『薪火post』BNO續期資訊(61) 先睇頭POST同DOC後先問問題之NO NEWS IS GOOD NEWS

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
我太太有本舊BNO 2002發出,岩岩上網續果時有一項which is your passport issuing authority , 我係咪要揀other,
我都係lost case 30號join q, 睇到巴打approved精神為之一振
下。我星期5 到,今日未update
已睇咗內容

想問一條特別問題

希望月巴絲打答我

我係97年前出世 未滿十一歲

母親BNO有我個名as included child

香港出世紙有 established

身份證首次簽發日期應該係97前
但無影到副本

呀媽嗰本BNO過咗期 但得佢嗰本有我名

如果呀媽續護照,會沒收宜家嗰本,變相唔知新嗰本仲有冇我個名喺裡面as included child

定還是我自己申請 唔駛理會呀媽嗰本護照?

咁我會係填邊份表?

希望有人解答到,起碼部分問題,謝謝!
有巴絲打*,打錯
會唔會有巴絲打有信既template

要寫信解釋點解交唔到某份文件

如果真係要寫,係咪普通信件格式就得?
普通英文信咁, 你點解冇果樣文件咪直接講
留名
我星期四到
我太太有舊02年發出既BNO今日想續BNO,竟然賣既野重多過我用身分證大法報lost之後再去apply,你地覺得我應唔應該幫佢報lost算?

原來身份證已有首次簽發日期
即係我符合到以下張圖講嗰三點

咁我係咪應該連埋媽咪一齊續護照?

還是我係從新申請護照咁去做?
新申請護照
因為你冇自己一本護照
佢果本authority就咁寫HKG

睇返你個本,紅色個part填乜
咁咪others囉
想問下寫信意思係要另外寄封信去?
寫信同文件一齊寄
想問有無hmpo既email
WEBCHAT
唔係
寫信解釋
謝謝
唔好,其實有護照仲好過報lost,唔好因爲怕煩而去做第二條路,每個人都唔同,所以就算報lost,文件要求只會一樣或更多!無咪寫信解釋囉,我幫家人做,一樣查三代,結果都交唔到父母或對上一代,咪又係一日即批!有護照真係快啲,文件要求唔需要太嚴,有解釋就可以了!
BNO去越南係一定要簽證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞