進擊的巨人 122(英肉)

867 回覆
58 Like 6 Dislike
本來想寫結局如何,原來已經有人同我想法一樣
有堆人鳩噏
有堆人認真分析
睇到好亂
原來第一話給二千年後的你
係Ymir講俾艾倫聽
即係陷球產
巨人滅絕 世界滅絕
攬炒 再新世界
其實有幾點真係唔需要過份解讀

大家應該先注重呢段往事既時代背景
響故事中既現代,都唔算係文明時代,仲有非常強既階級主義,同種族逼害(唔單止艾族,仲有東洋,黑鬼之類)
再數前2000前,果個年代既人,口腔期,冒昧,私慾行前,奴隸制,學術未發展,相對之下非常迷信

諫山唔畫眼,可能只係為左指出當時民智未開,愚昧,只顧自己,響艾族呢d強權族群,個個更只為自己,唔會有那怕一個為自由抗爭,唔會有一個人去諗奴隸制係錯,去幫助奴隸,導致尤彌爾一類悲劇人生不斷出現

族長要求三姐妹分食老母,其實冇任何研究基礎,極有可能係出於迷信,誤打唔撞導致尤彌爾同骨寄生落全族

王血冇特別意義同功能,至少睇尤彌爾得到力量既因果,同王血冇任務關系,純粹只係尤彌爾聽命於王族,佢點認定對方係王族,個條件同王血可以係冇關,佢誤認對方係王族都得架,真係不必再太深究有關王血既傳承同是否為王族之類
唔關事wor,你係咪理解錯人地講乜?
個巴打係講緊如果根據今集嘅情報,
即係所有“尤彌爾子民”都應該會有王血,
唔應該會有非王血嘅尤彌爾子民,例如主角。
我理解巴打嘅意思為
係尤彌爾主動臣服於佢認為係王族嘅人
而唔係因為王嘅血有別於他人
你睇下吉克 人地起個集中營 奴隸制佢民族
每日虐待他 但吉克只會諗消滅自己個民族
完全無諗過殺哂所有馬徠人 不被奴役。同中國人一樣 奴隸主 奴役佢 佢仲會覺得好開心 唔敢反抗 因為反抗就係錯
願自己民族被滅亡都好 唔會反抗
d藍屍鳩官
屌吉克咪一樣用王血奴役尤彌爾
因為唔敢反抗奴隸主
選擇奴役自己民族 去消滅自己民族 拎下一代無仔生
唔會,最多只係 一座城,艾倫將九大巨人集合,多腳蟲收回“道路‘,女皇生下 尤禰爾。完
我覺得米卡沙點都會攞到進巨能力先
然後記憶穿越返去第一話艾倫個夢度吹下水先
跟住先完
米卡沙同兵長唔受巨人之力影響
應該會係力挽狂瀾嘅關鍵
好似剩係講阿克曼唔受記憶操縱
話唔定阿克曼其實都可以變巨人
要破除米卡莎係認主先跟住艾倫喱個謎思
就係米卡莎成功阻止兼殺左艾倫
然後靠進擊巨, 始祖巨同女神返去第一話同艾倫傾計
呼應返艾倫喊同話米卡莎頭髮長左
跟住完
[過份解讀]
吉克篤自己屋企人出黎同文化大革命
有少少似
如果阿克曼真係人類 size 巨人
咁兵長俾人炸飛完..........其實會唔會有巨人級數o既復元能力
之前兵長腳傷都搞左勁耐先好
艾撚解放自由

艾撚阿哥林鄭

依法治國拉哂你地絕子絕孫就唔會再問題
咁呢個王係咪有老婆再同始祖生左3個女
諗法差唔多
我覺得係阿卡曼唔受進巨前任意志影響
米卡沙繼承咗進巨返去改變歷史
最唔make sense既係始祖咁奴性,有腦既人邊會係咁,除非係弱智既,但係明明佢比人獵殺果陣都識走識反抗,唔知點解之後又唔敢反抗個王
就係冇腦,睇下黑奴d歷史啦,唔睇都睇電影啦,工業革命後尚且如此,何況巨人世界仲響工業革命前,尤彌爾個年代仲推前2000年,古代人黎架咋
佢淨係識做奴隸 咪返去搵個王繼續做奴隸囉
唔明有幾唔make sense
我覺得吉克無解到,只係因為佢唔係始祖所以無束縛住,佢擺明扮野

一直都話王血有始祖先會有不戰之約,艾撚+吉克係special case 去破解不戰之約。無人知邊個會命令到ymir, 佢兩個加埋只係入去"道路"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞