『薪火post』BNO續期資訊(61) 先睇頭POST同DOC後先問問題之NO NEWS IS GOOD NEWS

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
唔影響
係睇負責你個位員工手頭上多唔多application要handle(之前有巴打問過HMPO)
Before 寄前final check:

自己 報左Lost已取Ref No.

身分證彩色影印
出世紙彩色影印
特衰護照彩色影印
媽媽出世紙彩色影印
爸爸出世紙彩色影印
父母結婚證書彩色影印
副簽一份

太太 多年冇續

舊BNO正本一本
身分證彩色影印
出世紙彩色影印
特衰護照彩色影印
媽媽身分證彩色影印+提供唔到出世紙解釋信一封
爸爸身分證彩色影印+提供唔到出世紙解釋信一封
提供唔到結婚證明書解釋信一封
提供唔到祖父母資料解釋信一封
副簽一份

各位巴打絲打我重有冇野留左?
麻煩晒
屌 4/9 join queue ,first apply 交齊野都要等咁耐...
交唔到就寫信,我淨係交左父母身份證copy再寫信都approved左
雖然佢而家退哂返HMPO
見到好多巴打document received 後就即日入Q
我仲未入Q,會唔會有咩事
如果已經document received就唔使驚啦,人手未update,我當日都係兩日後至joined queue..
觀察多2日
副簽個mr mrs miss ms, 係tick 定打X ?
差幾耐時間姐其實
13號print and sent 岩岩收到DHL sms 但係收件人淨係打左initial. + 姓 會唔會俾DHL彈番轉頭
大家本特區護照寄正本定影印本過去

有無人收到呢個電話號碼send黎既sms?

覺得有啲奇怪因為之前sender一直都係寫住hmpassport
梗係掉轉啦,有舊護照佢一對啱數,即入機即剪,對埋文件齊即刻批得。

無護照報lost嘅,睇多幾樣嘢,肯肯定唔見嘅係你本人,仲要後台睇有無搵返資料出嚟,有先至批,有啲未有ref no嘅,咪等到搵返出嚟先至再跟囉。除非已有ref no就有機會快喇。
唔係,應該係9s.....
都係嗰句,用得時你已經係好可能交待唔到嗰隻,所以寫定係最危急關頭時用,無人希望去到咁景況,亦唔知咁救唔救到你一命,風險自決了!
舊bno以前最尾個頁冇填緊急聯絡人同冇簽名 照寄過去有冇問題
當年係小學雞 而家填返好似好怪
唔好因為想交少嘢而做錯誤選擇,無著數嘅,交唔到咪寫信解釋囉。
Application approved
8月30日開始排隊 終於到我
咁都好D 希望無事
每一本護照根本簽咗名先有效,人境人員其實有權唔放你入境。
睇PE個心情.....可以叫你補
請問呀爸呀媽以前有bno但冇續到
係nationality個欄應該照填bno定咩
似9s98
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞