(幼教)幼教巴絲請入

604 回覆
15 Like 4 Dislike
[quote][quote]
好多前輩話 咁多幼稚園唔怕揾唔到工 係咪安慰黎架咋

絕對不是……我第一年就係衰心急
明明自己住天水圍,但心急簽左係沙田
結果簽約後兩日,天水圍園打比我,簽約後三日,屯門園打比我
都係話請我,但我唔好意思推番沙田,所以……
幼稚園老師需要真係好大,因為依行真係人夾人
你可能岩做A園,但可能出面100個人都唔岩做A園
所以依行流失率好高,不停出出入入新園
絕對唔洗怕找不到

絕對唔洗怕找不到

係幾月嘅事?而加dum咗好多份cv都無回音
得一間請咗 但拒絕咗
保良局哩幾日有冇好返啲
Degree grad跟足pt比24k

原來真係咁高

絕對唔洗怕找不到

通常幾月收到offer?
依家收唔到offer洗唔洗擔心住?

絕對唔洗怕找不到

係幾月嘅事?而加dum咗好多份cv都無回音
得一間請咗 但拒絕咗

上年我5月先開始搵工,搵左都無三星期就請左了

絕對唔洗怕找不到

通常幾月收到offer?
依家收唔到offer洗唔洗擔心住?

唔洗擔心,好多園連約都未傾續唔續,所以未肯定人手住
一般園最快5月開始傾,最慢都會7月前傾完
所以黃金期係5 6 7月最多工,8月亦多
通常面試後,如果合適,兩星期內都會請你找你簽約
我仲諗住轉讀i大幼教 其實有少少擔心

I大幼教沒想像中那麼chur

實習上 相對教大輕鬆
BU仲輕鬆(好似係)

Bu係超chur 不時有人quit
聽翻園任講 bu嘅實習時間多過其他u 而year1已經要實習
實習完無幾日又要交翻哂啲文件
翻學上堂基本上每日都係9-5 有時星期六都要翻
考試連住考 考前一日都要翻 考前一個星期仲可以交緊幾份pj 最癲試過一個星期交三份功課加埋成萬字
仲之bu就是chur的代表

好多同學讀讀下走去retake Dse
比起edu ive真係多好多野交
4年都要出實習
所以其他時間要chur堂
你嚮往既大專大學生活冇你份
因為已經搞到冇哂心機
之前有個老師勸我地搵工唔好咁衝動
有offer都叫幼稚園比幾日你考慮下
佢話以前有個校長fd講左個case
有個fresh grad去見工 冇幾耐簽左約
但簽完第二日就打比校長話唔做
因為有第二間肯請佢
校長就話行規要賠一個月糧先走得
個女仔又唔想賠 約左校長搵日傾
點知傾個陣帶埋個老母去
係咁死拗話唔做 唔會賠糧
最終校長同佢講:我逼你留低 你都唔會有心教
唔洗佢賠錢就放左佢走

但係最後老師話呢行好窄
尤其有呢啲事好易比同行既人知道
所以叫我地收左offer就話想考慮幾日
想問問在職幼師,而家freshgrad degree出到黎晉升機會同待遇係點?有邊幾間機構跟point? 呢行辛苦,個人認為薪水應該要同付出成正比

利申 巴
早一個星期in靈x糧,果日係統一interview day,
In完一星期內身邊同學都收到offer email,得我無
自問果日interview表現唔錯,
但我本身唔識任何music,果日都有比佢問
唔知係咪咁所以無offer
早一個星期in靈x糧,果日係統一interview day,

degree grad?

係呀

係呀

呢間係咪淨係請degree grad?
夜晚要返三晚學真係辛苦,日日放工就仆去返學,飯都未必有時間食,最慘功課期個個星期日都用黎清功課,長假期又係咁,未計仲要做學校文件,長期冇得休息,人都易病左

Btw, 有冇人做緊嘅園行緊新d嘅教學法,例如繪本、蒙特梭利、高膽、奧福,對呢d教學法有興趣,但係奈何做緊嘅園太傳統,冇呢d野,想搵途徑去學

係呀

唔清楚,但果日撞見勁多同學
同埋要求都幾高下,interview足足有5round
保良局哩幾日有冇好返啲

原來真係咁高

係咪手腳快都好難準時收工?
保良局哩幾日有冇好返啲

原來真係咁高

係咪手腳快都好難準時收工?

有返工冇收工
入到去應該瘋狂OT
我仲諗住轉讀i大幼教 其實有少少擔心

I大幼教沒想像中那麼chur

實習上 相對教大輕鬆
BU仲輕鬆(好似係)

Bu係超chur 不時有人quit
聽翻園任講 bu嘅實習時間多過其他u 而year1已經要實習
實習完無幾日又要交翻哂啲文件
翻學上堂基本上每日都係9-5 有時星期六都要翻
考試連住考 考前一日都要翻 考前一個星期仲可以交緊幾份pj 最癲試過一個星期交三份功課加埋成萬字
仲之bu就是chur的代表

仲要有好多參觀 visit

係呀

唔清楚,但果日撞見勁多同學
同埋要求都幾高下,interview足足有5round

可唔可以講下interview 5 round係d咩
想問問在職幼師,而家freshgrad degree出到黎晉升機會同待遇係點?有邊幾間機構跟point? 呢行辛苦,個人認為薪水應該要同付出成正比

利申 巴

今年degree grad
大機構一定跟pt 保xx 救xx 仁x etc
利申有offer
想問下大家覺得咩幼稚園好做?
就30歲男有degree
想轉行如果讀個幼教diploma易唔易搵到工
硬係覺得多數請後生女
就30歲男有degree
想轉行如果讀個幼教diploma易唔易搵到工
硬係覺得多數請後生女

我覺得反而男老師幾吃香
始終好多野有男仔會方便啲
我上年實習個間幼稚園加埋外籍老師有4個男老師
今年grad 嘅你哋諗住搵大機構做定細機構做?

大機構多ot lor
最緊要 跟point 同埋人際關係 行政 唔復雜

大機構都好複雜
係跟pt個度好
今年grad 嘅你哋諗住搵大機構做定細機構做?

大機構多ot lor
最緊要 跟point 同埋人際關係 行政 唔復雜

大機構都好複雜
係跟pt個度好

同埋好多野做
如果搵工搵大機構,大家會將辛苦程度點排
我就會保護xxx>保良>救xx>東華xx>靈x堂
最尾嗰兩間少接觸,頭三間就肯定工作量唔會少,因為又到咗大機構請請新人嘅時候
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞