(幼教)幼教巴絲請入

604 回覆
15 Like 4 Dislike
見到好多幼教招聘都話要會考5科合格(包括中、英、數),咁DSE係咪都要睇中,英,數合格架?

dse數學1咗,如果讀完幼教hd,係咪都冇人請
定我要再考過數學?

唔關事,只要幼教HD畢業就一定會有人請

即係唔洗dse 5科合格都得 只要讀完hd
見到好多幼教招聘都話要會考5科合格(包括中、英、數),咁DSE係咪都要睇中,英,數合格架?

定我要再考過數學?

正常Hd要中英數有2先收你讀
(教大係)
唔知其他院校hd有冇例外

ou hd收咗我
諗緊讀唔讀好 驚讀完出黎冇人請

有架 但聽講好辛苦
個人覺得呢科 間間院都chur 但ied係無咁辛苦
好似係

有冇巴絲中/ 英/ 數唔合格,但讀完hd又可以做到幼師?
dse best five 14分,可以報邊間幼兒教育?
ive報過都唔收我

Ive唔收應該係因為你數學唔合格?

唔知
今年都有報

hi同學 我都有報

定我要再考過數學?

定我要再考過數學?

無5科合格邊有hd收?
點先識到幻教女女
點先識到幻教女女

幻教

定我要再考過數學?

無5科合格邊有hd收?

讀專科或者基礎文憑,好多大學或IVE都有
之後就可以上番HD
所以的確係可以無5科合格而又順利做到幼稚園老師的
Ive幼教要幾多分? 12,13分入唔入到

Hd要18分

Hd要18分

Ive都要18 ?

Hd要18分

Ive都要18 ?

睇錯ied
但好似都差唔多

Hd要18分

Ive都要18 ?

睇錯ied
但好似都差唔多

係,幾年前IVE幼教收15-6左右
IED高1-2分

Hd要18分

Ive都要18 ?

睇錯ied
但好似都差唔多

IED高1-2分

ive有13分就得

Hd要18分

Ive都要18 ?

睇錯ied
但好似都差唔多

IED高1-2分

ive有13分就得

ive要14 我13佢唔收我
今年出黎 fresh grad都已經20770 啦
ou出黎都會有人請架 唔洗咁擔心
今年出黎 fresh grad都已經20770 啦
ou出黎都會有人請架 唔洗咁擔心

真係好高人工
幼稚園真係冇乜見到有男老師
上至校長下至工友都係女人為主
巴打讀完會唔會驚冇人請
好想識幼教囡囡 有咩辦法

Hd要18分

Ive都要18 ?

睇錯ied
但好似都差唔多

IED高1-2分

ive有13分就得

上年13就收 但有fd要14先收 睇你interview

Hd要18分

Ive都要18 ?

睇錯ied
但好似都差唔多

IED高1-2分

ive有13分就得

上年13就收 但有fd要14先收 睇你interview

加油
邊個話bu輕鬆
我係4年bu degree既
辛苦到喊住捱過四年
chur上堂(星期一至9-5) chur功課chur考試chur實習
四年輪迴

不過捱過又係一條好漢
可以同你講出黎做時係輕鬆過讀書個幾年
我而家仲放過復活假 幾美好
加油啊 捱過佢 同同學呻下一齊互相打氣就得架
只要灰心時同同學傾下發洩下
好快充滿力量架

利申:2016 bu(hon) grad 現職幼師
幼稚園真係冇乜見到有男老師
上至校長下至工友都係女人為主
巴打讀完會唔會驚冇人請

真係比較少既 比較傳統d既學校都唔會請男老師
邊個話bu輕鬆
辛苦到喊住捱過四年
chur上堂(星期一至9-5) chur功課chur考試chur實習
四年輪迴

不過捱過又係一條好漢
好快充滿力量架

想問呢行hd同degree分別係咪唔大?
邊個話bu輕鬆
辛苦到喊住捱過四年
四年輪迴

不過捱過又係一條好漢
好快充滿力量架

想問呢行hd同degree分別係咪唔大?

degree人工高少少囉 晉升機會應該都會好d
老老豆豆
樓主係指呢排功課期功課太密集?
如果Year1已經感到大壓力
要諗諗個來源,然後思考繼唔繼續行落去
究竟係嚟自功課量?處理功課有難題?
Group projects? 視導反思?
面對以上嘅問題,你又會點樣處理?
因為好老實講
呢一行要應對嘅情況只係會越嚟越多
尤其下一年已經要幾星期實習加視導
更加唔洗講入行之後要面對嘅事情住
嗰時有同學讀完一年幼教同樣覺得難以適應走咗去攻其他科讀 一樣可以有一番成就
只可以講 外人以為我哋湊仔 嘻嘻哈哈玩遊戲就夠
我哋背後做嘅嘢 係寓照顧於學習 係建立一個人嘅價值觀 係建立各項發展範疇嘅啓蒙
如果因為功課嘅壓力而令你想放棄嘅話
請你諗下當初入嚟嘅初衷

有感而發,希望幫到樓主搵到方向
利申:撈咗幾年,見盡風浪嘅幼師一名

我有好多關於幼教問題 可唔可以問下你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞