[26]電單車交流區(37)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想問巴打
我想出部ninja300做學車
而家係咪冇晒一手買 要買二手?
因為我上網搵極300都係二手 冇一手
一手得400
屌哪星 前幾日架車行行啪左聲就死火 噠極都噠唔著 拎左車房check而家都搵唔到咩問題 好想揸車呀
喺死氣喉改個servo valve,低轉收細排氣,高轉全開,但係250車仔就算數,唔好搞咁多野啦
我估以後應該跑車250/1000
入門車就300有罩街車
街車就150/300/1000
600cc應該會消失?
其實250跑車都幾吸引
就算係600跑係城市都係用唔哂
咁不如渣250可以係城市扭盡又有跑格
honda真係走得好前
咁樣講都得,人地起馬4肛先啦
得得地做雙缸就得
honda做雙缸就要比人串
想改座墊加高後座 香港邊度有得搞?
價錢方面 改抵啲定係直接買comfort seat個啲好過?
直接打去泰力問問,但就算有都應該價錢應該同400差唔遠。我最近都留意緊2手小忍放盤想買,有興趣留TG交流下😂
我牌都未考
忍唔住日日睇車

btw唔係呱同400差唔多?

國際視野mode: 考牌/驗車等都係一種考慮因素

e.g 日本250cc 以下唔需要每年車檢

台灣 考牌三級制 白/黃/紅
(香港有非常大既privilege,考一次 50cc - 1800cc都揸得)
無需考大牌都玩得四缸車

說到底 香港先得果20萬個有效駕駛執照同7萬部登記電單車,我地嘅評價對汽車生產商黎講先係蹝氣(如果用國際企業觀點望返轉頭)
咩車?
300得2手啦,點會有新車
係咪訂都冇?

上年衰左路試 呢排想考返
係咪應該搵人幫手排個快期先
唔清楚,每部車都有銷售限期,出左新款,舊款會唔會入
明白
唔該晒巴打
台灣考照果邊有誤,依家台灣26駕照理論上係會分四種,包括普通輕型機車(50cc或以下)、普通重型機車(250cc或以下),大型重型機車就一係冇限制、仲有種就係限制係550cc 以下,所以先會只揸得黃牌26, 但理論上係冇人會咁考,佢係一種限制性,個個考嘅話都一定係考冇限制果隻

至於紅黃牌問題上,七十年代台灣政府強制ban哂150以上嘅車,去到02年入到世貿先開放返,並界定251cc 以上嘅26做大型重型機車, 嗰陣其實係冇分紅黃牌,啫係r1呢啲公升級依然掛黃色尾牌,去到07年因為過左法案講到551cc 以上開放路權,可以行禁行機車、紅盾公路果啲之類,咁先開始出現紅黃牌嘅分類,但果陣好似cb400呢啲明明屬大型重機,但因為唔過550cc,結果依然都係冇路權 一樣要待轉,一樣要走埋啲狗道,係去到11年再改例,紅黃牌大cc先有一樣嘅路權(除左可以行國道果邊,不過明明講左咁多年試辦上國道,到依家一樣唔撚開)
台灣4肛待轉之王
所以就算依家kawa整架四缸250,一來一定好貴,二來重要佢冇路權,台仔成日都笑鳩cbr250rr 係待轉區之王,話三十幾萬台幣點解要買架冇路權嘅車,所以買得都係好有愛,唔似香港買完可以周圍走
我而家揸緊R3
都諗緊轉唔轉FORZA300好
雖然揸羊放野好方便
但揸棍好好玩
多謝師兄指正
講車分類,日本嘅話點解咁多人都會揸世伯,就係佢啱啱食正駕個分類,有普通二輪就已經可以揸、佢應該係數一數二四缸中仲有新車而且用普通二輪駕照就揸得, 你話更大cc大把四缸選擇係冇錯,但冇大cc車牌下你又想揸四缸,我諗得世伯,依家整架250四缸對架仔黎講都係喜訊
琴日pass筆試
今日book沙駕老強去到3月
算正常定耐
係台灣做野生活耐左而多左揸26,迫住去了解台灣26個on9路權
最重要係呢部車既意義
可以話係川崎向本田下既戰書
等於face to face刮佢一巴同佢講250跑車我先係最勁,你果部收皮啦
好耐無見過4大車廠自從90年代鬥極速王之後咁有火藥味
今舖真係唔單止賓州扯到衡一衡,連lin旗都扯埋

p.s. 以上全部FF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞