『薪火post』BNO續期資訊(59) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
即係就算課左金都一定要有lost個ref no.先會approved自從30號join q後依家日日無止境咁等好痛苦又驚自己無申請過比人reject
如果你係講BNSS嘅話,BNSS只有申請人拎到嘅BC係otherwise then by descent ,同行申請嘅配偶同子女一律都係by descent ,要子女繼承一係返英國住夠三年,一係就返英國生。
串錯字添屌
唔係寫Hong kong架咩
入town name個度,我入咗kowloon
呀爸呀媽唔知有冇整過架咩
我呢d衰仔過期十幾年先認祖歸宗
我唔會怨事頭婆
Kowloon is part of hong kong
Application history
Joined processing queue 11:45am on 22 August 2019
Documents received 10:55am on 22 August 2019

打咗去HMPO,佢話要再等
寄文件果時寄咗本BNO去,之後佢電郵話我知我寄果本唔係最新的BNO,
佢話我有一本更新的BNO,之後搵極都搵唔到,
唯有report lost,但係一直無出到report lost reference number
所以application team批唔到
打去問,佢話有一team專做bno lost report,近排好繁忙要等
相信果team得 1-2個人

以前邊有人report lost
無問題
你去台灣申請入台證有機會有阻礙
因為出生地唔係「香港」
感激
BTW 個post真係好撚有用,thx樓主
我啲朋友都開始申請
最多咪用返特衰
你要得report lost 成功先會繼續,俾啲耐性啦!
使乜,申請台證時照入香港,過關時IO質疑嘅咪幫佢上香港地理堂

嗰本廁板就拎去墊煲底算啦
佢地話唔記得我有無整過但好肯定我呀哥整過..而我個身分證首次簽發又同我呀哥一模一樣..所以我先決定課金博一鋪
唔會發生

總之,你今日會有BN(O),原因只得一個,就係你曾經係香港英國屬土公民,並曾主動提出申請保留英國國籍。

無申請過嘅,係現行法例下,無任何途徑可以再申請。

我想問最近收到Passport嘅 你哋個observation最尾個兩段係咪the holder is not entitled.....
下一段先係The holder of this passport has....
我個本同Post頭張相唔同
我記得之前有個case係收到新BNO先收到ref no

巴打其實你都唔係等好耐啫
官方時間無記錯係6weeks
唔好咁心急啦
嗰啲一兩日批通常有舊BNO喺手又交齊文件先咁快
如果只係次序唔同嘅話就無問題,少咗the holder is not entitled 呢句都無問題,少咗剩底嗰兩句就好大問題

我想問最近收到Passport嘅 你哋個observation最尾個兩段係咪the holder is not entitled.....
下一段先係The holder of this passport has....
我個本同Post頭張相唔同
如果只係次序唔同嘅話就無問題,少咗the holder is not entitled 呢句都無問題,少咗剩底嗰兩句就好大問題

內容齊 無錯
係個先後次序唔同
新界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞