進擊的巨人 122(英肉)

867 回覆
58 Like 6 Dislike
我原本睇以為「路」入邊個始祖係冇自我意識
點知原來係有...只不過奴性好重
Ymir第一次變身引發嘅爆炸可能已經夷平左棵野
好爆
警察咁
最後一幕係全人類死晒,萊納預備吞槍自殺
今次唔鳩估 事關已經預計唔到後續
巨人藉今集又再次同我地講
沒有絕對的權威 沒有人生來是別人的奴隸
亦正是呢本野嘅核心價值

而122話嘅標題「來自兩千年前的你」
正是對照於第一話嘅標題
122話嘅你係Ymir 1話嘅你如無意外係艾撚
亦暗示住Ymir種下嘅因 二千年嘅民族鬥爭
Ymir一生作為王血嘅奴隸嘅枷鎖 都會被艾撚打破
而Ymir其實一直都存有反抗王嘅自由意志
亦正係進擊的巨人喺121話透露出嘅能力

咁進擊的巨人 呢個額外嘅巨人
其實正係Ymir一直渴望住嘅野
所以當聽到吉克話我係有王血
對有上帝視角嘅讀者嚟講係有其諷刺意涵
反而對Ymir嚟講 Eren先至係佢嘅知心人

而肯定嘅係 無論係點嘅結局
艾撚都會了左Ymir嘅心願
正是奪回應有的自由
我覺得唔可以用其他巨人定理去分析Ymir始祖
13年壽命都唔岩用
同棵樹入面的生物係點黎 都未有得解釋一樣
點解一定要游水 踩到海底行過去唔得咩
有冇講過巨人要呼吸? 真唔記得
所以進擊最初先咁廢又冇明顯既能力?

因為佢係始祖軟弱既心同一直以來既願望?
唔知點解我覺得你咁樣無限狙擊既諗法一定會無野解釋到

就好似點解火影既忍術點解一解開就一定有煙 卓羅有咩分子令到解術會有煙呢d

生物既起源連我地科學家都無一個全面既詮釋

果隻野點黎呢家野 我覺得唔係創哥想係呢本野著墨既地方 有交代到佢由平凡變得不平凡我覺得已經足夠了
9隻巨人得進擊既能力唔係戰鬥用
好似寄生獸嘅來源 其實係植物嚟
執著於呢點係無L用
噉講法 無一個奇幻小說漫畫講得成
其實你要諗下佢背後所代表的含義
喔 原來係揭示緊人類不斷破壞自然

而巨人嘅來源
好明顯係對照返北歐神話巨人起源
係有佢嘅含意 同埋細心位
有人講過 yumir係北歐神話角色
我本身無咩點深究
只係睇M記 雷神知道
有條尼維坦係唔知邊度既海底
唔知係咪影射緊呢條咁既野
一早超左
探討既既命題同手法都超左幾班
肚入面個件
呢個位真係好撚震撼
你到底睇緊d咩
完全睇唔明
不過Ymir係邊個做身體比佢
其實會唔會係佢自己係路做身體比自己
Ymir就係唯一一個有巨人之力嘅人, 佢用沙整巨人係將巨人之力分俾人咁解
佢兩個留言夾埋食左五十個負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞