【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
第一次世界大戰的影響
1. 政治
A. 權力核心轉移
由於,戰爭戰場主要在歐洲,歐洲強國英﹑法﹑德未能保持主導地位,輪為名存實亡的二等強國,令權力核心轉向美﹑日兩國。美﹑日兩國變身成世界頭號經濟強國,兩者均由債務國變成債權國(戰爭期間﹑戰爭後大量出口)

B. 共產政權出現
大戰期間,俄國發生共產革命,令世界上出現了第一個社會主義國家 - 蘇聯。自此,共產主義開始在世界各地散佈,並且出現多個共產政黨,同時亦令西歐聞風喪膽,變相導致法西斯主義抬頭並快速在西歐上位,而共產思想亦影響至今。

美帝都有共產黨

C. 出現世紀性的國際和平組織
一戰之後,美國總統威爾遜提出「十四項和平原則」,負責減少國際武器數量、平息國際糾紛同維持世界上民眾嘅生活水平。組織亦會負責衛生﹑勞工事務同難民事務等等。
但當時美帝奉行弧立主義,所以即使威爾遜想加入並且主導,因為國內聲音,所以最後都無無加入組織(初期想同英國爭主導權)。國際聯盟缺乏軍隊,所以要依賴大國會員嘅援助,但當時無咩國家幫到手,所以國際聯盟無咩威信。加上投票嘅時候需要經理事會全體一致投票,所以好多政策都通過唔到,對國家起唔到制衡作用,存在短短26年就消失左啦。

D. 酬恤金進軍事件
一戰中,參戰的美國軍人每人每日除左可以得到1美元的薪金之外,另外仲有25分作為海外生活補助金,但係戰時,美帝無出糧比美軍,戰後,美國政府都負擔唔到呢筆費用,於是係1924年訂定《服役證明修正法》,先向一戰老兵發出一張補助金證書,承諾所欠薪金會於20年后依當兵日數,薪金再乘上複利後以現金償付。原本都好地地,但當1929年發生經濟大蕭條,有大量退伍軍人就要求美國政府立刻支付原定1945年先支付既薪金,最後引起流血酬恤金進軍事件,引致軍方介入事件,事件最後引敔四人死亡(包括兩名兒童),數百人受傷,最後影響當時總統胡佛既連任選情,亦令二戰後美帝訂立「軍人權益法案」,避免事件重演。

1932年事件中的示威情況:

衝突情況:

E. 德﹑意兩國的復仇主義
《凡爾賽條約》將戰爭責任全部推左比德國,內容亦十分苛刻,完全無係戰敗國既利益考慮,禁止空軍加上大量裁軍(陸軍數量大在10萬人以下)亦是對日耳曼民族既恥辱。不過,雖然德國係一戰中戰敗,但德國既工業體系依然保存完整,而且德國本土並未受到戰火的波及,如果你係德國國民,你會有咩諗法?無錯,就係大量既抵觸同反感情緒,就好似當日普法戰爭後法國既民族復仇主義咁。

至於意大利,因為被英法所騙,所以亦同一樣有復仇心態,希望有朝一日可以重新奪取想得到既野,亦可以係二戰前一連串事件睇得出意大利既慾望。

一戰後德國既馬克變得唔值錢

F. 出現多個新國家
四個傳統大帝國消失:俄羅斯帝國、德意志帝國、奧匈帝國、土耳其奥斯曼帝國。
脫離俄羅斯帝國獨立的四個國家,包括:芬蘭、愛沙尼亞、拉脫維亞以及立陶苑
由奧匈帝國分裂出來的國家(部分領土):克羅地亞、斯洛文尼亞及波斯尼亞組成南斯拉夫王國﹑匈牙利

1918年宣佈立國

講起DBQ,大家做既時候可以多諗,作者係咩國家既人,畫呢張圖/作呢段文有咩目的,有冇咩暗串/暗示,同年/早幾年有咩事件係有關,咁答起上黎就會易好多
Image Credit

Thee Faction
Zinnedproject
Beginneros
其實我覺得某程度上德國佬係自己捉蟲<br/>一戰前期同埋期間向外輸出共產主義思想<br/>希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅<br/>但係輸出法國失敗 雖然係俄國成功<br/>但係打少個俄國都打唔曬咁多個列強<br/>最後呢種階級鬥爭暴徒政治仲係俄國徹底成功<br/>令到自己國家係二戰中受返呢個惡果<br/>Detail 自己去睇返discovery Chanel

咁佢送列寧翻去之後又係蘇聯身上拎咁多著數,又結束東線唔成功,一戰而言係成功架喎

德國唔投降嘅話最後反勝都唔係唔可能

邊有可能, 皇帝會戰果時西線德軍士氣已經低到撤退既部隊會罵增援部隊做乜延長戰爭

德軍係磨到輸 齋講戰爭黎講一戰都幾悶下

我覺得三十年戰爭至普法戰爭果時既戰爭史幾好睇

法國路易十四既擴張戰爭

1683年維也納之戰 之後奧地利歐根親王更逐步擊敗土耳其

七年戰爭腓特烈大帝一國打法俄奧三國

不過都係拿破崙戰爭正啲

拿破崙一開始點樣扭轉劣勢打敗反法同盟 發動侵俄戰爭 而俄國庫圖佐夫先打敗土耳其 再用焦土擊退拿破崙 仲有滑鐵盧戰役 普軍反撲法軍徹底打敗拿破崙 呢啲都好正

三十年戰爭:華倫斯坦vs古斯塔夫二世,簡直就係銀英傳式既戰術對決。

七年戰爭又係好得意,普魯士力挽狂瀾一挑全歐洲,如果無俄羅斯臨時跳槽,普魯士一早亡國,歐洲歷史既走向就會好唔同。

拿破侖戰爭既意大利,埃及戰役又係經典。威斯法利亞,維也納體系又係歐洲歷史兩大turning points,好多話自己讀歷史既人居然可以唔熟三十年戰爭,七年戰爭同拿戰。

腓特烈大帝真係好好彩

咁都冇比人亡國

如果比人亡國就唔會有德國出現

或者只係出現由奧地利統領既德意志聯邦

唔會有普奧戰爭 姐係唔會有奧匈帝國出現

法國拿破崙三世亦唔會倒臺

而意大利亦統一唔到

德奧同盟唔會出現

唔會有一二戰出現

冇二戰國民黨就唔會輸比共產黨

影響埋大陸同香港歷史

都幾多如果下

普魯士唔亡國影響左成個世界既局勢
正係歐洲都大不相同
法俄依然主宰歐陸
德國唔出現就唔會有法俄協約
俄羅斯對付奧國根本唔駛同法國協約
不過話唔定會變成法奧同盟對付俄羅斯
好似扯得遠左
留名
巴打可唔可以講多啲唔同外交政策
戰爭過程同埋介紹下人物

我記得中學讀果陣講過納粹德國係國內殺哂啲天主教徒 碎玻璃之夜果啲 同埋英國係1935年左右好似試過同德國改善關係 但促進左德國rearm 講多啲得唔得

納粹完全唔敢郁天主教同基督教,
留名
留名
高質
留名
戰爭過程同埋介紹下人物

我記得中學讀果陣講過納粹德國係國內殺哂啲天主教徒 碎玻璃之夜果啲 同埋英國係1935年左右好似試過同德國改善關係 但促進左德國rearm 講多啲得唔得

一開波用軟功,慢慢開始變硬功,無記錯創立了同現在中國好似既的愛國教會這類組織去控制, 第三帝國的興亡有一個章節就係講納粹點控制天主同新教
超中意讀西史
以前hist堂最中意聽一戰二戰
戰爭過程同埋介紹下人物

一開波用軟功,慢慢開始變硬功,無記錯創立了同現在中國好似既愛國教會這類組織去控制, 第三帝國的興亡有一個章節就係講納粹點控制天主同新教
留名
例如後來做左沙漠之狐既隆美爾,一戰時後已經喺意大利光芒乍現。

佢唔理上級撤退命令,帶住一百個手下同六支機關槍孤軍深入,攻佔左Matajur山,重俘虜左九千個意大利守軍 。因為呢之戰攻佢後來獲頒軍人最高榮譽既藍十字勳章

意大利軍隊無論一戰二戰都係廢
例如後來做左沙漠之狐既隆美爾,一戰時後已經喺意大利光芒乍現。

佢唔理上級撤退命令,帶住一百個手下同六支機關槍孤軍深入,攻佔左Matajur山,重俘虜左九千個意大利守軍 。因為呢之戰攻佢後來獲頒軍人最高榮譽既藍十字勳章

我一直唔明點解意大利會係歐洲六強
奧匈都已經好勉強
意大利仲要廢咁多
留名
高汁lm
我講埋影響就完左佢
再開新post講左二戰先好唔好
高汁post留名
我講埋影響就完左佢
再開新post講左二戰先好唔好

二戰
戰爭過程同埋介紹下人物

一開波用軟功,慢慢開始變硬功,無記錯創立了同現在中國好似既的愛國教會這類組織去控制, 第三帝國的興亡有一個章節就係講納粹點控制天主同新教

中間有個轉捏點係
戰爭過程同埋介紹下人物

一開波用軟功,慢慢開始變硬功,無記錯創立了同現在中國好似既愛國教會這類組織去控制, 第三帝國的興亡有一個章節就係講納粹點控制天主同新教

中間有個轉捏點係opetation Euthanasia, 講納粹強制幫德國境內殘廢弱智精神病既人墮胎絕育
教會強烈反對,令納粹收緊左對教會既控制

我一直唔明點解意大利會係歐洲六強
奧匈都已經好勉強
意大利仲要廢咁多

意大利一戰南線其實有貢獻,阿爾庇斯山消耗戰牽制左奧匈大部分既軍隊
其實德國政府同教會既關係一向麻麻,俾斯麥為左削弱天主教中央黨展開左Kulturkampf, 後來納粹既Kirchenkampf某程度繼承左德國政府長期削弱教會力量既傳統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞