[另類][風水]中共係咪爆左條龍脈 4

1001 回覆
55 Like 5 Dislike
依家個勢似我地謝緊皮,好難頂,見住手足比人拉
中西兩邊都話十月最難捱,十一月先會有起色
頂撚住
太歲之月(農曆10月/新曆11月)有起色,
雖則太歲不高興,
星星之火難再燃,
日出之雪漸消溶。

撥亂反正在子月(農曆11月/新曆12月),
國賊收斂見曙光,
鵝群難見逐只走,
灰頭土臉不能留。

臘月(農曆12月/出年新曆1月)之時新氣象,
土豬將走金鼠來,
民生改善有希望,
庶民百姓漸顏開。

樂觀d諗 10月已經差唔多過咗1半 好快就到11月
亥月係新曆11月8,無咁快
係隔離post 到有人話 我地會比人清算,老共贏wo
Link?
[皇極經世] 國運
https://lih.kg/1622508
冇講被清算嘅係邊個
點解會變咗老共贏? 😪
唔知,完全唔知個post 點計出來
扶機機文通常都好準,特別係好少機文講得咁白
接上2次「年卦」"地火明夷"

1894年: 甲午戰爭黃海海戰
1958年: 大躍進

但唔可以單憑「年卦」而決定世局就是這樣發展。當中「世卦」、「旬卦」亦不相同。

與其説是預測XXX,不過是籠統指出那區間的氣數。有限範圍之下有其變數。

呢啲卦唔係占卜出來,係有既定排列。僅供參考
所以2020老共都唔會好過
6應該係講緊議會再開
「烽煙四起非百姓」 (官場烽煙四起),「人民艱苦有誰知」 (都係指官場在遠,搞到民不聊生)

「陷阱重重又再來」 應該係指建制派又想用返以前啲招數,夾硬推啲惡法,可能係執意延後 / 取消區選,或者係推一啲保票政策。

7 「太歲之月有起色,雖則太歲不高興,」

社會動盪稍微平息,太歲指香港主事人,即係政府、建制派一方,點解唔高興呢 ?

「星星之火難再燃」

建制派本身已經元氣大傷,而家更加係不成氣候。
留意個再字,同「陷阱重重又再來」 係有呼應。三句加埋應該係指建制派區選慘敗,

「日出之雪漸消溶」

近月黑衣人一方被壓制,示威活動有如冰封一樣陷入僵局。
現在黎明終於來到,雪溶成水,黑衣人五行屬水,意指示威活動再新找到方向,流淌起來。
蓄洪池
lm
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157800061628117&id=337007633116

此外目前只剩天王、海王仍逆行,與經濟相關議題的各種動向,對金錢、價值的討論,「花這錢值不值得」的各種評估仍佔據眼球;某些騙術、造假、假活動、假新聞等,仍陸續被揭發,讓人一一看到真相:只能說,海王逆行時,騙子不好混。

金星、水星天蠍也讓我們對隱藏的秘密、性話題、恐怖、冥間的人事物、幕後祕辛、天蠍人等充滿研究興趣,也難免會接觸神祕學,或受刑偵類、療癒類的話題吸引。天蠍也跟「大筆金額、資金」有關,所以「那些鉅額投資」後來如何了呢?賺大錢的機會敢不敢爭取呢?或者,那些多金的富豪都過著怎樣的生活呢?擁有難以想像數字的「各種頂級」又會是怎樣的存在?水星、金星本週陸續都會報給你知。
頭先睇返今年年初啲流年新聞,有一篇講《通勝》己亥春牛圖

己亥春牛圖詩云:「年逢己亥音當木,豆麥燕吳宜大熟,麻縷絮絲處處繅,蠶娘採葉扳枝哭。男耕女織勤和儉,倉廩何難廣儲蓄,秋夏人民多橫逆,行仁修德沐天福。」

年頭車公支籤 「怎曉田耕耘不得,那知餅食不充腸。」同 「男耕女織勤和儉,倉廩何難廣儲蓄」基本上係異曲同公。至於「秋夏人民多橫逆」更加係中晒。

千年智慧,有時真係唔到你唔服。
LM
睇隔離白虎山個po睇到心好寒
幾時公義會得到彰顯
我個心好痛
打到眼濕濕
莫非聽日/後日有人組隊抽出黎
今年2019己亥年, 亥月就係太歲之月
大約新曆11月22日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞