[26]電單車交流區(37)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
自由萬歲
台灣買車其實唔算貴,地租又平,當然爛鬼26仲平
TW 有本土 車廠, 直頭係產業鏈
請教下各位師兄對Honda CB300R 評價如何?
cafe racer 款新大家鍾意邊架?
點解W800 賣到咁貴?
台灣其實造羊水準係唔算差,但台灣26個路權問題真係有排搞,同埋以前所積返黎嘅觀念導致成為二等公民真係為人詬病。年輕揸26出事率高,佢就同你話唔好揸啦,而唔係做好安駕呢方面;大cc行紅盾公路出事,啲新聞媒體就一定話佢超速、飛車,但明明一日都又唔少其他車嘅意外,佢地就唔會咁報。台灣路權同啲老屎忽華人觀念係台灣26界面對最麻煩嘅位
300新車黎講我覺得最型最靚仔係佢,不過衰在行單缸,同埋始終得兩百幾cc,行高速一定迫住拉高左個轉數,仲有單缸個一向問題就係高轉會震,但整體其實ok好揸,新手都超易上手、又輕巧,鍾意嘅接受到佢嘅即管可以一買
我都諗過

後尾揀sv650
細cc四缸同雙缸既分別係邊
對新zx25r都幾有興鬆
不過呢啲配置竟然冇abs同滑離咁孤寒?
買車平呢樣睇情況,買台灣本地造嘅細車就平嘅,但一買進口嘅話就貴好多,因為台灣進口野車關稅打得幾重下,大車黎講香港行貨好多都平過台灣,我淨係拎r3講已經賣廿五六萬台幣,香港六萬港紙有找啦喎;再大架啲用mt09講,香港九萬三多啲,台灣係過十萬
對新zx25r都幾有興趣
不過呢啲配置竟然冇abs同滑離咁孤寒?
單缸真係好流,但如果為收視,CB300R係幾好
以香港人嘅搵錢能力,我覺得呢兩架車相對要負擔差距都唔算大,但台灣就真係好唔同,以佢地嘅人工同生活開支對比,養cb300r真係平過sv650一個距離
除左睇樣,仲有就睇下你住邊以及你會點用車,啫日日都要長期行公路住到大西北,咁我建議揸返雙缸(300-400車計),如果可能市區外少少呀,好似東區、將軍澳、沙田,我覺得勝任有餘
多謝師兄 我鍾意佢有d復古的感覺
btwCB 300R 如果載人有冇問題?
如果買得起SV650 6萬幾
我可能會買Rebel500
聽啲台仔話以常見新300街車果堆(mt03 z300/400 Duke390),後座最好就係300r,但記住點好坐嘅點都比唔上羊,始終都係街車
睇黎大家都係復古車味fans

rebel我都諗過,但最尾覺得呢啲車轉向唔靈活,有時想上車都差啲咁,sv就好似萬用啲
兩架唔同定位
SV 日本製
V2缸
X 又玩復古style
車輕攝車易
18年新車減緊價
其實好正

鍾意Rebel 不如買HD 750/883/ 山葉Bolt
轉數高咗 聲好聽咗 油耗大咗etc.
如何解決低扭冇力呢究竟
即係會有CB400嗰種引擎聲?
冇錯 仲要係新出既仿跑
揸緊smax
想轉呢部棍仔了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞