(幼教)幼教巴絲請入

604 回覆
15 Like 4 Dislike
有朋友讀緊教大hd成日話好大壓力
見d功課好似好煩好難做
本身都鍾意小朋友同想讀 但係唔想做功課
係咪唔應該讀

不過如果你真係想讀又唔想咁辛苦既ou岩你 不過用英文讀

其實ou都好多功課pj 好多大型野要落手整

hd 既話淨係yr2有個攤位
對比起ive 個d已經少好多實習
利申 ou hd 畢業

實習個陣間園有ou實習生
2年淨係得1次實習
仲好似唔洗日日教?
可能我間園幾好 所以我覺得以前返學仲辛苦過返工
但依家半工讀真係人都癲
不過呢行真係好多嘢煩又好困身 病都唔敢請假
有時真係幾想轉行 不過又唔捨得班小朋友

利申:i大畢業 入行第二年 讀緊edu pt degree year1

讀三年
半工讀最大嘅困難係攰 真係好攰
做完學校嘢又要做功課
有時堆埋一齊真係嗌救命
我間園俾我走所以返學時間都ok 但有啲園唔俾走返學可能就比較趕啲
比我情願趕啲讀三年
要讀四年都可能冇咁趕 但讀四年又係好辛苦
認真 讀埋呢三年唔會想再讀長期course
有巴ga咩呢科

實有 10隻手指數得哂
不過其實唔係間間學校都會請男

我果陣讀HD,前一年10個都無,我果年有20個內
聽講我之後既一兩年已經有30 40個男了
edu pt degree真係超辛苦
一星期三晚
功課成鬼日要拍片
話就話冇考試
但係有test囉
仲要捱多一年
今晚要返學呀

唉……
幼教的辛苦真係得同行先理解到
基本社會上個個人都覺得
我地只係湊仔同佢地玩下會有幾辛苦
仲要成日喺度爭取跟pt.7
有時見d人咁講
都廢事出聲

btw各位從事或想投身幼教的姐妹加油
唔使理其他人點講
相信自己!!!

我仲諗住下年讀 如果有得簡絲打會唔會簡ou讀無咁辛苦 唔洗成日上堂
下年fresh grad都20k la

我唔熟ou
同埋真係有好多校長都覺得ou冇咁好

俾我揀多次
我會揀bu
功課唔使拍片冇咁煩
考試open book
不過而家轉左新制要讀4年
好似唔同左好多難好多
要用英文讀

聽日又要返完工返學喇

依家bu都好chur
Year1 個陣一個sem讀6-7科
考試冇open book
炒一科比錢re exam
炒兩科就比錢re exam一科同retake一科
每科唔可以走超過兩堂
遲到簽唔到名當缺席
走爆三堂最好拎得出三張醫生紙or其他文件
否則等retake

利申 year2 實習緊

想問下bu sce其實同bu有冇分別?
同埋dse要幾分入到?

你grad左張cert係印番bu
但待遇同Timetable個類就爭好遠
我上年28/12開sem番學 好鬼chur
我第四屆Dse 我16分都入到 不過一定要有3322
認真 自認冇咩鬥志同耐力唔好讀bu
愈讀愈唔開心
Year 2 hd就grad
讀到有情緒病 見咗精神科醫生
Year 1讀到一半都無已經唔想再讀
但點都要讀埋佢 結果精神受唔住
亦唔想畢業做幼師

我都好鐘意小朋友 咁又點?做呢行唔係淨係對小朋友咁簡單

冇錯 呢位就睇得通透
中意小朋友唔足以令你做呢行
利申:做緊
第一年做幼師
想下年讀pt drgree

絲打分享下

我做半日制 幼稚園
可能因為係第一間做既幼稚園 又唔覺太辛苦
唔會成日ot 多數6點走人
但差唔多個個星期六要返半日
好多野都已經有底 不需要自己再特別去整過
諗緊pt degree 讀ou好定edu好
ou無咁辛苦 但edu認受性又好d咁

如果入到就EDU啦
但除左ou同edu
Bu都有degree讀
幼教有什麼好怕 讀特殊幼教仲好

我諗住轉教特殊
遲下讀埋上去
見d功課好似好煩好難做
係咪唔應該讀

淨係純粹鐘意小朋友呢一個原因 就唔足夠令你可以係幼教既生涯捱落去啦

鐘意小朋友未必夠頂呢科
呢科大把野擊潰你
老實講 我都算識做
我實習就係咁幫老師手做野 清下班務
因為我覺得冇野做時間好難捱
佢地覺得我做野快手又肯主動幫
對我都幾好 寫我份評分好高分
但見有其他實習生成日呆係度冇咩野做
雖然佢地冇犯咩錯
但班老師私下會評論
覺得邊啲實習生冇貢獻又點點點
有時聽到都覺得尷尬
所以做呢行都要好肯做野
要頂得住好多言論
另外問下
有冇人會報明愛/東華三院既幼教HD
好似好新 純粹想知
亦唔想畢業做幼師

冇錯 呢位就睇得通透

雖然行行都有辛酸
但呢行比人想像得太簡單
好易逼到個人好唔開心
另外問下
有冇人會報明愛/東華三院既幼教HD
好似好新 純粹想知

太新都係考慮清楚
始終冇咩意見同資料可以參考
同埋我諗學費都唔會平得去邊
倒不如報番歷史長遠既course
亦唔想畢業做幼師

冇錯 呢位就睇得通透

雖然行行都有辛酸
但呢行比人想像得太簡單
好易逼到個人好唔開心

仲有 有D正常學校 總會出現1-2個 SEN學生
其實都幾無奈 冇可能所有精力精神睇住佢
但唔睇住佢又.....
幼稚園老師係咪好dry
一星期三晚
功課成鬼日要拍片
話就話冇考試
但係有test囉
仲要捱多一年
今晚要返學呀

唉……
基本社會上個個人都覺得
有時見d人咁講
都廢事出聲

唔使理其他人點講
相信自己!!!

本身已經唔想做 同唔想浪費讀咗兩年
都諗住試下做 見你咁講完好驚 唔敢腥cv
係咪唔鐘意真係唔好亂入行?

係!!!!
因為就算你係新人
入到課室你都係一個老師
一開波就所有野都要一腳踢
就算課室partner or 校長主任會幫你
但係好多時間都係你自己搞掂

仲要一開學
班仔情緒未穩定
可能仲未係好跟到課程時
嗰陣真係超攰
正常一班仔起碼都要去到11月12月先ok
所以你唔鍾意對仔唔鍾意呢行
真係捱唔到

都係睇間學校係點
我學校一個課室 三個老師
所以我覺得第一年係無咁辛苦
幾好

邊間啊?
可能我間園幾好 所以我覺得以前返學仲辛苦過返工
但依家半工讀真係人都癲
不過呢行真係好多嘢煩又好困身 病都唔敢請假
有時真係幾想轉行 不過又唔捨得班小朋友

利申:i大畢業 入行第二年 讀緊edu pt degree year1

邊間啊
其實每份工都有難處,但幼教依一行真心係幾辛苦
尤其係精神上,每日返工都要對住二三十個小朋友
每一分鐘都要留意住佢地,又要帶主題圖工體能音樂等活動
剩係講野已經可以全日八半至四半都講唔停
好彩你班仔女係乖就好,唔好彩既真係會疲勞轟炸你
不過真係好睇你係唔係真心鍾意小朋友,想佢地好
我指既真心鍾意,唔係同佢地玩,抱佢地玩飛天果種
好似我間園見到好多老師係「為做而做」,例如有d咩呢?
唔跟日程上堂,每日skip音樂體能,活動只為影相拍片
但如果真心鍾意小朋友,換個角度想,你係小朋友鍾唔鍾意上音樂體能先?
鍾唔鍾意去玩唔同既活動先?e.g.新年行模糊花市、中秋賞燈猜迷會等
但眼見好多園既老師,同埋聽唔少同學講,佢地都係為做而做為教而教
長遠落去幼兒教育既質素只會不停下降,因為連老師自己都質素差
即使學位化亦無補於事,因為人既素質,本格,唔係讀完大學就會好左
又好似我園有老師係會當住小朋友面前講食屎仆街好賤狗西等粗糙字眼
唉,所以依一行其實真係好麻煩同幾大壓力下
除左教小朋友,最煩既都一定係工作環境既人事關係與無限是非……

BTW,如果你係IVE生、想報IVE幼教或問關於幼教問題,都可以問我
因為我都係IVE幼兒教育畢業生,會盡力解答你
但真心希望各巴絲如果真係想投身幼兒教育依一行,真係要諗清楚
因為教小朋友絕對唔係教123ABC就完一日工作咁簡單

想問你返邊間院?
見d功課好似好煩好難做
係咪唔應該讀

利申 ou hd 畢業

你邊年grad
見d功課好似好煩好難做
係咪唔應該讀

利申 ou hd 畢業

實習個陣間園有ou實習生
2年淨係得1次實習
仲好似唔洗日日教?

係丫 得4次視導
真心覺得ou 好廢
見d功課好似好煩好難做
係咪唔應該讀

利申 ou hd 畢業

你邊年grad

一星期三晚
功課成鬼日要拍片
話就話冇考試
但係有test囉
仲要捱多一年
今晚要返學呀

唉……
基本社會上個個人都覺得
有時見d人咁講
都廢事出聲

唔使理其他人點講
相信自己!!!

本身已經唔想做 同唔想浪費讀咗兩年
都諗住試下做 見你咁講完好驚 唔敢腥cv
係咪唔鐘意真係唔好亂入行?

係!!!!
因為就算你係新人
入到課室你都係一個老師
一開波就所有野都要一腳踢
就算課室partner or 校長主任會幫你
但係好多時間都係你自己搞掂

仲要一開學
班仔情緒未穩定
可能仲未係好跟到課程時
嗰陣真係超攰
正常一班仔起碼都要去到11月12月先ok
所以你唔鍾意對仔唔鍾意呢行
真係捱唔到

都係睇間學校係點
我學校一個課室 三個老師
所以我覺得第一年係無咁辛苦
幾好

邊間啊?

但同行人話我個間係黑店黎 又話好辛苦
係呢行都幾出名 出名辛苦
btw 好難係到透露我邊間架喎
幼稚園老師係咪好dry

其實好多老師本身都有男朋友
讀書時期要mark定架啦
就算無 自己本身讀書就會識到朋友咁囉
亦唔想畢業做幼師

冇錯 呢位就睇得通透

雖然行行都有辛酸
但呢行比人想像得太簡單
好易逼到個人好唔開心

仲有 有D正常學校 總會出現1-2個 SEN學生
其實都幾無奈 冇可能所有精力精神睇住佢
但唔睇住佢又.....

講起sen 日日比人投訴到暈 成日郁手郁腳打人
精神崩潰 挑戰你底線 醒目到爆炸
加油呀 關關難過關關過
比啲信心自己 話比自己聽仲得到
人地做到我點會做唔到

利申:工作了三年
夜晚讀edu pt degree yr3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞