『薪火post』BNO續期資訊(61) 先睇頭POST同DOC後先問問題之NO NEWS IS GOOD NEWS

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
上傳左佢電腦覺得OK既話佢比你COUNTERSIGN份表就會有埋你張相
有埋你個樣既FORM先可以比人簽
唔該ching
咁唯有聽日再出去影過
我用左香港郵政普通空郵掛號
掛號其實都OK啦只係耐D
但真係好少聽過會寄失
我用左around 1個星期果邊就收到
試下叫相鋪send返soft copy俾你嘛
再唔係睇下可唔可自己scan返
唔使影完又影
SPEEDPOST寄既話就三日左右
寫咗俾個機會佢考慮你情況,唔寫就靠佢判斷,點都寫幾個字方便人哋做嘢啦。

風險自決
點解唔自己用電話自拍?

佢喺過咗期bno+現廁板+專業人士
我會試下
唔得再搵
有無人同我一樣8月尾佢話收到到今日都waiting to be checked??
無人講過你寄左Passport 副本之後唔俾你用本passport
今日收hmpo sms 話要補countersign
“Your passport application is on hold because you need to ask someone to confirm your identity. This is known as getting a countersignature.
We've posted a form to you.

點解係by post而唔係download返份form
如果唔需要COUNTERSIGN的話
仲有冇其他嘢係要印?
我係網上完成表格後
有冇一個list係列明我係需要咩文件
好怕出錯
13號話sent 到易家都無tracking no. 唔通關Dhl單嘢事?
佢有一個專係FOR你既LIST
你隨時都可以憑個申請編號LOGIN睇番
可以試吓wo
怕出錯 錯左好麻煩
終於收到了,一切正常,本嘢好靚
因為你已經唔係寄文件需要副簽果step
而家係寄文件補副簽
仲以為個申請編號係只係睇吓申請嘅進度
寄咗嗰張會做record
所以唔會畀你用返同一張form

仲有paperform要寄兩張相
去定曬相舖曬啦
啫係佢地冇得喺網站度改返個link俾我download form
所以先寄俾我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞