(幼教)幼教巴絲請入

604 回覆
15 Like 4 Dislike
我報左三年pt degree都無收……
但身邊已經有同學入左三年
唔想要四年
唔想要四年

無知一問 3年同4年既pt degree有咩分別
想問 去幼稚園簽約
份約有咩係特別要留意?
例如 福利 簽幾多年之類
想問下大家in佛教學校有無啲咩要注意 好緊張 send咁多份得一間有回音

我早幾日in完一間彿教學校
其實同普通幼稚園都一樣
我覺得最緊要你要清楚間學校嘅文化
唔想要四年

無知一問 3年同4年既pt degree有咩分別

教大3年係純粹普通嘅top up degree
4年同3年最大分別係佢要修讀多一個內容
1個係特殊教育 讀完會有特殊牌
第2個係非華語
但聽人講好似遲啲都會慢慢轉哂做4年制 唔知真定係假
3 yr pt degree
下年人工 16k-->21k
24k個位令人好葡萄丫
想問下有冇人收到ied 4年pt offer呀
依家都搵唔到工怕唔怕
由4月開始send cv,4月in過兩間,但兩次都冇second in
呢排開始又瘋狂send,最近in完英藝,話18000請... 我諗住做後備
叫幾個月加加埋埋send左起馬有20間,但到依家都冇回音
唔通真係要做英藝?
依家都搵唔到工怕唔怕
由4月開始send cv,4月in過兩間,但兩次都冇second in
呢排開始又瘋狂send,最近in完英藝,話18000請... 我諗住做後備
唔通真係要做英藝?

呢樣絲打就自己諗啦
而家已經六月尾 少左好多offer
功課輕鬆
實習冇難度
咁都叫慘 到你真係做個陣仲慘
捱唔到就playgroup算把啦
依家都搵唔到工怕唔怕
唔通真係要做英藝?

唔怕,78月仲大把
救xx 比 HD/Degree fg 既$$是一樣的
若要幼師學位化 點解Degree fg既人工會同HD fg 一樣
定我比人呃
若要幼師學位化 點解Degree fg既人工會同HD fg 一樣
定我比人呃

好多間都係咁
反而有經驗佢自動加個pt
依家都搵唔到工怕唔怕
唔通真係要做英藝?

唔怕,78月仲大把

我過去三份工都係八月後先開始揾,到時仲正
一in即請佢驚請唔到人多過你驚揾唔到工
定我比人呃

好多間都係咁
反而有經驗佢自動加個pt

D人話依間人工好paid
眼見身邊同學唔係大機構都高paid 過佢
唔知簽唔簽好
當年讀hd,辛苦緊係有,但比起出黎做果陣,算小兒科。讀完書入行第一年係大機構做,做到隻積咁,教案,教學準備,教材準備,課室佈置,寫幼兒學習歷程檔,單係里幾樣,就夠迫到你叫救命,但捱下捱下,又過到關。做到熟左手,再讀pt degree,又係另一個地獄,所以而家好多一次過讀三至四年就拎學位既巴絲,你地好幸福架啦。
幼師里行入職薪金,比起我以前13xxx既年代,真係好左好多,但如果只係為份糧而入行,我建議巴絲要三思,無「中意小朋友」里個精神加持的話,你係幼師路上行唔到好遠。我係大機構做左一段時間之後,都轉左去其他幼稚園做,讀埋校長證書,special needs之後,機構升我職加我人工。上到位,唔係因為叻,係因為遇到好校長之餘,最最最最最重要係抵得諗。人地唔願做?我頂。怕教高班多野做?我教。捱下一年,捱下一年,時間就好快過,回頭睇番從前糾結既事,你會發現,其實無咩大不了,加油吧喇。
我寧願大家出黎一樣13k
好過海鮮價 相差成4k
定我比人呃

應該唔係老點你既。里行其實未正式學位化,不過有部分手鬆d既機構會因為你有學位比多半個至一個pt你。非牟利幼稚園如果1718參加左免費幼稚園計劃,出糧比正教幼師時,只要比到20770或以上就得架喇,係唔係20770之上計資歷,係校本決定的。
依家都搵唔到工怕唔怕
唔通真係要做英藝?

今年我知好多老師會轉機構,打大風,所以部分學校人手安排未明朗。到八月應該又會有堆空缺彈出黎,到時搵應該都唔會遲。
好多師姐同老師都話唔會搵唔到工,但係我send左好多間都只係in得果三間,好驚搵唔到工呀 想問下其他絲打係咪都係咁
腥左30幾間 in左5間 都唔知係咪自己太廢 仲係搵唔到
依家都搵唔到工怕唔怕
唔通真係要做英藝?

絲打英藝係full time ?
我都係send左好多間但無回音
仲未搵到工好不安
我都係send左好多間但無回音
仲未搵到工好不安

讀幼教 就業率好高喎
最好揀跟point
有啲出到黎人高高少少 但係唔會加人工
不過跟point 預左多野做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞