(幼教)幼教巴絲請入

604 回覆
15 Like 4 Dislike
Year 2 hd就grad
讀到有情緒病 見咗精神科醫生
Year 1讀到一半都無已經唔想再讀
但點都要讀埋佢 結果精神受唔住
亦唔想畢業做幼師

讀ive/edu? 呢兩間比較辛苦
第一年做幼師
想下年讀pt drgree

絲打分享下
亦唔想畢業做幼師

你好似我一個朋友 佢同你情況完全一模一樣 好好奇我係咪識你

唔好比咁大壓力自己啊絲打 加油
亦唔想畢業做幼師

我都好鐘意小朋友 咁又點?做呢行唔係淨係對小朋友咁簡單

Agree.
又多文件多活動
Ot 番夜校 帶野番去做
其實都無咩生活可言
而且係女人堆中
是非手段先係最難頂

不過
見到班仔咁可愛就唔捨得
唯有頂硬上啦
各位同工加油

讀緊都冇左生活咁濟
出黎做係唔係真係非人生活
亦唔想畢業做幼師

你好似我一個朋友 佢同你情況完全一模一樣 好好奇我係咪識你

你讀緊書?
一直都覺呢科唔易讀呢行易都唔易做

利申 正在半工讀 辛苦到痴孖根

Degree?
我仲諗住轉讀i大幼教 其實有少少擔心

I大幼教沒想像中那麼chur

咁邊間最chur?
今年year2就畢業 想駁上去cu讀多兩年 但報咗名連interview都無,眼見其他人收咗offer 真係好唔開心 。依家報埋part time degree 同health education 諗住試吓 ,但聽講edu 3 year part time 多數唔會收今年grad 會收在職老師優先係咪真? 好想讀埋上去呀

I大開左一年大學 不過唔知認受性大唔大

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱
第一年做幼師
想下年讀pt drgree

絲打分享下

我做半日制 幼稚園
可能因為係第一間做既幼稚園 又唔覺太辛苦
唔會成日ot 多數6點走人
但差唔多個個星期六要返半日
好多野都已經有底 不需要自己再特別去整過
諗緊pt degree 讀ou好定edu好
ou無咁辛苦 但edu認受性又好d咁
今年year2就畢業 想駁上去cu讀多兩年 但報咗名連interview都無,眼見其他人收咗offer 真係好唔開心 。依家報埋part time degree 同health education 諗住試吓 ,但聽講edu 3 year part time 多數唔會收今年grad 會收在職老師優先係咪真? 好想讀埋上去呀

I大開左一年大學 不過唔知認受性大唔大

i大係指教大? 定thei?

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?
幼教有什麼好怕 讀特殊幼教仲好

Degree?

係呀, 讀完就算 唔諗住讀master

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

係呀, 都係 year 2
下年嘅 fyp 有d 朋友做到嗌救命 同今年嘅ifs 無得比

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

下年嘅 fyp 有d 朋友做到嗌救命 同今年嘅ifs 無得比

聽聞已經好少收3年pt degree
讀4年咁咪死梗
edu辛唔辛苦

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

咩係ifs
我仲諗住轉讀i大幼教 其實有少少擔心

I大幼教沒想像中那麼chur

咁邊間最chur?

教大for sure

利申:教大degree

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

聽聞已經好少收3年pt degree
讀4年咁咪死梗
edu辛唔辛苦

係收少咗
好多都轉左讀四年 special

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

咩係ifs

Edu 係好辛苦好大壓力
首先係精神上 你想像下 平時返工已經攰到痴線 一個星期有三晚都要返學 真係禁個電話都冇時間
係功課上 以前讀 hd 真係鳩fing fing 都嘔到
依家好多功課 都係要你真係去睇唔同 reference 再組織再諗先嘔到 當然degree 係咁嘅我都知 不過都係種種因素拉埋令到自己更辛苦

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

咩係ifs

Sorry 唔記得應你
你當係一個實習咁
要定一個題目去拍教學片段
例如故事故學對幼兒語言發長的影響
你就要係段片到 顯示到你嘅教學策略點樣影響佢地言語發展 例如你加左角色扮演令佢地係扮演上多咗表達等等
之後又要寫篇2500 字反思咁啦
垃圾edu留名

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

咩係ifs

Sorry 唔記得應你
你當係一個實習咁
要定一個題目去拍教學片段
例如故事故學對幼兒語言發長的影響
你就要係段片到 顯示到你嘅教學策略點樣影響佢地言語發展 例如你加左角色扮演令佢地係扮演上多咗表達等等
之後又要寫篇2500 字反思咁啦

諗起都覺得得人驚...絲打覺得ou如何
老老豆豆
樓主係指呢排功課期功課太密集?
如果Year1已經感到大壓力
要諗諗個來源,然後思考繼唔繼續行落去
究竟係嚟自功課量?處理功課有難題?
Group projects? 視導反思?
面對以上嘅問題,你又會點樣處理?
因為好老實講
呢一行要應對嘅情況只係會越嚟越多
尤其下一年已經要幾星期實習加視導
更加唔洗講入行之後要面對嘅事情住
嗰時有同學讀完一年幼教同樣覺得難以適應走咗去攻其他科讀 一樣可以有一番成就
只可以講 外人以為我哋湊仔 嘻嘻哈哈玩遊戲就夠
我哋背後做嘅嘢 係寓照顧於學習 係建立一個人嘅價值觀 係建立各項發展範疇嘅啓蒙
如果因為功課嘅壓力而令你想放棄嘅話
請你諗下當初入嚟嘅初衷

有感而發,希望幫到樓主搵到方向
利申:撈咗幾年,見盡風浪嘅幼師一名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞