日本Being系音樂討論區

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
90年代日本的好歌,大部分都出自Being,
例如 ZARD的別認輸、FIELD OF VIEW的突然

大家可以分享下各自鍾意的Being出品
90年代DEEN的歌曲簡直係全盛時期,展開雙翼、ひとりじゃない 係loop到而家都好正的歌
https://youtu.be/PVqKTTeAxTI

近期聽返唔少FIELD OF VIEW的歌,FOV主音把聲其實同DEEN一樣好聽
FIELD OF VIEW 的突然係我好喜歡的歌,成首歌好陽光,Bridge好搶耳

當年的寶礦力cm歌曲

https://youtu.be/OTiyggA1zAw
咩叫Being系
Being系的歌手大部份都好低調,走實力派路線,早期90年代的音樂風格主要以Pop Rock或Rock為主
90年代初至中期,喺Being出道的歌手有B’z、ZARD、DEEN、ZYYG、FIELD OF VIEW、WANDS、大黒摩季、T-BOLAN、MANISH等

男兒當入樽的所有歌曲都係Being系一手包辦,例如我只凝望你、MY FRIEND等經典到而家都有人聽同鍾意
龍珠GT大部份歌都係同Being合作,DAN DAN 心魅かれてく就係其中一首至今仍然Hit爆的歌
90年代後期至今的柯南,主題曲都同Being緊密合作,倉木麻衣、GARNET CROW、ZARD有份唱的主題曲都令佢地知名度提升

90年代唔少的廣告歌都好Hit,例如FIELD OF VIEW的突然、ZARD的心を開いて、DEEN的瞳そらさないで,呢幾首都係較多人認識的歌曲,當年亦同寶礦力合作

00後的未必個個識
大家可以分享下各自喜歡的Being系的歌手、組合同歌曲
工作忙多謝巴打詳細回覆 聽晚收工再研究巴打段野
多謝巴打支持
Being系好多歌都好耐聽,又正
https://youtu.be/SSqGVBrTj1M

最早接觸的ZARD的歌係佢的轉動命運之輪,大台通宵播,我好記得
TV Ver 1快好多,亦幾好loop,但cd版就好慢。柯南精選版就快返少少,但冇tv ver 1咁快

我就係諗緊 有幾首我好鐘意既
倉木麻衣 secret of my heart
Deen 君さえいれば
Dandan 係咪都係
原來真係仲有b’z原來都係
咁我應該都係聽開being 呢堆歌手既歌全部都好有風味
不過聽得唔算好多 再搵多d黎聽下先
Garnet crow 星田紫帆
Secret of my heart正呀
DEEN being時期真係首首佳作,龍珠GT ED1
Dan dan原唱FOV, 姐姐self cover
GC識
後面嗰個玩INDIE, 所以唔太熟

GC 同柯南合作的歌都
我鍾意佢地的舊歌flying,呢首同遊戲Tales Of Eternia合作
凍齡麻衣

巴打有冇聽過T-BOLAN的歌
第6 track正呀
GC其實好多好歌,sidecut LONELY NIGHT超爽
GC fans
我有齊晒GC 既歌
百聽不厭
我得2000柯南精選有佢地的OP 4、ED 10
同flying
Being系的歌初初聽唔覺特別
慢慢煲先覺得正
主音把聲好獨特,好吸引人去留意
FOV主音同DEEN主音,把聲好相似,但都好有味道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞