日本Being系音樂討論區

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
好想要
會買
一定一定買買買
個價好唔親民...
對, 我買了柯南版
不過張紙俾佢折到呢...打開左都好難拉番直...
你又啱
不過麻衣隻collection裡面本booklet好有手感, 好正, 好值得fan收藏
呢隻點都買買買
鍾唔鍾意FOV
其實近年咁多舊人返Being,好似幫Being變返強
2016年開始陸續簽返大黑摩季、T-BOLAN、ZYYG、WANDS、FIELD OF VIEW
賣情懷
FOV有乜歌你好鍾意
唔算太鍾意
只係細個俾佢首寶礦力歌突然洗左腦
https://youtu.be/7E7MHhuSY9g

FOV版已經好鍾意,姐姐版的Last Good-bye感情細膩,搖滾曲風轉抒情

不過放喺專輯 君とのDistance 真係
以前Being TIEUP歌的旋律好多都令人印象深刻
Being可唔可以簽埋ZARD啊
ZARD只係去左第二個地方生活
Being好愛ZARD
姐姐一直都喺Being,雖然佢而家住喺第二個地方,但Being仍然為ZARD的商品係好上心
WANDS 5月有新歌出好想快D聽到
未聽過想學下野 BEING一姐係官方定名?
用咩標準?CD總銷量? 大黑摩季唔係返咗去BEING咩
大黑當然係Being的前輩歌手,我亦好鍾意聽大黑的歌,佢的聲線同創作係好獨特
當然係90年代的Being,大黑的銷量係高,但比起其他的Being歌手,佢被力捧程度其實唔高。

如果計Being女歌手而家的資源分配、TIEUP同近年銷量,倉木麻衣算係Being一線歌手
大黑係重返Being,而家佢的待遇比起以前係好唔少,如果唔係Being冇必要比錢買EMI日本時期的歌曲版權
所以Being一姐呢樣我亦唔會再評

Being的歌手都好努力做好自己音樂,同時亦希望Being可以為旗下歌手爭取到更多TIEUP,令佢地的歌更多人留意
除左大黑摩季同倉木麻衣,ZARD、近期復出的WANDS同FIELD OF VIEW我都好鍾意
我都好期待WANDS同FOV的新作面世,佢地實在太耐冇活躍喺樂壇,難得仲見到佢地復出同出新歌,係難能可貴的事
FOV今次重返ZAIN RECORDS,以為佢地會好似大黑同ZYYG咁,轉Label入主Label Being
講返今次隻精選,其實選曲上係好有誠意,唔係好似普遍的精選咁只收主打就算
除左主打外,今次亦收左唔少c/w同Album的歌
有五首主打亦係新版本,再加上有五首新歌聽,令今次精選收藏度增加唔少
https://youtu.be/SxHw-68Xo6w

FIELD OF VIEW的出道作君がいたから,當年新人計,銷量算好突出
呢首歌亦係日劇 輝く季節の中で 的主題曲,呢套劇中居正廣亦有份參與

初初聽係覺得好慢熱,完左第一段副歌先係成首歌的精髓,Bridge亦好搶耳成首歌都好陽光
和音都係令呢首歌加分的原因,和音有坂井泉水、大黑摩季、宇徳敬子、川島だりあ、生沢佑一。
作曲係織田哲郎,作詞係坂井泉水;ZARD亦有SELF COVER呢首歌,收錄喺TODAY IS ANOTHER DAY。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞