【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
高中有讀歷史留名
[quote]例如後來做左沙漠之狐既隆美爾,一戰時後已經喺意大利光芒乍現。

佢唔理上級撤退命令,帶住一百個手下同六支機關槍孤軍深入,攻佔左Matajur山,重俘虜左九千個意大利守軍 。因為呢之戰攻佢後來獲頒軍人最高榮譽既藍十字勳章

意大利軍隊無論一戰二戰都係廢

二戰意大利軍隊雖然廢,但內部反墨索里尼嘅遊擊隊(主要由意大利共產主義者組成)好撚勁
一戰英國好甘,死左好多社會精英,貴族青年,好多白頭人送黑頭人

我睇過本書就話一戰英國死一大班貴族其實對英國無乜影響

反而死一大班工人先對英國影響深遠

因為英國工業自動化程度低, 好多工序都要依賴熟練技工

歐戰對英國最大既影響,其實係戰爭既大衆化令到大批跨越不同階層既退役軍人出現。為左補償各階層對戰爭既貢獻,英國先開始由資本主義走向福利主義社會。普選權亦係一戰之後先向低下階層開放,道理大同小異。

都唔止因為一戰既, 聽陶傑講英國好撚驚法國大革命係英國發生, 係聞到陣味之前開始慢慢開放權力, 當然一戰影響係最甘啦
一戰英國好甘,死左好多社會精英,貴族青年,好多白頭人送黑頭人

歐戰對英國最大既影響,其實係戰爭既大衆化令到大批跨越不同階層既退役軍人出現。為左補償各階層對戰爭既貢獻,英國先開始由資本主義走向福利主義社會。普選權亦係一戰之後先向低下階層開放,道理大同小異。

都唔止因為一戰既, 聽陶傑講英國好撚驚法國大革命係英國發生, 係聞到陣味之前開始慢慢開放權力, 當然一戰影響係最甘啦

最經典就係英普奧組聯軍打法國革命軍
拿破崙用非常規軍隊都可以贏到聯軍再統一歐洲大陸 勁到痴撚線
唔知巴打有無與趣講7年戰爭
有啲史學家形容七年戰爭係第零次世界大戰
最後個結局都係痴撚線
其實我覺得某程度上德國佬係自己捉蟲<br/>一戰前期同埋期間向外輸出共產主義思想<br/>希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅<br/>但係輸出法國失敗 雖然係俄國成功<br/>但係打少個俄國都打唔曬咁多個列強<br/>最後呢種階級鬥爭暴徒政治仲係俄國徹底成功<br/>令到自己國家係二戰中受返呢個惡果<br/>Detail 自己去睇返discovery Chanel

咁佢送列寧翻去之後又係蘇聯身上拎咁多著數,又結束東線唔成功,一戰而言係成功架喎

德國唔投降嘅話最後反勝都唔係唔可能

邊有可能, 皇帝會戰果時西線德軍士氣已經低到撤退既部隊會罵增援部隊做乜延長戰爭

德軍係磨到輸 齋講戰爭黎講一戰都幾悶下

我覺得三十年戰爭至普法戰爭果時既戰爭史幾好睇

法國路易十四既擴張戰爭

1683年維也納之戰 之後奧地利歐根親王更逐步擊敗土耳其

七年戰爭腓特烈大帝一國打法俄奧三國

不過都係拿破崙戰爭正啲

拿破崙一開始點樣扭轉劣勢打敗反法同盟 發動侵俄戰爭 而俄國庫圖佐夫先打敗土耳其 再用焦土擊退拿破崙 仲有滑鐵盧戰役 普軍反撲法軍徹底打敗拿破崙 呢啲都好正

三十年戰爭:華倫斯坦vs古斯塔夫二世,簡直就係銀英傳式既戰術對決。

七年戰爭又係好得意,普魯士力挽狂瀾一挑全歐洲,如果無俄羅斯臨時跳槽,普魯士一早亡國,歐洲歷史既走向就會好唔同。

拿破侖戰爭既意大利,埃及戰役又係經典。威斯法利亞,維也納體系又係歐洲歷史兩大turning points,好多話自己讀歷史既人居然可以唔熟三十年戰爭,七年戰爭同拿戰。

腓特烈大帝真係好好彩

咁都冇比人亡國

如果比人亡國就唔會有德國出現

或者只係出現由奧地利統領既德意志聯邦

唔會有普奧戰爭 姐係唔會有奧匈帝國出現

法國拿破崙三世亦唔會倒臺

而意大利亦統一唔到

德奧同盟唔會出現

唔會有一二戰出現

冇二戰國民黨就唔會輸比共產黨

影響埋大陸同香港歷史

都幾多如果下

普魯士唔亡國影響左成個世界既局勢
正係歐洲都大不相同
法俄依然主宰歐陸
德國唔出現就唔會有法俄協約
俄羅斯對付奧國根本唔駛同法國協約
不過話唔定會變成法奧同盟對付俄羅斯
好似扯得遠左

有冇巴打可以講下猶太人點樣冒起係一戰後鏈住德國人春袋啊
唔知巴打有無與趣講7年戰爭
有啲史學家形容七年戰爭係第零次世界大戰
最後個結局都係痴撚線

七年戰爭個結局真係神奇到拍戲都嫌假。

都幾多如果下

正係歐洲都大不相同
法俄依然主宰歐陸
好似扯得遠左

猶太人背刺德國人
其實個諗法都係話點解德國打完仗經濟差到爆
班猶太人資本家仲可以獨善其身乜事都無
之後就俾興登堡同啲軍人散完個傳說就話打輸仗係因為猶太人係後面偷襲德國令到最後打輸
簡單嚟講就係整個稻草人出嚟打姐

都幾多如果下

正係歐洲都大不相同
法俄依然主宰歐陸
好似扯得遠左

猶太人背刺德國人
之後就俾興登堡同啲軍人散完個傳說就話打輸仗係因為猶太人係後面偷襲德國令到最後打輸

個陣歐洲反猶主義盛行,納粹順便可以屈埋猶太人大部分係社會主義者(德國人認為一戰失敗係因為左派背叛,事實上當時左派罷工的確造成好大影響),一石二鳥,真係唔殺唔得。

都幾多如果下

正係歐洲都大不相同
法俄依然主宰歐陸
好似扯得遠左

猶太人背刺德國人

個陣歐洲反猶主義盛行,納粹順便可以屈埋猶太人大部分係社會主義者(德國人認為一戰失敗係因為左派背叛,事實上當時左派罷工的確造成好大影響),一石二鳥,真係唔殺唔得。

即係猶太人係一戰前已經好有錢

猶太人背刺德國人

猶太人可以話去到邊都係可以搵到錢做到精英地位

猶太人背刺德國人

既然個陣全歐洲都排猶,點解全世界剩係屌鳩德國,係咪因為德國做得太盡

既然個陣全歐洲都排猶,點解全世界剩係屌鳩德國,係咪因為德國做得太盡

排華同屠殺係完全唔同程度

其實相反
法國大革命係令英國更加保守,英式保守主義就係法國大革命既時候開始。共和革命被人視為混亂既根源,後來英國19世紀有個憲章運動要求全面直選國會,唔成功就係因為英國保守主義傳統根深蒂固

猶太人背刺德國人

冇錢嘅猶太人已經死晒了。

猶太人由於冇自己嘅土地,要流離到歐洲各個國家,偏偏猶太教嘅孤立性質令猶太人無法融入其他民族,所以一直都係歐洲蝗蟲,要生存只可以靠錢賄絡統治者。法國係中世紀時,試過一百年內放逐猶太人三次,但因為要佢地啲錢又比佢地番黎,所以二千年來,猶太人必需有錢先可生存。所以現在猶太人攞到巴勒斯坦土地後死都唔放。

猶太人背刺德國人

因為德國做左替死鬼
法國,波蘭,荷蘭,烏克蘭,南斯拉夫其實全部都有份殺猶太人
保護猶太人既
保護猶太人既國家其實好少,一個係比納粹推翻之前既匈牙利,另一個係丹麥

都幾多如果下

正係歐洲都大不相同
法俄依然主宰歐陸
好似扯得遠左

猶太人背刺德國人

當時十一月革命,極左派好多既領導人物好似羅莎羅森堡都是猶太人
蘇共就更加多猶太人

其實戰時大家都暗爽,加拿大將一班成功逃出德國嘅猶太人難民送返德國,英國可以轟炸匈牙利集中管鐵路黎拯救上萬猶太人,但按兵不動。戰後盟軍當然有咁大聲屌咁大聲,德國佬又冇得回嘴。
留名
同汁POST留名

其實戰時大家都暗爽,加拿大將一班成功逃出德國嘅猶太人難民送返德國,英國可以轟炸匈牙利集中管鐵路黎拯救上萬猶太人,但按兵不動。戰後盟軍當然有咁大聲屌咁大聲,德國佬又冇得回嘴。

咁德國好撚慘喎,好野冇佢份,衰野就全歐洲入晒佢數,同而家難民潮一撚樣
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞