進擊的巨人 122(英肉)

867 回覆
58 Like 6 Dislike
二千幾年 都溝到稀晒啦

島上王族有可能係一直都搞亂倫維持血脈純正,你睇王族點對女神就知
溝咗都照計有皇族血統
吉完已經係一個例子
問題在於唔係全部艾族人都係佢三個女所生
要搞清楚佛里茨先係皇族
不過而定係唔係皇血都唔重要啦
Ymir都唔聽皇族支笛
送4隻比香港就好喇
兩隻新界,一隻九龍,一隻港島
巨人之力要靠三個女繁殖喎
王同其他女人生既都唔會有巨人之力啦
咁有巨人之力應該有埋王血喎
八年抗戰還有一年就打完了
點解大陸人睇完巨人講野咁似藍絲
話艾倫叫人追求自由係洗腦
又話尤彌爾係自願冇人逼佢
我地真係睇緊同一套漫畫?
依家啲皇族都係佢啲子孫
問題係yimr都係俾皇一路奴役左2000年
佢同皇結婚生仔其實都係皇既指令
皇有冇問過佢想唔想做啊 冇
佢做左咁多野其實都唔係出自佢自己既意願
子孫都無用啦而家 睇下吉克果樣同皇幾撚似
但 Ymir已經唔會聽吉克講野 佢決定左唔會再聽皇族支笛了
思維模式既唔同
唔同人睇野自然會冇唔同嘅結論
唔識飛既雀點會覺得自己識飛
之前會議個集有講過
「艾爾迪亞國能變巨人的特殊人種尤米爾的子民」
咁照計要佢個女啲後裔先可以變巨人
普通艾人係唔得
之前話過島上啲貴族洗腦冇用
可能啲貴族係個時普通艾人嘅後裔
所以照宜家咁睇尤米爾的子民都有王血
除非唔係3個女都係王親生
我諗:
尤彌爾作為始祖巨人,但因為「奴隸思想」,所以先聽王族話,二千年來一直用依個方向去洗腦。
依加艾倫要解放尤嘅「奴隸思想」,唔再聽王族話,即係廢除王血對尤嘅控制。
結:王血其實無價值。
佢完全示範左奴隸係點樣諗野
尤彌爾畫返對眼 代表同意艾倫
廢除左王血令艾倫用到始祖能力,開地嗚
我估係奴隸,尤醒覺就開番眼
第一點,唔肯定,但相信係令尤「醒覺」
第二點, 書入面一直話「要有王血先發動到地嗚」,
有無諗過依點都可能係用嚟「洗讀者腦」?
其實今集同上邊巴打有提到嘅係:
始祖本身有能力「修橋開路打城」,但佢「選擇」將「使用能力」嘅權力,由王去決定(奴隸思想)。
而艾倫就係解放(奴隸思想),自由,就係可以自行決定如何去使用自己嘅能力。
地嗚,係始祖嘅能力,之前因為(奴隸思想)所以唔會自行發動。
好長但其實講緊一樣野:
「聽人指示」定「自行決定」。
以上為個人推算 唔一定啱。
用解放奴性去推翻王血最高既設定
合理得黎又意義深長
諫山真係cls
唔畫古代人既眼有冇咩特別意思
趕唔切
王血我諗係計第一個分到始祖力量果個人
巨人真係唔適合未進化嘅人睇...
呢套野真係唔係少年漫, 青年漫咁簡單
嚴謹同埋貫徹始終既命題 - 自由
雖然有科幻既設定, 但極其寫實既人物性格同情節
通常要做到咁有水準既都只會係小說文字類, 因為架構一早定好晒, 而且易控制
而漫畫好多都係畫到一半就變調, 愈畫愈不知所云
呢套野真係可一不可再
亦都一巴巴車落去好多身為人而不知自由為何物既人
有人話現實世界嘅攞左巨人之力嘅Ymir其實比係路入面嘅Ymir控制緊 路入面先係真身咁解 就好似人型巨人嘅阿克曼一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞