『薪火post』BNO續期資訊(61) 先睇頭POST同DOC後先問問題之NO NEWS IS GOOD NEWS

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
你照入系統,系統自然分你做新申請,你同阿媽應個別申請,但可以一齊寄去,參考呢度:
https://www.passport.service.gov.uk/help/multiple-documents-guidance

其實如果你媽都想續,咪一齊搞囉,但如果得你想搞,咪自己搞,寄阿媽本去囉,本護照唔會收咗去,會剪角返嚟,亦唔影響你媽將來續,但你個人文件如出世紙之類,有機會收咗去,建議用彩影,最多解釋點解用副本,應該唔會為難你嘅。你已搵到護照證明你係included child,根本唔使身份證大法就已經可以申請了。
唔會,有問題都係報文件啫。
咪即係仲有本囉,你仲懷疑人哋錯?不如你搵真啲,搵唔到咪report lost囉!英國兒童護照,一般係5年期係好正常!
其實我係幫我呀媽搞 佢就話冇既
正常點會同時有兩本bno? 佢果本係90-97年,點解冇啦啦有本94年申請
Btw既然果邊係咁話record有,我就已經幫佢報失左
Thanks巴打
你係香港搞定落地簽?
香港做approval letter 先,到越南先做Visa on arrival
BTW,全機所有港🐷仲on99用🚽,只有我用BNO
same
巴打你收到sms後可唔可以講聲
送達處理中心(目的地互換局)
快d喇
喊撚左,約左個fd好耐先副簽,但張form俾我對摺左
照去啦應該ok既一下
再有學生記者被捕!!!
https://lih.kg/1572603
麻煩大家幫推上熱門 呢一刻搞學生記者 下一刻唔知會唔會搞記者
想問係咪要出世紙?
老豆老母60歲,一早冇咗。。
咁點幫佢地搞。。

有錯請屌自己已經冇得整
只係想幫兩老整
照交左先啦,萬一唔得再後補,我當日send個PDF file俾朋友print出黎填,事前特別提佢一定要用黑筆,仲有張form唔可以摺,我仲帶定個硬皮folder去佢公司樓下拎,諗住即放落folder,點知佢都係有對角摺俾我,我照交,好彩最後都冇事獲批。
系統要求就要,香港出世可以去入境處俾錢補領核證副本,如果非香港出世又肯定補領唔到,附上一封簡單書面解釋,講返提交唔到出世紙原因。
你一打90-97就大概知乜事,你有冇睇清楚你手上面嗰本係乜國籍呀?
係wor 佢係BDTC 一言驚醒
咁bdtc果時係咪可以再申請bno?
我第一本係BDTC,90年之後唔再簽發BDTC,續領係BNO,唔記得係咪唔再簽發?以bNO取代

香港出世,97之前就係BDTC身份
希望佢果時真係有續本bno 上網睇而家bdtc唔可以轉bno
父母我淨係隊張身分證copy然後寫信解釋
HMPO唔係話94有本咩,即係佢幫埋你查檔查到94有出過啦

咁即係要報lost
應該就係 我報左希望佢順順利利
唔該晒咁多位巴打
留名...我係12號approved / sent....
係登記bno,而bdtc通常去到30/6/97。當然有部分早於回歸到期。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞