娛百狼人殺討論 (5)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我知情況係唔同 我既意思係佢玩法太多變化你唔可以sure佢發金水就係好人擋刀 因為玩嗰個係鋒澤 而且就算婁無跳鋒澤被刀死都要帶人 因為呢個先係獵人擋刀嘅目的 唔帶人自證身分只係白白送神出去 而且解藥用咗狼王無可能自刀 所以根本唔洗自證獵人
你啱,我自膠
我係想話如果騎士冇撞佢而佢被票死先應該唔帶人自證
夜晚死佢就應該係帶8了
咪玩啦, 你作為一個後置位既預點信前置位跳預既唔係狼呀,俾D同理心啦好無.... 你話發金水就唔似狼, 應該第2局再跳, 其實狼成日都會發金水架啦,重點係2真係狼既話, 你去到第2 ROUND再跳說唔說服到好人, 預個職責最重要唔係驗到狼, 係要令好人信你呀...
再黎你話無人認呢個玩法係因為無先例, 更加唔好玩啦, 真係認可左呢個玩法仲慘, 好人以後見到預跳係咪仲要諗佢係咪好人擋刀, 意思係對跳狼身份仲高左, 好人邏輯線更加難盤, 結論係多9魚
唔好以為今集無出事代表成功左, 如果唔係4號瘋狂打場外死9左啦
認同
預言家查到好人就一定係好人擋刀?
大把狼跳預發金水拉攏好人又引埋真預啦
真預一定可以睇得穿你好人擋刀咩
其實咁樣玩得就預咗好人有機會會自亂陣腳㗎啦
因為咁玩除咗擾亂狼人視線之餘 都一定會擾亂埋好人視線啦

娛百黎講好似假跳都係發查殺多?
咁我答返你點解佢地盤1係擋刀
咪就係前設左4號狀態係鐵預佢先返返轉頭盤2係好人假跳, 而且更話佢係玩錯既玩法
你聽返佢地發言語序我唔明你點聽得出佢地係用邏輯盤2係擋刀
再者, 騎士都係信4個狀態先驗2, 如果騎本身係信2直接騎4, 2號直線出局啦
你話悍跳預發金水收益無查殺咁大, 但一樣可以駁力度, 同警長局一樣大把人發警上金水一樣, 無警長局都會發好人金水, 只係第1局變左真假預言家既輪次, 後置位真預要認到你假跳真係唔好玩啦, 除非佢係驗到查殺放你一輪, 如果唔係, 有人對跳仲要諗佢係擋刀係外置位再搵坑, 你叫預言家情何以堪
佢的操作直接拉崩好人團隊,根本負收益操作,godlie警長局有兩輪發言先會代跳。今次玩死4號真預,但4號狀態高同狼人配置無可救藥地低先救得返,送騎送預獵人幫跳,好人打好人叫新玩法,進步🙈
正解
咁嘅情況下騎士出嚟驗人必死
驗咗2嘅話間接累死真預言家 (被票死)
驗咗4嘅話變咗投2號
2號要壓槍自證嘅話會輸輪次
開槍嘅話又會搞亂好人視線(覺得佢係狼王)
呢個根本就係白白送兩神嘅操作
(除非佢賭1號係騎士或者騎士唔識玩唔會跳
之前聽紹安講過一句好啱
試新玩法係好事
但前題係你個新玩法係真係幫緊你個團隊
一個假跳 直接搞死預言家同騎士兩個強神 佩服
上面有人講咗,有人假跳預言家發金水嘅情況下,其實真預言家唔洗急住出黎,可以等第二晚再先出黎。

喺真預言家視角:
1.鋒澤第二晚比狼人殺->鋒澤係好人且成功幫女巫同預言家擋刀
2.鋒澤無被刀且鋒澤第二輪發言都無退水->鋒澤好好大機會係狼假跳預言家。呢個情況真預言家再跳出黎報兩晚查驗+肯定咗鋒澤係狼人=場上包括自己4個身份明朗咗。

所以我覺得唔可以話鋒澤係亂玩嘅,佢應該都係想試下新玩法不過其他人唔適應真預言家亦無配合,最終搞到真預言家陷入尷尬局面。

btw,預言家好似係被定義為弱身,可以追輪次嘅先係強神。
godlie玩法先多,
但人地係玩緊正收益,
人地係什至會盤呢個操作
對狼隊同好人分別
有冇收益來盤狼坑,
你見godlie7代8號跳,
7好人贏果時係因為7配置極高,
但7狼8輸果時8同時柒到飛天,
柒到以後唔敢比7跳。
你娛百冇警長冇警上警下兩輪,
冇退水功能,
預言家更加有責任
要對抗其他對跳嘅人,
除非4號同2號熟,
一早場外夾定唔會欺騙對方,
否則憑咩要真預配合2號,
4號本身已經比1號丟水包,
一旦2狼發1金水,
4第二晚死冇真預出最後輸,
到最後比人屌果個一定係4號,。
我可以接受到低玩局一開始講明
大家一齊做效果一齊鳩玩盲投,
但唔可以同時又盤邏輯
然後又做負操作話呢種係娛樂性
但亦都有一個可能性係狼人悍跳
投死咗舊預(獵人),變相坐實咗悍跳狼嘅身份
同埋你點敢肯定第一日真預唔會俾人票死
獵人本身係追輪次嘅強神,
假設佢唔帶人自證身份,
4號係知佢係好人,
但同樣邏輯都可能套用係狼身上,
狼第二晚照一樣可以跳預,
到時假設3發10金水發4查殺,
呢個預言家視角係咪咁有效益
值得用一個開唔到槍嘅獵做代價
扮唔到 正常來講2號一定會講自己唔係真預
再拍埋獵人身份就知偉晉係狼人

如果夜晚狼刀2號 2號可以帶人呢個資訊更會知偉晉係狼槍
咁佢個假設係第2晚俾狼人殺, 佢係狼王又無必要自刀
佢以家個TRADE係要預唔好跳
好人第一日無資訊盲推一張, 獵人假設第2日成功擋刀再盲射一張
去換預驗多一日喎
首先, 狼視覺下你真預唔跳, 佢認獵係真預時, 第1日都大機會會對跳架嘛, 好情況下咪好人站岩邊, 唔好咪獵真係要唔開槍自證身份, 到時咪白白走一神+ 送走一個輪次, 仲要證明唔到對跳狼係假預, 因為佢一樣有可能係真預認唔到你獵係幫跳
第2種情況, 第一日狼唔對跳, 就真係好人要盲推一張+獵第2日大概率俾人刀死再盲射一張, 你係咪真係咁有把握無資訊下推岩射岩先, 之前娛百玩呢個騎士版好人勝率都咁差就係預唔跳好人成日盲推錯, 到時推中射中其他神呢?你獵係0視覺架喎, 再者, 好人個時意識到你係幫跳, 狼一樣意識到你係幫跳, 到時一樣會再有對跳, 好人一樣站唔到邊, 咁你所謂既驗多晚係咪真係咁重要
第一日狼有對跳情況下, 再慘D係好人站錯邊情況下,對跳狼盤埋獵係狼王叫埋女巫毒佢, 好人毒藥, 槍又無埋, 而且就算好人唔站錯邊你獵平安無事, 你視覺下分到第一日同你對跳既係真預定對跳? 請問你第2日開槍諗住點開, 因為亦有個個真係真預, 而狼視覺下分唔清邊個係預而刀錯左既情況
調返轉講,就算鋒澤唔假跳,好人都係要盲推一張牌走架啦 本身娛百玩家嘅主流觀念就係預言家第二輪先跳女巫就睇情況,咁與其大家盲推1張牌走然後第二晚狼有機會刀中預言家/女巫。不如鋒澤求其假跳發個金水引狼刀。

當然呢種操作如果被大家理解之後,首輪發金水嘅預言家就未必會被狼人認預言家,狼人甚至識得第二日再假跳預言家,到時呢個操作就變得毫無意義。
以家娛百多左好多人主張第一日跳架啦
同埋操作唔洗被人理解狼人正常都識應對啦 假設真係無亂到好人情況下狼第2日刀中你, 咁獵開搶, 狼第1日無跳第2日正常都會跳架啦, 同埋基本上好人主動去玩花操作,打第2層邏輯係真係好難, 因為狼人係有視覺,好人無, 你要亂到狼人視覺但亂唔到好人, 要點先做到?同埋騎士版正常玩都夠高勝率, 點解仲要玩花操作先
個人睇法

娛百係綜藝, 娛樂行先勝負其次。呢個板子好人認真玩狼人冇乜生存空間, 正常打法睇得多觀眾都會悶。所以我成日懷疑鋒澤突登鳩玩(上次搶警徽都係)試花操作, 成功固然好睇, 失敗都可以平衡返個遊戲

另外, 娛百大部分玩家好人同狼人狀態差太遠, 令到大家都可以停留喺狀態流, 唔係太需要邏輯盤狼
(尋日唯一跳獵人被票走; 今日兩個預言家對跳, 騎士驗咗一個金水居然好人唔係打死另外果個係悍跳狼)
所以其實唔洗太認真研究唔同打法嘅收益, 因為到最後都係睇狀態上票(尤其是呢啲低配局)
我都覺得今次呢個新玩法唔係唔得,加上佢又係獵可自證,但佢2號位,後面有八個人實有真預對跳+騎士驗人,佢咁樣只會搞亂好人,每個人都喺度分析究竟邊個先係真預,浪費左1round發言。如果佢係9 or 10號位,成件事可能會比較有收益。
其實琳妲點解唔可以跳預言家?

如果佢發1/5係查殺咪得

只係佢勇敢跳 但又唔夠勇發在場人查殺者
我覺得09講既野都唔係太岩
如果同一翻說話係問米講都應該比人屌7
或者發09係查殺 咁唔係應該ok?
咋身份黎樣野...真係好無謂

黎招本身原意係發後置查殺,
睇查殺玩家既發言,係聊爆定好人發言。
可以用發言黎確定一個人既身份
最後再退水。所以一般都操作係警上發言。

依家就玩到咋身份睇你反應,再立即退水。
完全無意義既操作。仲將自己變左焦點牌。
吊,問米d假跳擋刀唔好拎出黎講啦,笑死人咩
擋到傻尻都知佢係擋刀,擋到甘有乜意義?
狼人笑尻你炸
佢話自己前兩日查曬兩隻狼
但係4號位置真預
咁係琳妲假跳預既時候就已經無狼坑
因為4要係狼
但佢跳預果陣時佢既三狼坑已經out 曬
你有冇睇我講野

所以我咪話佢可以跳預言家 但應該查殺1/5/9囉
係喎自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞