[親生仔] Google Pixel 討論區 (29)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
重未揀到中文...
playstore搵唔到google assistant
唔駛 play store 㗎喎
「Google助理」尚未支援中文(繁體中文,香港)

未有
瞓醒先算, 唔覺得會咁準時
而且會唔會又 staged rollout
台灣都有3a, 但希望代理維修嗰啲搞得掂啦,咁希望就大啲, 反而我想知,pixelbook嗰啲點解得三個地方有
廣東話黎講一定siri well train 過gg assistant, 英文係google 仲領先,但apple 個siri 已經開始train 得好,不過homekit support 唔多,用gg assistant 會平d 同多d 野玩
表示未有
係咪要10月23日或以後既版本先得
我見之前台灣有人比較過話google同alexa識嘅command同準確率較高
仲係10月17日
依家係一定,因為google同alexa都有偷聽你講野同埋google 會再準d 係佢有youtube voice search 果d, 加埋個ai, 所以會準好多
Apple 係本身ai 已經學唔夠快,仲要依家寫條款問user 肯唔肯自願比siri d sample 番去美國比佢地學再improve, 所以會差google 同alexa 幾遠
仲有佢地早出alexa dot 同google home, 所以會多d 機比佢收sample 去learn
而香港(廣東話)一開始唔會學得好係apple 早好多已經開始develop 廣東話siri, 加埋香港冇amazon同google 冇係香港賣google home, 所以廣東話黎講落後都唔奇
呢個係有啲哲學嘅問題究竟係因為有Google home alexa偷聽而令個ai學得好定係因為個ai學得好先會有Google home賣,老實講我又唔覺得會因為偷聽而學得好,佢個database好大機會係用voice search嘅時候學

同埋啱啱出siri嗰陣其實google都出過個voice assistant, 但唔記得左叫咩名,但最後係成個abandon左,嗰時個google講野係好似siri嗰種咁,但佢轉左做Google assistant之後先比人知ai講野可以咁似真人
有了中文(香港)

但講野始終冇英文咁好聽
update google support service之後就有
64gb同128gb個差價好勁仲諗住買部pixel 3玩下, 仲衰過apple
有廣東話用喇
ai學習都係一定要搵人做sample, 個sample 大咁get 中你講咩就會易咗,而係有人爆咗google home同alexa dot都有攞用戶把聲
你都識講一開始個google voice assistant 你柒下柒下,但咁多年佢ai 學多咗sample 咪勁咗,到一定程度果陣佢地出咗google home同echo, 依家apple 都開始發力追,所以個siri都冇以前咁機械人feel
應該我頭先試果個version 就係出果個version, 咁我之後用nest mini 都係用住英文先,google 可能想去到英文咁smooth先攞去Home用
咁個google assistant喺邊學喎我都知google home會send上去做analyse, 但google home唔會聽到廣東話嘛
佢應該唔support, 我佢講明有啲device唔support
Base 一定係本身請一班人去set 㗎啦,但個底一定唔夠我咪話個sample 多先會準,只係靠請果班咪會冇咁準,siri 有眼比你睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞