洲歷史兩大turning points,好多話自己讀歷史既人居然可以唔熟三十年戰爭,七年戰爭同拿戰。

腓特烈大帝真係好好彩

咁都冇比人亡國

如果比人亡國就唔會有德國出現

或者只係出現由奧地利統領既德意志聯邦

唔會有普奧戰爭 姐係唔會有奧匈帝國出現

法國拿破崙三世亦唔會倒臺

而意大利亦統一唔到

德奧同盟唔會出現

唔會有一二戰出現

冇二戰國民黨就唔會輸比共產黨

影響埋大陸同香港歷史

都幾多如果下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞