『薪火post』BNO續期資訊(61) 先睇頭POST同DOC後先問問題之NO NEWS IS GOOD NEWS

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
希望你無事啦,雖然都唔係好多人中過伏,但係攞得番嘅機會率係偏低
唉 今次我死硬
非洋文要搵人certify
希望你收番時報平安,我會睇到
我死硬 家變
希望來生做 真 英國人
HMPO通知寄出後, 大約幾多日會收到SMS?

等緊正本去買機票
我應該當新申請定點,我算唔算叫有passport
買定都得啦
唔好咁開心住...
睇下有冇印錯野先

想分享下本人bno2005年到期(成人不是bb樣),因長期唔喺香港做嘢所以冇咩朋友,申請續期既時候已經諗住如果一定要副簽就貢獻千零蚊俾佢,所以我係冇交副簽,係網上申請時去到最後用visa俾完錢,見到佢要我交左online countersign先俾個地址我寄嘢我都打左個穾,心諗唔係搏都冇得搏下嘛,跟住再睇下原來有得㨂download paper form呢個選項,跟住我㩒完之後就出現咗個hmpo嘅地址俾我寄去,咁我就跟手去郵局用空郵掛號方式寄出,用左45蚊,因為諗住有機會續唔到所以要用最低成本去搞,以下係我交左既文件:

1.舊既過期bno
2.自己出世紙正本
3.自己身份證彩印副本(正背面)
4.父母結婚證書正本
5.父母出世紙交唔到既解釋信(就咁鳩寫唔見左, 其實寄完之後諗應該係寫支那出世所以冇,但係都寄左改唔到啦!)
6.父母身份證彩印副本(呢個係冇要求我交既,不過因為佢要求既出世紙交唔到,所以我就俾埋佢等佢安心啲)
7.特衰護照正本(成本正本俾佢以示誠意,因冇交副簽)
8.上傳相片一張(自己用iphone影完退地)
9.選民登記地址證明正本

最后用最低成本£105.86加$45就搞掂左本bno,27/08申請10/09收番晒D證明,11/09收埋新本bno
如果你同上面#4 Include child 一樣有你名咪有囉,不過你睇清楚本野國籍係咪BNO 先好
10號printed and sent, 一直冇收到 DHL sms, 尋晚webchat 問佢咩環境, 佢就幫我查, 然後比左個 tracking number 我, 當時睇係 shipment picked up , 諗住穩陣

點知今朝起身睇, returned to shipper 咩料呀

不外乎寫錯名
有人被收咗正本皇冠頭,全部追唔返.....
邊到有得webchat?
佢要乜文件會話你知
我只想要番老豆老母結婚証書
影大半身,俾位佢cut,另外個頭髮梳太高都有影響。
咁你兩個可以去註冊了,恭喜🎉
無用㗎,等下啦。
應該ok,初步俾你過都好少返手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞