[26] 繼續電單車經驗交流(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我見28car成日有1993或者1998嘅舊CBR250,好平,但會唔會五勞七傷

定還是新牌仔唔好揸年份太舊嘅車

你都係買返小忍好過啦cbr250行吸, 好多麻煩野如果你唔識搞既話

咩叫行cup

機械式化油器Cup (定期要洗)
而家新車大部份都係行 i (fuel injection電子燃油噴注)

我又鍾意 carburator 多d喎,好難會無啦啦壞到整唔番會成個換
反而 fi 個咀其實都係要洗,壞左要成套換好貴喎
咁當然fi表現會好過舊款啦
sorry for 1999

好想買舊版cbr250,正宗飛仔車

舊版CBR250 好似都係4衝, 要飛仔車都一定係PGM 呢D 2衝車
我見28car成日有1993或者1998嘅舊CBR250,好平,但會唔會五勞七傷

你都係買返小忍好過啦cbr250行吸, 好多麻煩野如果你唔識搞既話

咩叫行cup

而家新車大部份都係行 i (fuel injection電子燃油噴注)

我又鍾意 carburator 多d喎,好難會無啦啦壞到整唔番會成個換

各有各好啦, 不過依家買返行cup既, 起碼都超過十年車
好多都唔勤保養, 新手買返去整多過揸

咩叫行cup

咁又係呀,保養好緊要,定其換機油已經會壞少好多野
同埋上面講開幾耐要換機油,其實應該睇番service manual 每架車都唔同(好似係),睇換出黎D油既顏色呢D靠唔住的。

咩叫行cup

咁又係呀,保養好緊要,定其換機油已經會壞少好多野
同埋上面講開幾耐要換機油,其實應該睇番service manual 每架車都唔同(好似係),睇換出黎D油既顏色呢D靠唔住的。

十幾年車,我唔敢買
全合成偈油同油隔幾耐換一轉好?

偈油我1500-2000換
上次佢無貨無換到油隔,都想知幾耐換一次

全合成偈油同普通偈油一樣通常3000先換都得, 你錫車既當然換得越密越好,
油隔就換2次油先一次, 不過我每次換油都一定換埋, 因為好平同自己DIY

爸打你油都係自己換? 想問下爸打如果自己買油隔,係邊度買同點跟番車型號買?我google完自己架車搵唔到咩"油隔型號"

Sor呀上面位爸打,我無睇清楚講全合成,我講緊普通偈油

我自己換的, 呢D換消耗品一定要識, 年中慳好多
例如我用開K&N油隔, 理論上去返K&N既官網對返自己部車型號就搵到~
如果都真係搵唔到就打去你車房問下一定答到你, 我就去開FB網購買多, 因為一定平過車房同汽車用品店的

Thx!!!身邊無車友fd真係下下得google同上黎問呢兩招,堅多謝你先
我見可以自己買油隔俾車房,換偈油順便換埋油隔,咁平d
btw我都係俾車房搞,順便定期check下車

小弟當年新牌都係自己問人, 上網睇多D資料
開頭俾車房搞穩陣, 當交下學費, 去多幾次同師傅熟左佢地自然會過你幾招, 同埋睇多幾次就識, btw巴打你揸咩車?

Tw225, 長期有滲油問題
岩岩考完強制
排第五前面有三個肥左

但我pass
新手 想問下選擇頭盔有咩準則,邊到買比較好?

上網睇$5000個

上網睇$5000個

係日本買會唔會爽d?
岩岩考完強制
排第五前面有三個肥左

但我pass

多數衰咩?
岩岩考完強制
排第五前面有三個肥左

但我pass

多數衰咩?

一個衝唔著紅燈唔夠時間轉彎落左腳
一個踢左空波驚得濟踢多兩腳上左三波
一個全程冇打過燈

上網睇$5000個

係日本買會唔會爽d?

原來amazon jp都係千幾蚊個,計埋運費抵過香港好多下
岩岩考完強制
排第五前面有三個肥左

但我pass

多數衰咩?

一個衝唔著紅燈唔夠時間轉彎落左腳
一個踢左空波驚得濟踢多兩腳上左三波
一個全程冇打過燈

個人見解係一轉軑就要加速,去到中間就一定要放手唔好比油
因為比油就算著唔著燈你都係唔夠時間去處理,不如早少少收定萬一唔著燈都仲可以轉彎衝多次
前日補鐘個時掉車都掉左幾次
我之前考強制都係5個肥3個
1 起步死火
2 轉彎ball out
3 停車落右腳
1 起步死火
3 停車落右腳

考試緊張個個都一定有,但揸電單車係好講求身體微細嘅操控,一緊張個人郁多少少就好易賴嘢。
利申:強制落右腳肥過一次

上網睇$5000個

係日本買會唔會爽d?

以呢個為例
香港賣4500
日本退稅後 50000 yen 3500

上網睇$5000個

係日本買會唔會爽d?

以呢個為例
香港賣4500

睇左d網
大概都係
10000- 30000yen hjc
30000-60000 aria / shoei
2萬內筆直。想買代步車。棍/羊都ok 行highway
每日50-70km 大家有冇推介

Cbf150rr
Vtr250
Cbr150
Joyride
Cb400

仲有細羊行highway係咪好飄?

Thxx
1 起步死火
3 停車落右腳

考試緊張個個都一定有,但揸電單車係好講求身體微細嘅操控,一緊張個人郁多少少就好易賴嘢。

我早2年考果陣有個女人直插水碼
利申:1 TAKE PASS
1 起步死火
3 停車落右腳

我早2年考果陣有個女人直插水碼
利申:1 TAKE PASS

女司機真係好危險
想問下搞學牌係咪同搞p牌同一條隊
我有張46學牌加簽
係咪平日朝早去排最少人1
我有張46學牌加簽

你跟駕院一條龍服務

上網睇$5000個

係日本買會唔會爽d?

以呢個為例
香港賣4500

睇左d網
大概都係

睇你買邊款頭盔
買arai 就去返代理鴻興買
有85折卡可借, 計落差不多
我有張46學牌加簽

你跟駕院一條龍服務

唔係呀觀駕強制自己再報大球場

上網睇$5000個

係日本買會唔會爽d?

以呢個為例
香港賣4500

睇左d網
大概都係

睇你買邊款頭盔
買arai 就去返代理鴻興買
有85折卡可借, 計落差不多

Arai 太貴了,窮鬼開頭都係買1000蚊既試下先
打算聽日去街睇下,有冇推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞