【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
未睇完留名
好正
岩岩睇po

有無講施里芬計劃

如果唔係小毛奇問題

定佢到一戰個時個plan已經唔work
Push
岩岩睇po

有無講施里芬計劃

如果唔係小毛奇問題

定佢到一戰個時個plan已經唔work

其中一個原因咁後勤物流跟唔上進度

根據個計劃,火車運輸排到好密,好似每半個鐘要有一班,延誤少少都會搞到之後不斷延誤
超正!好多謝樓主!覺得學左好多野!
留名
蘇維埃,呢個名係唔係德文,馬克斯因格斯係咪德國人來
I want to know more about the Arabic campaign in World War One, can you talk more in depth of that?
The Ottoman Empire was the last unified Islamic regime and it was the last time a Sultan effectively summoned the whole Islamic world to fight as Ottoman banner men against the British Empire.
Throughout the course of the Arabic campaign, there were lots of untold stories and spy-world between the ottomans and the Brits, apart from the famous Lawerence of Arabia's work behind the Ottoman lines, are there anymore interesting stuff ?

The fall of the Ottoman Empire had a lot to do with shaping the land boundaries of the current middle-east. And I would like to know more as well!
留名學野
lm

馬克思好似係德國猶太人
歷史post

蘇維埃係俄文,好似係會議咁解
其實我覺得某程度上德國佬係自己捉蟲<br/>一戰前期同埋期間向外輸出共產主義思想<br/>希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅<br/>但係輸出法國失敗 雖然係俄國成功<br/>但係打少個俄國都打唔曬咁多個列強<br/>最後呢種階級鬥爭暴徒政治仲係俄國徹底成功<br/>令到自己國家係二戰中受返呢個惡果<br/>Detail 自己去睇返discovery Chanel

咁佢送列寧翻去之後又係蘇聯身上拎咁多著數,又結束東線唔成功,一戰而言係成功架喎
留名
留名睇歷史
留名
其實我覺得某程度上德國佬係自己捉蟲&lt;br/&gt;一戰前期同埋期間向外輸出共產主義思想&lt;br/&gt;希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅&lt;br/&gt;但係輸出法國失敗 雖然係俄國成功&lt;br/&gt;但係打少個俄國都打唔曬咁多個列強&lt;br/&gt;最後呢種階級鬥爭暴徒政治仲係俄國徹底成功&lt;br/&gt;令到自己國家係二戰中受返呢個惡果&lt;br/&gt;Detail 自己去睇返discovery Chanel

咁佢送列寧翻去之後又係蘇聯身上拎咁多著數,又結束東線唔成功,一戰而言係成功架喎

德國唔投降嘅話最後反勝都唔係唔可能
留名
一戰英國好甘,死左好多社會精英,貴族青年,好多白頭人送黑頭人

我睇過本書就話一戰英國死一大班貴族其實對英國無乜影響
反而死一大班工人先對英國影響深遠
因為英國工業自動化程度低, 好多工序都要依賴熟練技工
其實我覺得某程度上德國佬係自己捉蟲&lt;br/&gt;一戰前期同埋期間向外輸出共產主義思想&lt;br/&gt;希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅&lt;br/&gt;但係輸出法國失敗 雖然係俄國成功&lt;br/&gt;但係打少個俄國都打唔曬咁多個列強&lt;br/&gt;最後呢種階級鬥爭暴徒政治仲係俄國徹底成功&lt;br/&gt;令到自己國家係二戰中受返呢個惡果&lt;br/&gt;Detail 自己去睇返discovery Chanel

中三讀完冇再掂過歷史
其實我覺得某程度上德國佬係自己捉蟲&amp;lt;br/&amp;gt;一戰前期同埋期間向外輸出共產主義思想&amp;lt;br/&amp;gt;希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅&amp;lt;br/&amp;gt;但係輸出法國失敗 雖然係俄國成功&amp;lt;br/&amp;gt;但係打少個俄國都打唔曬咁多個列強&amp;lt;br/&amp;gt;最後呢種階級鬥爭暴徒政治仲係俄國徹底成功&amp;lt;br/&amp;gt;令到自己國家係二戰中受返呢個惡果&amp;lt;br/&amp;gt;Detail 自己去睇返discovery Chanel

德國唔投降嘅話最後反勝都唔係唔可能

邊有可能, 皇帝會戰果時西線德軍士氣已經低到撤退既部隊會罵增援部隊做乜延長戰爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞