『薪火post』BNO續期資訊(61) 先睇頭POST同DOC後先問問題之NO NEWS IS GOOD NEWS

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
本香港護照封面影印完差唔多一片黑咁無問題咖可?
是但喇

多謝咁多位巴打嘅教學
我同家姐已經一齊寄咗去英國
唔期望好快收到 只期望唔好fail
有人話hmpo會寄本新返嚟,但舊嘅可以用住先,收到新之後要寄返本錯嘅返去!
我收到即check發現bot,等到hmpo開工即webchat問點做
咁運費點計
多唔多巴打 13號approve 完但未收到DHL SMS?
佢叫我寄埋張速遞收據俾佢安排退錢
未知點退,仲等緊佢覆我幾時處理
世澤好似早幾日講過?
雖然唔鐘意世柒
但成件事真係似印錯嘢多
Lm
正常係回返落你信用卡度
有人話比政府截住左幾批BNO
係英國政府,以前成人都講話有機會印錯,可能今次印錯數量大,成lot貨hold
似乎hmpo佢哋終於發現有人搞到印錯國籍,但唔知係搵到個別PE定係一堆PE出事,隔離post話webchat咗,覆咗肯定關於印錯國籍,已經收到嘅有專人通知,未收到嘅應該查核完先可以出街,相信仲留喺dhl度嘅都要等。唔知做法係抽起印錯吖,定成批回國先,總之都係要有耐性,急用嘅都係申請ETD好了。
等咗成三個星期終於都批咗,仲成日驚係咪有咩問題。
我只係做renew, 佢要我勁少資料:
舊bno, 身份證copy,特區copy, 地址證明。
希望快d寄嚟同無印錯野啦。

你就好 岩岩send email要我Countersignature needed on hold
屌邊到又搵人簽呀 毒撚一個係英國
巴打想問下係英國所需文件係同香港既一樣?

舊Bno 依家擁有既passport 彩色hkid card 副簽 無啦係咁多
12/9話passport printed and sent但今日仲未收到DHL email
我都係11號passport printed and sent,但未有DHL tracking... 星期六晚忍唔住webchat HMPO問,佢話本passport星期五已經到左英國DHL,如果星期一仲未有checking可以再聯絡佢地

批到我未
舊Bno 成本俾
特衰可以印每一頁 或 成本屌俾佢(有巴打試過成本俾對方剪左角
Finally...
星期日都做嘢,以後唔好再話英國人懶了
btw講下自己個case先:
1. Lostcase ,好肯定已經過期超過十年(但搵到本剪角既寄埋去)
2. 報失後拎咗ref no.
3. 申請時系統出奇地唔需要填屋企人資料
4. 十幾年前換新身分證時手痕+咗英文名(XXX to XXX Peter),唔sure自己對上嗰bno有冇+,但剪角嗰本喺冇嘅
5. Counter sign 搵咗嗰澳洲passport 嘅frd 簽
6. 老豆老母大陸結婚,老母香港出世,老豆大陸出世,我自己好細個就跟老母返嚟香港
7. 只寄咗自己HKID ,特區護照, cert of BDTC (因為我冇香港出世紙),老母出世紙,剪角bno, 銀行月結單(大新銀行),以上除剪角bno同月結單外全彩色影印冇寄正本,但有寫信解釋冇出世紙,改名等問題 再+兩張相
祝大家早日拎到
但我係去門市俾現金
我估係銀行戶口退錢掛
人地應該係OT處理啦
太多application 啦
你本passport嗰百幾磅都係門市畀現金?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞