(幼教)幼教巴絲請入

604 回覆
15 Like 4 Dislike
嶺南幼教同ive幼教邊間好啲

無聽過人讀嶺南

新開
讀ive難唔難揾工?

唔難

讀ive難唔難揾工?

讀緊year1 唔太想入行做幼師
之前實習個陣啲老師有開工無收工
想搵科full time top up degree讀上去
將來俾多個選擇自己

咁又唔係全部老師都係咁
想當年實習第一年,住屯門派我去大圍
真係好痴線
BTW最後都捱到
其實每份工都有難處,但幼教依一行真心係幾辛苦
尤其係精神上,每日返工都要對住二三十個小朋友
每一分鐘都要留意住佢地,又要帶主題圖工體能音樂等活動
剩係講野已經可以全日八半至四半都講唔停
好彩你班仔女係乖就好,唔好彩既真係會疲勞轟炸你
不過真係好睇你係唔係真心鍾意小朋友,想佢地好
我指既真心鍾意,唔係同佢地玩,抱佢地玩飛天果種
好似我間園見到好多老師係「為做而做」,例如有d咩呢?
唔跟日程上堂,每日skip音樂體能,活動只為影相拍片
但如果真心鍾意小朋友,換個角度想,你係小朋友鍾唔鍾意上音樂體能先?
鍾唔鍾意去玩唔同既活動先?e.g.新年行模糊花市、中秋賞燈猜迷會等
但眼見好多園既老師,同埋聽唔少同學講,佢地都係為做而做為教而教
長遠落去幼兒教育既質素只會不停下降,因為連老師自己都質素差
即使學位化亦無補於事,因為人既素質,本格,唔係讀完大學就會好左
又好似我園有老師係會當住小朋友面前講食屎仆街好賤狗西等粗糙字眼
唉,所以依一行其實真係好麻煩同幾大壓力下
除左教小朋友,最煩既都一定係工作環境既人事關係與無限是非……

BTW,如果你係IVE生、想報IVE幼教或問關於幼教問題,都可以問我
因為我都係IVE幼兒教育畢業生,會盡力解答你
但真心希望各巴絲如果真係想投身幼兒教育依一行,真係要諗清楚
因為教小朋友絕對唔係教123ABC就完一日工作咁簡單

想問ive interview難唔難?vtc第一輪報名趕唔切 報左第二輪 會唔會冇得in
其實每份工都有難處,但幼教依一行真心係幾辛苦
尤其係精神上,每日返工都要對住二三十個小朋友
每一分鐘都要留意住佢地,又要帶主題圖工體能音樂等活動
剩係講野已經可以全日八半至四半都講唔停
好彩你班仔女係乖就好,唔好彩既真係會疲勞轟炸你
不過真係好睇你係唔係真心鍾意小朋友,想佢地好
我指既真心鍾意,唔係同佢地玩,抱佢地玩飛天果種
好似我間園見到好多老師係「為做而做」,例如有d咩呢?
唔跟日程上堂,每日skip音樂體能,活動只為影相拍片
但如果真心鍾意小朋友,換個角度想,你係小朋友鍾唔鍾意上音樂體能先?
鍾唔鍾意去玩唔同既活動先?e.g.新年行模糊花市、中秋賞燈猜迷會等
但眼見好多園既老師,同埋聽唔少同學講,佢地都係為做而做為教而教
長遠落去幼兒教育既質素只會不停下降,因為連老師自己都質素差
即使學位化亦無補於事,因為人既素質,本格,唔係讀完大學就會好左
又好似我園有老師係會當住小朋友面前講食屎仆街好賤狗西等粗糙字眼
唉,所以依一行其實真係好麻煩同幾大壓力下
除左教小朋友,最煩既都一定係工作環境既人事關係與無限是非……

BTW,如果你係IVE生、想報IVE幼教或問關於幼教問題,都可以問我
因為我都係IVE幼兒教育畢業生,會盡力解答你
但真心希望各巴絲如果真係想投身幼兒教育依一行,真係要諗清楚
因為教小朋友絕對唔係教123ABC就完一日工作咁簡單

想問ive interview難唔難?vtc第一輪報名趕唔切 報左第二輪 會唔會冇得in

好似係grp in

好似係grp in

Interview多唔多人衰 我fd話啲問題common sense 一定識答

好似係grp in

Interview多唔多人衰 我fd話啲問題common sense 一定識答

點會唔多人衰
二千幾人爭幾百個位
如果搵工搵大機構,大家會將辛苦程度點排
我就會保護xxx>保良>救xx>東華xx>靈x堂
最尾嗰兩間少接觸,頭三間就肯定工作量唔會少,因為又到咗大機構請請新人嘅時候

靈x堂啲老師壓力大到爆 日日都係度諗幾時走唔做
利申:入面實習生

呢間癲

保xxxx做過三年,除左qr同開放日冇日ot
靈xx瘋狂ot,好多紙雕佈置野做(聽返黎)
東華咪搞,見過同學日日返夜校都遲到,in個陣個校長d態度覺得ot係老師唔掂,仲要返足哂星期六,揾鬼做

我做個間保護xxx 基本上日日ot
日程又chur 想問下其他全日制園會唔會上下晝都上堂?
淨係上堂都上到冇氣 未計ot做文件
放假都做野 抖唔夠身體搞到好差
希望做熟左出年會做得快啲
好就好在跟point加人工
諗住做多2年試下揾ip老師或者讀書轉其他幼兒工作
上年冇做 今年想入番行會唔會好難搵工?
利申:今年有番開補習既工

有degree或者有人介紹會易啲
我都唔係fresh grad即刻入行
Interview前要諗定點解釋冇入行既原因
show到誠意同真心想留係幼兒行業
預備定實習做既教案、實習做過既靚角落、圖工
仲有要有一顆我不入地獄誰入地獄嘅心
準備好依啲就send cv 應該唔難揾到

好似係grp in

點會唔多人衰
二千幾人爭幾百個位

例如問你點解想做幼稚園老師?
你點睇香港既幼兒教育制度或前景?
你認為香港幼兒教育有咩需要改變?
你可唔可以分享下關於幼兒教育既經驗?例如做義工或成日對小朋友
你認為自己有咩優處可以勝任做老師?
你有咩缺點?會點改?
如果你讀到幼兒教育,你會點裝備自己?

大約即時諗到咁多,有既再加

好似係grp in

點會唔多人衰
二千幾人爭幾百個位

你可唔可以分享下關於幼兒教育既經驗?例如做義工或成日對小朋友
你有咩缺點?會點改?

Thankyou

好似係grp in

點會唔多人衰
二千幾人爭幾百個位

你有咩缺點?會點改?

唔記得問自我介紹洗唔洗預備埋英文?
如果搵工搵大機構,大家會將辛苦程度點排
我就會保護xxx>保良>救xx>東華xx>靈x堂
最尾嗰兩間少接觸,頭三間就肯定工作量唔會少,因為又到咗大機構請請新人嘅時候

靈x堂啲老師壓力大到爆 日日都係度諗幾時走唔做
利申:入面實習生

呢間癲

保xxxx做過三年,除左qr同開放日冇日ot
靈xx瘋狂ot,好多紙雕佈置野做(聽返黎)
東華咪搞,見過同學日日返夜校都遲到,in個陣個校長d態度覺得ot係老師唔掂,仲要返足哂星期六,揾鬼做

我做個間保護xxx 基本上日日ot
日程又chur 想問下其他全日制園會唔會上下晝都上堂?
淨係上堂都上到冇氣 未計ot做文件
放假都做野 抖唔夠身體搞到好差
希望做熟左出年會做得快啲
好就好在跟point加人工
諗住做多2年試下揾ip老師或者讀書轉其他幼兒工作

[member]聽人講好似得14日假 # [member]

好似係grp in

點會唔多人衰
二千幾人爭幾百個位

你有咩缺點?會點改?

我當年有預備,但果陣都係用番中文,而聽講近幾年9成都係用番中文自我介紹 當然預備定就實無死啦

明天又要開工了

好似係grp in

點會唔多人衰
二千幾人爭幾百個位

你有咩缺點?會點改?

我當年有預備,但果陣都係用番中文,而聽講近幾年9成都係用番中文自我介紹 當然預備定就實無死啦

明天又要開工了

加油 而家等緊interview offer好緊張

好似係grp in

點會唔多人衰
二千幾人爭幾百個位

你有咩缺點?會點改?

明天又要開工了

我?我做緊幼稚園老師了……
又有幼教POST

點會唔多人衰
二千幾人爭幾百個位

你有咩缺點?會點改?

明天又要開工了

我?我做緊幼稚園老師了……

我知呀 叫你加油返工

用左一年時間做左唔同既工 最後都係想做番幼稚園 而家搵緊工 好驚搵唔到

用左一年時間做左唔同既工 最後都係想做番幼稚園 而家搵緊工 好驚搵唔到

咩原因令你回頭?

咩原因令你回頭?

番左唔同工 發現自己都係最鍾意都係番關於小朋友既工
各位老師繼續加油
同個fd in同一間
即時請左佢
我早佢幾in
冇消息
今年hd grad
但實習完覺得真係唔岩我
可能係實n班問題 所以真係覺得教班細真係好辛苦
但又唔想繼續讀番幼教degree 因為覺得讀完又唔做幼教好哂錢
都唔知點
今年hd grad
但實習完覺得真係唔岩我
可能係實n班問題 所以真係覺得教班細真係好辛苦
但又唔想繼續讀番幼教degree 因為覺得讀完又唔做幼教好哂錢
都唔知點

有無報唔同科既degree
有冇人知ive hd fresh grad易唔易搵到ip老師job?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞