(幼教)幼教巴絲請入

604 回覆
15 Like 4 Dislike
今年year2就畢業 想駁上去cu讀多兩年 但報咗名連interview都無,眼見其他人收咗offer 真係好唔開心 。依家報埋part time degree 同health education 諗住試吓 ,但聽講edu 3 year part time 多數唔會收今年grad 會收在職老師優先係咪真? 好想讀埋上去呀

聽聞edu pt degree會唔比3yr offer你
叫你讀4年
定唔知唔再開3年pt degree了
今年year2就畢業 想駁上去cu讀多兩年 但報咗名連interview都無,眼見其他人收咗offer 真係好唔開心 。依家報埋part time degree 同health education 諗住試吓 ,但聽講edu 3 year part time 多數唔會收今年grad 會收在職老師優先係咪真? 好想讀埋上去呀

同你一樣情況
科科都有佢辛苦嘅地方架啦 郁啲就話壓力大功課多 好似得你一個讀緊書咁 係中意嘅讀落辛苦都唔會唔開心啦
利申有fd幼教一日到黑話壓力大放負能量

呻下姐

第時返工仲chur
我仲諗住轉讀i大幼教 其實有少少擔心

I大幼教沒想像中那麼chur

實習上 相對教大輕鬆
BU仲輕鬆(好似係)
其實讀書時的功課同實習已經唔算chur
做野d workload係多好多
而家都話辛苦
我諗你之後做野會更捱唔到

btw幼教真係辛苦工

利申:現職幼師第四年,仲要返夜校
而家都話辛苦

btw幼教真係辛苦工

有同感
仲有好多門面野要做
做死人
日日都有返工無放工咁

btw 咁夜都唔洗訓
利申:前職幼師 現職廢青
邊間呀你?
捱捱下就過架喇

邊間唔講啦 唔係i大
一講就好易比人知我係邊個

SCE?
而家都話辛苦

btw幼教真係辛苦工

有同感
仲有好多門面野要做
做死人
日日都有返工無放工咁

btw 咁夜都唔洗訓

聽日請左假去睇牙

真係超攰
由返工到放工都好chur
可以話連去飲水同廁所都冇時間

雖然實有人話行行都難做架啦
但係明明放五點
之後要留低OT到8點
返到屋企可能仲要繼續做
呢d生活真係唔係人過
而家都話辛苦

btw幼教真係辛苦工

有同感
仲有好多門面野要做
做死人
日日都有返工無放工咁

btw 咁夜都唔洗訓

聽日請左假去睇牙

真係超攰
由返工到放工都好chur
可以話連去飲水同廁所都冇時間

雖然實有人話行行都難做架啦
但係明明放五點
之後要留低OT到8點
返到屋企可能仲要繼續做
呢d生活真係唔係人過

如果唔係鍾意小朋友
唔捨得班仔
真係想轉行
btw見到有幼教post想呻下

同你一樣情況

你地係邊讀hd?連interview都冇
呢家Year1已經讀到好大壓力
功課冇止境,仲要份人開始頹廢
到底要點捱過呢2年

我估我知樓主係邊個
每次見到d巴絲開post都表示讀幼教勁辛苦 本來仲諗住下年讀幼教 有d動搖
巴打加油!!!
而家都話辛苦

btw幼教真係辛苦工

四年 同感

其實幼教真正既悪夢係讀完hd先開始
懷念hd既輕鬆

利申:踏入第四年...今年postgraduate 繼續捱
到底要點捱過呢2年

cie

唔講你知
而家都話辛苦

btw幼教真係辛苦工

有冇分享下啲心得
每次見到d巴絲開post都表示讀幼教勁辛苦 本來仲諗住下年讀幼教 有d動搖
巴打加油!!!

加油 信你自己 你實得既
到底要點捱過呢2年

我估我知樓主係邊個

唔會掛

同你一樣情況

你讀邊間呀?諗住出黎做野定點啊
巴打加油!!!

真係好辛苦, 啲功課好似無完嘅一日,不過諗起有牌就覺得辛苦都值嘅
Health education 真心笑而不語
垃圾top up 不如出黎做一陣先part time 讀返
讀緊nursing 見到識有人讀啲野又表面又垃圾
啲課程簡撚直係我year 1 sem 1讀既野
但拖撚長黎讀咁
第一年做幼師
想下年讀pt drgree
Year 2 hd就grad
讀到有情緒病 見咗精神科醫生
Year 1讀到一半都無已經唔想再讀
但點都要讀埋佢 結果精神受唔住
亦唔想畢業做幼師
亦唔想畢業做幼師

我都好鐘意小朋友 咁又點?做呢行唔係淨係對小朋友咁簡單
亦唔想畢業做幼師

你好似我一個朋友 佢同你情況完全一模一樣 好好奇我係咪識你
亦唔想畢業做幼師

我都好鐘意小朋友 咁又點?做呢行唔係淨係對小朋友咁簡單

Agree.
又多文件多活動
Ot 番夜校 帶野番去做
其實都無咩生活可言
而且係女人堆中
是非手段先係最難頂

不過
見到班仔咁可愛就唔捨得
唯有頂硬上啦
各位同工加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞