[26]電單車交流區(37)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
後碌追尾會點, 自己諗下
如果頭尾煞無分開,高速停車應該都好大機會反車?
個人經驗,26剎車既時候,負重中心會轉移到前輪,後輪相對比較壓力無甘大,速度快之後更加明顯,所以前迫力主要用黎收車,後迫力主要係輔助轉彎同平衡收車時穩定性,希望幫到你
其實後煞根本好少用 甚至幾乎無乜用到
淨前brake 會唔會著尾燈?
一定會丫
我估係咁
曲?
https://youtu.be/N3x-7aZpfj0

Arai點解會係Arai
google會有好多解釋,我睇完9up下。

26需要平衡,比較容易失控炒車造成傷亡。所以越多控制越精細,失控機會較少。

26設計問題,後煞無位做到前煞咁大咁勁又雙碟又剩,所以前後煞力量上差好遠。因此司機要自行用唔同力度控制前後煞,去適應唔同路面情況。
如果一個制控制晒前後,咁即係你永遠係用前煞多過後煞。好天靚地可能無咩問題,但係某d時候,例如路面情況無咁好既時候 (落雨,off road),就會容易做成不穩定,甚至high side。又例如你轉緊灣要緊急煞車,你掂前煞又係危險d。

不過現代既26好多科技野去幫司機手,例如ABS, 甚至CBS(好似係佢會係某d情況幫你自動轉成前後煞一齊用)。所以未來係點就唔知了。
乜廿鳩幾年呀 CB400有新車出架 不知幾撚正 個價仲正...
一齊研究下 點解會諗為我曲
唔好同我講考斜8要用後煞
講緊行馬路
牌都未有就鐘意四缸
嘩 真係唔知 啱啱上網睇睇 仲貴過新250rr
只會前剎會點頭
前後齊落架車先停得又快又穩
架車會沉落去而唔會屹尾
清係馬路賽車?
疊埋心水等250rr改版
https://www.youtube.com/watch?v=npbQmb65m34&t=229s

建議你睇下 安駕資訊黎 皮唔皮都要識啦
清 你就真係講出個重點出來
我話我無咩需要用後煞 你就知我面對緊急嘅情況少啦
咁我又有咩需要前後一齊用?
咁點解你成日要前後一齊煞?
係唔係你望得唔夠遠 又比得太多油 超晒速 又唔睇路呢?
我無話過後煞無用處 而係我個人好少需要用
住大埔要出入吐公單肛CB300R會唔會好吃力
得就實得 但長期高轉唔理想 不如買部大啲 輕輕鬆鬆
細車,唔載人咪無乜需要用尾迫力
你人輕嘅話,濾水廠落吐露港行100會開始飄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞