20/21 NON-JUPAS 專區 (2)早報早著數

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
aim咩U hku就最好ielts7.5(全部subgrade要有6.0)
year1升year1?senior entry?
中英文dse咩分?你依家讀緊咩科?
具體你aim邊間U?
咩都唔講邊個知你個case係點啊⋯
最好就hku ,但其他都接受嘅
如果唔係aim hku而aim city/poly努力爆4就夠啦
唔洗再考ielts 因為6.5報city/poly絕對夠
interview表現好啲 咩都ok
咁重考ielts啦 考到7.5為止
佢written test都唔容易 hku真係難入
英文底差入hku anf/enf簡直係做炮灰
咁都係再考多次,還掂都只係sem break 考唔會影響平時溫書,始終hku 都同八大有啲差別

但ielts差speaking 同writing 好難有明顯嘅進步方法
如果中英dse得2 想報三大的話係咪除咗IELTS仲要考埋中文呀?
year1升year1非三大都最好要考igcse
senior entry非三大好似就唔洗
我報senior entry呀 如果三大就要考埋中文? 同埋想問係咪多數都係2年讀完 除咗city要讀多年
你真係咁有恆心啦先好啊
但一般而言都沒咩可能6.5升到上7.5咁大幅度提升

我自己考第一次係7 第二次都係7 沒進步過
我兩次都係準備左半個月 日日操至少4 set paper

btw好奇你係space定係cc
我記得好似ust唔洗考igcse hku/cu就一定要
後者我唔係好清楚 唔敢答你
我係space呀,我差writing 同speaking係嗰時溫書唔識點溫呢兩part ,有paper 練嗰啲我自己有信心堅持到嘅
我都係space啊之前 上年year1升左year1
writing speaking真係難溫
btw ielts speaking內地有網站會貼題 真係100%中
你考前半個月可以搵下之後睇睇
感謝你
我都想問但year1 asso唔係應該睇asso成績架咩
Hkcc asso yr1 dse best5得19 其中一科elective 2左嘅小薯路過
原來有speaking source,thx 巴打
Btw Space 嗰啲IELTS堂有無用架
巴打有冇link
https://t.me/yonezukenshi
同科同學wor 報左考ielts未呢
依家讀緊space aEng year1
dse 4245333 (phy chem m2)
如果之後補考返ielts嘅話有冇機會升返上Cu engine?
讀緊yr1 asso business想入返cu yr1文科有冇機會
dse best5 20 中英文4 同埋洗唔洗考ielts
Fintech聽講唔係個個讀到
年年都有人要quit

讀fin既會炒it既科
讀it就炒fin
聽個fd講話要兩樣都想讀先好報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞