[26] 繼續電單車經驗交流(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

推一推
諗住買部cb190r, 新牌仔無耐

First month
首期$2880 +保險$2200 +$0牌費
+$600油
=$5680
The following 11 months
供$2290 +油$600
=$2890

未計隧道費,我諗通常都只係用大老山
我應該仲要計埋d咩費用先同現實漸近d?
抄牌?如果泊街一個月通常會收到幾多張?

屌,未打完就post左

機油一年2,3次
預每L$150
brake油,皮 500一年?
抄牌預2個月一次囉
抄多幾次就識執生
火咀油隔風隔勤保養既每年一次
胎一條行萬幾
睇你點用

190 R
部車落地一定要換太,原裝太你就等炒撚硬車
條鏈去到6千KM差不多要換
計油我1500 換一次
其他野唔好搞
190用家

呢部車有咩價價?
新牌抵玩?
夠力?
會唔會想換車?

First month
+$600油
=$5680
=$2890

屌,未打完就post左

機油一年2,3次
預每L$150
抄牌預2個月一次囉
抄多幾次就識執生
胎一條行萬幾
睇你點用

190 R
計油我1500 換一次
其他野唔好搞
190用家

呢部車有咩價價?
新牌抵玩?
夠力?
會唔會想換車?

操車係幾好,但好快會換車

First month
+$600油
=$5680
=$2890

屌,未打完就post左

機油一年2,3次
預每L$150
抄牌預2個月一次囉
抄多幾次就識執生
胎一條行萬幾
睇你點用

190 R
計油我1500 換一次
其他野唔好搞
190用家

呢部車有咩價價?
新牌抵玩?
夠力?
會唔會想換車?

操車係幾好,但好快會換車

都有二手市場,FACE BOOK 都多人賣得出呢部

First month
+$600油
=$5680
=$2890

屌,未打完就post左

機油一年2,3次
預每L$150
抄牌預2個月一次囉
抄多幾次就識執生
胎一條行萬幾
睇你點用

190 R
計油我1500 換一次
其他野唔好搞
190用家

落訂直到拎車要幾耐?
係咪燦x到買?
點解係香港好似唔係好見有人揸其他色
電單車啲配件&服裝&頭盔邊度買好?
依家唔知邊度買車冚好
啱啱上完沙駕導師指導
利申左先 自動波
我真係一個完整斜8都打唔到
我上到去,落黎個下...我揸住迫力慢慢落冇俾油...
但差唔多想轉返上去個時,我一鬆迫力,我就好自然好似標左出去咁 會出左條斜路範圍
我已經有盡量望返上對面角...
有冇巴打可以大概講下點打斜8
啱啱上完沙駕導師指導
利申左先 自動波
但差唔多想轉返上去個時,我一鬆迫力,我就好自然好似標左出去咁 會出左條斜路範圍

開頭一兩堂係難掌控
我都係第三堂開始先打到

人人都話定油用brake控制速度
我唔知自動波同棍差幾遠
不過我就好少用brake去打
我用油門去控速
頂多都係頂落底太快就用少少後brake

我認為最緊要係對眼望邊(視線運用)
打個陣擰到頭甩咁望對角就好易拎到個距離、速度感

First month
+$600油
=$5680
=$2890

屌,未打完就post左

機油一年2,3次
預每L$150
抄牌預2個月一次囉
抄多幾次就識執生
胎一條行萬幾
睇你點用

190 R
計油我1500 換一次
其他野唔好搞
190用家

落訂直到拎車要幾耐?
係咪燦x到買?

車行買?唔分期幾錢? respol色幾錢?
留名準備第二次考

First month
+$600油
=$5680
=$2890

屌,未打完就post左

機油一年2,3次
預每L$150
抄牌預2個月一次囉
抄多幾次就識執生
胎一條行萬幾
睇你點用

190 R
計油我1500 換一次
其他野唔好搞
190用家

落訂直到拎車要幾耐?
係咪燦x到買?

應該其他睇唔出,我見到好多呢部野既黑色
電單車啲配件&服裝&頭盔邊度買好?
依家唔知邊度買車冚好

淘寶啦,出面多數淘寶貨
啱啱上完沙駕導師指導
利申左先 自動波

開頭一兩堂係難掌控
我都係第三堂開始先打到

我唔知自動波同棍差幾遠
我用油門去控速

我棍波
但我認為除左視線,扭油隻手點扭都好重要
因為扭隻油隻手再扭太會好咬咬住

First month
+$600油
=$5680
=$2890

屌,未打完就post左

機油一年2,3次
預每L$150
抄牌預2個月一次囉
抄多幾次就識執生
胎一條行萬幾
睇你點用

190 R
計油我1500 換一次
其他野唔好搞
190用家

落訂直到拎車要幾耐?
係咪燦x到買?

車行買?唔分期幾錢? respol色幾錢?

我諗住買黑色
車行唔分期$28800
分12期就$30360
repsol色就多$1000
P牌想出 FORCE 155

好似3萬蚊多小小?

巴打覺得呢部點

或者呢個價位有冇其他更好選擇

求指教
P牌想出 FORCE 155

好似3萬蚊多小小?

巴打覺得呢部點

或者呢個價位有冇其他更好選擇

求指教

同價位 有 pcx 同 smax
但俾我唔洗諗 一定出 force
多改件 樣靚仔
啱啱上完沙駕導師指導
利申左先 自動波

開頭一兩堂係難掌控
我都係第三堂開始先打到

我唔知自動波同棍差幾遠
我用油門去控速

我棍波
但我認為除左視線,扭油隻手點扭都好重要
因為扭隻油隻手再扭太會好咬咬住

果陣師傅教我扭油門唔係靠手腕扭,因為會難控制個油量。
其實係要用手掌慢慢比力縺落去,咁就可以再細微咁控制個油門!
我覺得終生受用
想問下26同46個學牌係咪一樣
話說我個學牌9月到期 想問報邊間快d趕得切9月前考
觀駕?

利申住屯門 如果遠少少但係排期快唔介意

緊係唔一樣啦

學牌一樣 可以加埋個3,22, 但前提要趕得切 到路試個日都未過期

我都係一次過考晒1.2.3.22 同一個學牌,慳番5舊水

識玩一定咁玩

但係好燒錢

十幾年前我就係咁考,4個牌加埋唔洗9千蚊落樓

好似好伏

honda車伏極引擎都好小有事,不過行左3年消耗性零件應該全部到期,唔識check買左預5-7k換零件人工應該差唔多

想整部啡鈴學下渣

唔識人幫下眼睇最好買新車,上次換軚有個哥仔又係黎換軚,點之師父話佢部車好多地方有問題個哥仔話見個殼幾靚無花就買左,而個師父唔係亂水人換野既人真係有問題先會出聲,個哥仔即刻灰膠曬又無錢整

好多二手盤都係揸到D野夠曬期就放出黎搵傻仔接 買得二手最好留定5k整車就最安全
SV650 已訂
超級期待
想問其實d 電單車教車師父其實係咪唔洗考教車牌架?
電單車考官又點先做到?

教老強果d要教車牌
路試唔洗
考官每日被隨機派去考唔同人 貨van 廢牌 老電 中型都有可能

做考官好似要有齊1 2 3 18 22
唔知洗唔洗4,5,9,10
毒撚上強制堂 個個自成一角係度吹水
得我自己冇人理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞