『薪火post』BNO續期資訊(61) 先睇頭POST同DOC後先問問題之NO NEWS IS GOOD NEWS

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
我都係呢個no.
bnohk.org 個網係咪俾人攻擊爆左上唔到?
我個陣填左hong kong 其實有冇影響?
當然會
廁所板renewal之後個no都會唔同啦
不過佢哋一定有齊曬record俾咗本乜嘢no嘅passport畀邊個
搵申請完嘅或等佢本新返嚟先囉
2~4號個批會唔會等到變左藍色BNO

俾大家參考返,我8月30號入queue,9月17號approved and sent,而家等SMS tracking code 同收件

講下大概交左咩文件

我有本舊過期BNO未剪角,細個續過一次,最近簽發日係2002年(張相個樣我大約16、17歲),到期日2006年,冇改過名
填forms時,我係冇揀到Other, 而揀左錯「UKPA, UKPS, IPS or HMPO」,HMPO個系統就要求我交以下文件

1. 香港永久性居民身分證 全彩影印本,包括正面、背面

2. 地址證明,我交左恆生銀行信用卡月結單正本過去

3. 其他國籍全彩全本護照影印本,我交左特衰全彩全本影印本過去

4. 舊有BNO護照正本

用香港郵政寄空郵掛號,費用55HKD左右,8月23號寄,30號簽收+ join queue,然後就9月17號 approved + sent
我一開始都冇交副簽
而家叫我補返
但我一開始冇DL份PDF出黎
想問下係邊個位可以搵返副簽個份野?
我都無,無事
續bc係咪同續bno手續一樣
同埋想問下如果幫屋企人搞埋 total 3本
係要分開三次寄定可以group埋一次過寄俾佢
比多少少錢喇

眼殘睇錯
13 printed and sent
今日先收到Dhl sms tracking仲係希斯路

作為參考,收到文件但未入queue.
10號approved
今日下午派件
上個月16號apply 足足搞左一個月
睇黎會愈黎愈慢
我有入過去呀,但都搵唔返
補副簽應該係佢會寄俾你
如果佢無提及過,你最好webchat 問吓
唔該哂巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞