進擊的巨人 122(英肉)

867 回覆
58 Like 6 Dislike
我都係 點知真係講緊隻豬
咁短命係係巨人之力既詛咒黎所有巨人都唔可以比始祖生存得更耐

尤彌爾既死可能係人為
王諗辦法殺左佢再去分
巨人都唔係無敵啦 可以用後頸既弱點
Ymir一出世就做奴隸唔知咩叫自由我諒解
商人貪官為錢同奢侈生活而放棄部分自由我明白但不認同
有班人明明自身權利同自由都不斷被剝奪,物價樓價不停升但人工就追唔上,覺得只要仲食得做得就冇問題,心甘情願自己同下一代被人繼續吸血
連豬被困住都識得反抗逃脫,呢班人明明有得簡都要放棄自由我真係好唔明
完全present到籠中鳥覺得飛翔是一種病
始祖由生到死後都係甘願做奴隸,發覺唔妥都係做奴隸,完全無認知到自己可以係老闆
權威性人格,有類人明明自己係被人欺壓緊,卻崇尚權威,更會連同權威去欺壓弱者,從而產生優越感。詳請可看白兵既片:https://www.youtube.com/watch?v=e1v4YhQolpM
所以未來世事無法預計,星星之火可以燎原
係,所謂嘅王血原來係咁嘅意思
連隻豬都識反抗

成個故事 攪左成十年
原來已經一直度好晒
艾倫媽媽依句講得真係好好,但依個世界就不斷迫人做個比人需要既人先生存到,先揾到食,真係好諷刺
有冇人知?
救命 , 好想快D睇下一集
但係145王係只100年前既事,咁同二千年有咩關係?

之前有人計過係145x13年+102期+艾撚13年先啱啱好2000年
如果個推論係啱嘅,咁145王之前一早有9大巨人既存在,只係合一左變咗棵樹

咁變巨人係要搵條女砌出嚟,尤彌爾變身果時又會唔會,之前已經有第二個奴隸女存在,只係尤彌爾去到棵樹繼承左佢力量,而13年就死呢樣野就一早有
應該只可以睇到第一個進擊的巨人嘅記憶
印象中

無講過YMIR攞左巨人之力後第13年死
YMIR死只係 推測 佢唔想用巨人之力回復而被矛插死 或者被王分屍後食左

另外
13年死個設定第一次出現
好似係 梟同古里沙牆上講

至於點解係13年,唔係14年15年等等,就無解釋過

同埋好似無自然13年死既例子
有講YMIR攞左巨人之力後第13年死
至於係咪真就唔知
第88話 21頁
https://tw.manhuagui.com/comic/4740/272767.html#p=21
係,呢一話應該係第一次講明13年

但係
我估佢係問
今集 邊度有講YMIR既死亡時間 係攞左巨人之力既第13年後

頭先見到有個回覆笑死

豬:這是我開啓的故事呀
睇多次巴打係想講13年出處,我get錯
自膠
原來點解得王血繼承到始祖,只不過係二千年來尤米爾都仍然摵唔甩奴性,繼續聽費里玆後裔嘅話…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞