(幼教)幼教巴絲請入

604 回覆
15 Like 4 Dislike
呢家Year1已經讀到好大壓力
功課冇止境,仲要份人開始頹廢
到底要點捱過呢2年

記住呢度有好多人同你一齊行緊㗎

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

係呀, 都係 year 2
下年嘅 fyp 有d 朋友做到嗌救命 同今年嘅ifs 無得比

咩係ifs

Sorry 唔記得應你
你當係一個實習咁
要定一個題目去拍教學片段
例如故事故學對幼兒語言發長的影響
你就要係段片到 顯示到你嘅教學策略點樣影響佢地言語發展 例如你加左角色扮演令佢地係扮演上多咗表達等等
之後又要寫篇2500 字反思咁啦

諗起都覺得得人驚...絲打覺得ou如何

ou hd定degree ?
Year 2 hd就grad
讀到有情緒病 見咗精神科醫生
Year 1讀到一半都無已經唔想再讀
但點都要讀埋佢 結果精神受唔住
亦唔想畢業做幼師

你好似我一個朋友 佢同你情況完全一模一樣 好好奇我係咪識你

你讀緊書?

係呀 幼教year 2 hd
搭單一問 如果報part time degree係咪報埋四年會較好? 而且係咪搵到工先會收?同埋係咪一定要做幼稚園,其他工作可以嗎?
第一年做幼師
想下年讀pt drgree

絲打分享下

我做半日制 幼稚園
可能因為係第一間做既幼稚園 又唔覺太辛苦
唔會成日ot 多數6點走人
但差唔多個個星期六要返半日
好多野都已經有底 不需要自己再特別去整過
諗緊pt degree 讀ou好定edu好
ou無咁辛苦 但edu認受性又好d咁

Edu U 認受性起碼係正常先
我試過有同事話ou 唔係hea到唔洗番學架咩?

Btw ou BEd(hons ) 攤長4年讀拉均100 credit ,每年都要讀5科,一個sem 2~3科,3個月一個sem total 9份功課,扣埋假期等於 約每10日要交一份 二千字essay ....邊個話輕鬆
當然一個sem 2科+唔要hons 就真係可以Hea 讀 (3年 睇齊Edu 既話)

利申:2年chur完 ou 個BEd(hons) + 五天半 =
Year 2 hd就grad
讀到有情緒病 見咗精神科醫生
Year 1讀到一半都無已經唔想再讀
但點都要讀埋佢 結果精神受唔住
亦唔想畢業做幼師

我反而同你掉番轉

Year 1 就已經精神科
Year 2 就死頂落去...超辛苦
好在Grad 左出左黎遇到班好同事

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

下年嘅 fyp 有d 朋友做到嗌救命 同今年嘅ifs 無得比

咩係ifs

Sorry 唔記得應你
你當係一個實習咁
你就要係段片到 顯示到你嘅教學策略點樣影響佢地言語發展 例如你加左角色扮演令佢地係扮演上多咗表達等等

如果係Ou degree 既話,所有野上繳既東西都係純文字討論
其實讀書時的功課同實習已經唔算chur
做野d workload係多好多
而家都話辛苦
我諗你之後做野會更捱唔到

btw幼教真係辛苦工

利申:現職幼師第四年,仲要返夜校

有冇分享下啲心得

我地呢種生物係前線
可持續發展既能力比較低
一直都覺呢科唔易讀呢行易都唔易做

利申 正在半工讀 辛苦到痴孖根

Degree?

讀緊第二年 仲有一年捱

加油!幼教之路 有我地同行
捱完有一條好漢

第一年做幼師

絲打分享下

我做半日制 幼稚園

咁都幾好啊 但係人工會唔會差啲?
幼教有什麼好怕 讀特殊幼教仲好

諗過遲啲pt degree讀
一直都覺呢科唔易讀呢行易都唔易做

利申 正在半工讀 辛苦到痴孖根

Degree?

係呀, 讀完就算 唔諗住讀master

我諗我遲啲都會同你一樣
老老豆豆
樓主係指呢排功課期功課太密集?
如果Year1已經感到大壓力
要諗諗個來源,然後思考繼唔繼續行落去
究竟係嚟自功課量?處理功課有難題?
Group projects? 視導反思?
面對以上嘅問題,你又會點樣處理?
因為好老實講
呢一行要應對嘅情況只係會越嚟越多
尤其下一年已經要幾星期實習加視導
更加唔洗講入行之後要面對嘅事情住
嗰時有同學讀完一年幼教同樣覺得難以適應走咗去攻其他科讀 一樣可以有一番成就
只可以講 外人以為我哋湊仔 嘻嘻哈哈玩遊戲就夠
我哋背後做嘅嘢 係寓照顧於學習 係建立一個人嘅價值觀 係建立各項發展範疇嘅啓蒙
如果因為功課嘅壓力而令你想放棄嘅話
請你諗下當初入嚟嘅初衷

有感而發,希望幫到樓主搵到方向
利申:撈咗幾年,見盡風浪嘅幼師一名

功課太密集 但係我一實習 我個火又返晒黎
小朋友真係我動力黎 有得揀我會瘋狂實習
呢家Year1已經讀到好大壓力
功課冇止境,仲要份人開始頹廢
到底要點捱過呢2年

記住呢度有好多人同你一齊行緊㗎

多謝絲打
有個BU幼教既女仔 我好想識佢 但佢連電話都唔肯比me 是咪悲哀

聽人講通常冇男朋友第時返工都好難識到 比啲恆心啦巴打
搭單一問 如果報part time degree係咪報埋四年會較好? 而且係咪搵到工先會收?同埋係咪一定要做幼稚園,其他工作可以嗎?

我留返比其他有經驗既人答你啦
有個BU幼教既女仔 我好想識佢 但佢連電話都唔肯比me 是咪悲哀

巴打翻intern識?

讀緊第二年 仲有一年捱

讀緊edu?

咩係ifs

Sorry 唔記得應你
你當係一個實習咁

ou pt degree
第一年做幼師

絲打分享下

我做半日制 幼稚園

咁都幾好啊 但係人工會唔會差啲?

唔會因為你讀邊間學校而人工上有差別 多數睇你工作能力 同年資而定

edu 四年易入d 係要搵到工先會收架 你唔做幼稚園既話你好難做到功課架喎 因為又要拍片又剩
英文極差讀會唔會出事
報左ive幼兒hd
英文極差讀會唔會出事
報左ive幼兒hd

英文極差讀ou hd就真係出事
ive 好似係半中半英咁上堂 考試notes英文
不過教案用中文
ou連教案都係英文
edu pt degree真係超辛苦
一星期三晚
功課成鬼日要拍片
話就話冇考試
但係有test囉
仲要捱多一年
今晚要返學呀

唉……
幼教的辛苦真係得同行先理解到
基本社會上個個人都覺得
我地只係湊仔同佢地玩下會有幾辛苦
仲要成日喺度爭取跟pt.7
有時見d人咁講
都廢事出聲

btw各位從事或想投身幼教的姐妹加油
唔使理其他人點講
相信自己!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞