『薪火post』BNO續期資訊(61) 先睇頭POST同DOC後先問問題之NO NEWS IS GOOD NEWS

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
same here
今日webchat問左hmpo 佢話課左金申請唔需要再等ref no.因為個申請已經進行緊
係,要一齊寄去的。
未交副簽會同你proceed咩
我都係8月中打去,到而家都未有reference no.
佢哋唔會拒絕,但保留補件權利。唔建議咁做,起碼都寫信解釋,最終風險自決!
我知,所以我咪未有ref no. 但已經in queue 緊
但以我理解: 未有ref no. = 未搵到你舊果本 = 就算apply 都係會卡住 = my case
唔駛lu, 頭先夜晚七點幾終於收到了
明白
我仲以為因為dhl 做野效率慢
第二份waybill都有sms了
今日收到dhl兩個sms了應該新bno+舊文件將會同日送到
見隔離post有人話dhl locker好多時中伏,有冇巴絲分享下?
剛剛已經收左新bno
其實我都唔知個運作係點因為我問佢會唔會比返個ref no.我先 佢直接答我no needed as the application is in process..咁係咪唔比ref no.都會照批呢又有無lost case巴絲試過無ref no.都照批呢
好似追post時睇過有巴打冇ref no.但approved
巴打係有reference no. ?
最驚係report lost 果時係電話講錯野自己唔知 eg: HKID 講錯左粒號碼
跟住搞到 report lost fail >> application fail
佢哋一定要搵到你資料先會批,所以你交咗錢申請,有無ref no都係等搵到資料,俾啲耐性啦佢哋做嘢,無得急亦無需要問佢哋。
其實我都唔係特登問佢地 只係我寄文件去時誤信左朋友叫我夾埋LS01 form 比佢搵穩啲但事後又發現好似錯錯地先問下佢地會唔會影響左個申請 但佢都覆左我話交埋LS01 form都無影響亦唔會有幫助先順便問下ref no.
好似好多fact係手可以showhand
但係原來又係廢老口吻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞