【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
另外坦克戰術最出名既發明人要數既應該係兩個英國人J. F. C. Fuller同Liddell Hart,Fuller既西洋世界軍事史同Liddell Hart既第一同第二次世界大戰戰史都值得推介

法國既坦克係兩次大戰期間真係唔差,戴高樂應該都深受有法國坦克之父之稱既Estienne絃將軍影響
留名學嘢
我成日都想問
德國法國係第一,二次世界大戰都係敵對,理應世仇咁
但點解宜家佢地仲可以合作到
反而中日就長期敵對

表面上係好合作
但真正有起事上黎例如打仗就唔同
現在四海昇平
佢地會集中係經濟上合作
我成日都想問
反而中日就長期敵對

當時有蘇聯同埋戴高樂想對抗英美既影響力

中日問題係,近年特別嚴重
主要係中共,利用仇恨轉移視線同借仇日加強中共統治
明明中國係戰勝國,搞到自己係戰敗國咁

當然中國係戰場可以講係輸左比日本,
我諗當時既領導層,知識份子都明白
香港果班主要受當年南來既學者影響啦
因為香港既中史教育由佢地確立
好正呀個po
利申歷史渣豆以前成日睇唔明d漫畫
留名
勁中意睇歷史,特別係法國
仲皮毛過本中學西史書

易d入口嘛

好多歷史背景,政治結構,同環球貿易既因素都無乜點講到
一戰都算係最後一次有騎兵出現喺大型戰場上了

二次大戰波蘭有用騎兵打德國坦克
另外坦克戰術最出名既發明人要數既應該係兩個英國人J. F. C. Fuller同Liddell Hart,Fuller既西洋世界軍事史同Liddell Hart既第一同第二次世界大戰戰史都值得推介

法國既坦克係兩次大戰期間真係唔差,戴高樂應該都深受有法國坦克之父之稱既Estienne絃將軍影響

法國戰車其實唔廢 問題在於編制同定位方面
留名
留名學野
高汁

呢兩位大師既書不過有d難入口就真
一戰如果想微觀d睇既話,推薦大家睇peter englund既"美麗興哀愁:第一次世界大戰個人史" 。輕鬆得黎又可以係另一個角度睇一戰。
lm
留名
正到癲 多謝樓主繼續post
巴打可唔可以講下以亞衝突
Hist老師唔教呢科 但又想知道咩事

咁撚慘
你Form幾呀
上年dse出左?
留名
1918年9月,由於多次軍事失敗加上德國國內的矛盾加劇,興登堡建議在德國議會上提出「結束戰爭」,海軍司令部下令基爾港既德國艦隊出海同英軍作最後決戰,如果失敗就「光榮地沉沒」,但由於德國水兵不願送死,結果在發生「基爾港事件」,八萬名水兵拒絕開船,將軍艦停航,雖然成功使德國海軍局當收回命令,但卻遭到秋後算帳,數百人被捕,部分水兵走上基爾街頭示威,抗議海軍當局做法,要求當局釋放被捕者,遊行示威隨後發展為武裝起義,水兵們放低軍官身份並迅速佔領戰略要地,控制全城,並令革命係全國迅速蔓延。11月9日,德國首都柏林發生革命,德皇威廉二世無奈地宣布退位,並逃至荷蘭。11月11日德軍求和,第一次世界大戰結束。

基爾港示威

柏林示威
我成日都想問
反而中日就長期敵對

德法同中日都有人講左 咁我再簡略補充

因為1969年中蘇既珍寶島戰役 中共需要一個鄰近大國一齊壓制蘇聯 曾經同日本非常友好 之後蘇聯解體後慢慢反轉豬肚就係屎 有著數就拎 其他就唔提

所以與其話中日長期敵對 不如話中國冇可能有朋友
留名
好難搵到鍾意歷史嘅人 估唔到喺呢度搵到同好 正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞