[26]電單車交流區(37)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有無得係新觀學,大球場考
同問 我報元駕 職員有同我講叫我兩個星期後去門市報返個強制試考期 但又叫我呢兩個星期報左強制試果三堂先 姐係我要宜家報左堂先會知強制試果期?
因為我睇駕院個app 佢話最近既強制試考期已經去到4月尾
咁我宜家報左上堂 咁咪要隔好耐先考 到時要補返堂學返?
有無人試過8號/十號風球揸出街?
新觀唔知
舊觀係冇得考大球場,要自己搵師傅
wd40會溶左d膠
我上星期報駕院強制…個職員話要book左考期先,再約ABC堂
考期2月13!
A:1月21
B:1月29
C:2月1

我話上堂隔咁耐…可唔可以改! 佢答:最好唔改!
咁留返D堂考前幾日先練可唔可以嫁?
唔係得ABC…3堂咩? 3日:每日上4個鐘! 重留咩堂?

我都費事改期…叫佢預鬆d時間比我,睇下到時洗唔洗買堂補鐘!
見話用app好難約到揀岩心水時間!參考下
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27794123&extra=&page=1
我沙駕考,用apps改左2次
不過考前都補左2節

多謝呢到啲巴打,今日強制pass左
頭2堂都係成67咁,
第2堂仲炒得幾勁(職員仲問洗唔洗call白車)
第3堂人地練緊考試野,
我先開始轉到波(仲行緊大圈,尾段先試細圈)

曾經諗住唔學算,但心諗唔撚係咁垃圾呀?
加上追post追到好想有牌出車,
於是決定左瘋狂補鐘,我唔信狂練都唔得!
啲錢洗出去,練返黎都係自己既

之後補鐘啦,補第1、2堂就突然開竅咁,
開始做到6-7成考試野
但始終都唔穩定,總共補左5堂

最後今日考一次就pass左
所以考緊牌嘅巴打唔好放棄呀!

嚟緊打八字、路試,應該又要瘋狂補鐘
有無人知深水埗有無邊間車房老實 新手乜都唔識
3號波 上錯昂船洲大橋
覺得自己會死
我第二堂都炒得好勁之後要補堂
我上網報個度話我有12節,即係三日要上哂?咁我睇下可能考前一晚同考前都買鐘練下先,死啦,我諗住唔洗學咁夜,收工六點落到元朗學,如果每次要上四個鐘,十點冇西鐵返屋企
一日上4節, 其實得3堂
唔知有無錯! 每日:好似係上1堂導師理論…之後個3堂就練?
不如直接去門市問清楚…順便即場約埋考期個d?
岩岩搞好文件,佢叫我兩個星期後去返門市拎個強制考試日期,咁呢兩個星期要我用App約左ABC三堂日子先,但佢check左依家排到出年六月先有得考,到知道落實左日子如果真係咁後既再改返後啲ABC上堂日子
岩岩用app睇強制試參考時間係2020-5-8 1500
但佢又叫我呢兩個星期盡快book堂先 但駕院個apps最多book 3個月內 但我睇最快考期已經去到4月尾 咁我聽佢咁講咁快上堂咪隔好耐先考?
我都係呢個情況 我就係唔明既然多制試期都要6月先有得考 咁點解要我地自己報左多制ABC堂先!?
我宜家就聽佢講 book 左 30/10 1/11 同14/11 上強制堂 咁如果我上左呢幾堂先 咪要等成半年先考強制試!?
我岩岩報左A最早都去到12月30號,我諗要等到十一月先可以book2020年1月再上B同C
好明顯佢係焗你book唔到堂,又到臨考日子要你補鐘先考
其實如果我地到大約就黎考既前一個月先book ABC得唔得 好困惑比佢地搞到
之前睇youtube有搵左個honda(私家車)技師返嚟講

佢就話近兩年嘅新車(私家車)其實就唔係太大必要
話啲機械精度高過舊時好多
主要都係開呔,俾你熟習下架車之類

電單車我就唔知係唔係完全一樣

不過佢最尾有戴頭盔
話雖然唔知係唔係真係有用,不過做左都冇損失,不如照做

同埋,佢有講到依家啲車副偈其實大部份物料都用鋁代替左鐵,已經冇咩機會睇到鐵粉

有冇巴打講下電單車偈係唔係同樣情況
唔好急,我估佢可能lock左我地個日子,要真係定左個考強制試個日子先有得揀日子上堂
我諗住11月1號就去問佢考試日期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞