【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
留名
期待巴打你出埋二戰
留名
留名
留名支持
一路都想知多啲但係太多資料唔知點入手

一戰資料先比較零散
一戰都算係最後一次有騎兵出現喺大型戰場上了

無啦 二戰開始機動化 騎兵已經無用武之地
德國最大敗筆應該是無啦啦同英國搞海軍噸位競賽,贏唔到之餘仲要比英國洞悉到德國既戰略意圖

原本英國同法國(埃及,1904年英法協定)同俄國(中亞)既殖民地同勢力範圍劃分都有糾紛,所以仲未全面倒向俄法協約;當初德國搞柏林巴格達鐵路,英國德國都仲可以慢慢拆

但去到威廉二世話要建立一支挑戰英國海上霸權既公海艦隊,為德國建立ein Platz an der Sonne(太陽下既一席之地)既時候,英國外交部既德國專家Eyre Crowe直接引用斯巴達同雅典既例子,釘死左德國做國際體系既挑戰者,搞到英國放棄光榮孤立,係第二次摩洛哥危機高調撐法國,基本上已經翻唔到轉頭

民建聯雅賓各巴打?
一戰俄國二月革命之後到1920年蘇聯結束俄國内戰,其實好多有趣野

例如畢蘇斯基既波蘭獨立軍,彼得留拉既烏克蘭人民軍,捷克軍團,還有唔少留底係愛沙尼亞,拉脫維亞,芬蘭自願幫當地人打獨立戰爭既德國自由兵團(後來成爲納粹黨骨幹)

土耳其由色佛爾條約去到洛桑條約之間都發生好多事,對中東地緣政治既影響去到宜家都仲係度

巴打,講多d
Lm
正啊
利申: 2017 DSE HIST
長知識
留名
以前讀history都有教過
但巴打你分頁分得好清 唔會一堆字咁悶
以前讀history都有教過
但巴打你分頁分得好清 唔會一堆字咁悶

應該係話圖文並茂
2個重點
1. 俾斯麥既外交政策冇左
2. 1,2次大戰歐洲都係輸個方都係德國打哂

德國輸都係輸兩線作戰
戰線拉得太長 補給太難而輸
歷史科JJ Monika Weiss 一鍵留名
留名
留名
留名
Live咗
我成日都想問
德國法國係第一,二次世界大戰都係敵對,理應世仇咁
但點解宜家佢地仲可以合作到
反而中日就長期敵對

德法同中日都有人講左 咁我再簡略補充

因為1969年中蘇既珍寶島戰役 中共需要一個鄰近大國一齊壓制蘇聯 曾經同日本非常友好 之後蘇聯解體後慢慢反轉豬肚就係屎 有著數就拎 其他就唔提

所以與其話中日長期敵對 不如話中國冇可能有朋友

多謝上面巴打同上面上位巴打指教
因為小弟之前讀中史,經常有一個疑問
當年咁多場歐戰之後,咁多個國家都可以合作,仲有歐盟,共享政經發展
但反觀東亞大國,好似中國,韓國,日本做唔到一個大聯盟去抗衡西方
就算宜家東盟都好似無乜料到
所以我其實係buy大東亞共榮圈個理念,可以做到東亞勢力抬頭
等睇二戰
我成日都想問
德國法國係第一,二次世界大戰都係敵對,理應世仇咁
但點解宜家佢地仲可以合作到
反而中日就長期敵對

德法同中日都有人講左 咁我再簡略補充

因為1969年中蘇既珍寶島戰役 中共需要一個鄰近大國一齊壓制蘇聯 曾經同日本非常友好 之後蘇聯解體後慢慢反轉豬肚就係屎 有著數就拎 其他就唔提

所以與其話中日長期敵對 不如話中國冇可能有朋友

多謝上面巴打同上面上位巴打指教
因為小弟之前讀中史,經常有一個疑問
當年咁多場歐戰之後,咁多個國家都可以合作,仲有歐盟,共享政經發展
但反觀東亞大國,好似中國,韓國,日本做唔到一個大聯盟去抗衡西方
就算宜家東盟都好似無乜料到
所以我其實係buy大東亞共榮圈個理念,可以做到東亞勢力抬頭

簡單d講歐洲多國千幾年黎都有合作結盟既傳統,而且地理上各國交流都易

東亞地理上既分隔好大,各國既交流其實唔多,而中國歷代只當其他人藩屬,呢種觀念都影響左東亞國家空踏入近代後既交流
真係好正個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞