『薪火post』BNO續期資訊(59) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我想問佢個status 係printed and sent
我點樣可以拎到tracking number?
你前女友結左婚喇喎心情如何
我這樣討厭 他完美如此 能共妳好好地相處
哪會像我們 將吵架當玩意 沒法挽手一輩子
最掛念的妳 悲劇已停止 無用再傷心另一次
妳我未有幸 一起說聲願意 但這位 跟妳 可以
我都諗緊 等多兩日睇吓有冇email提供資訊喇
我懷疑同你同一batch
我同你同一日approve,又係同一日printed and sent
明白
都唔奇
我理解係,佢要搵到你舊果本出黎先confirm 到你曾經有passport 資格
所以report lost 未有ref no. 前= 佢未搵到你舊果本 >>> 會卡係 joined queue
利申,8月15號 report + 打電話,仲未有ref no. ,卡緊係queue
我琴日寄到即日received同join queue
一係就隨機拆 一係就亂黎

P.S 用Fedex 寄
Fedex幾錢?
打尖喎巴打
見意大家成功或不成功申請都講自己交左咩資料,正本定副本,續定報失,用咩方法或邊間公司寄,比多d資料其他打算申請既人
搞錯呀, 我8月30號寄空郵掛號都係尋晚先去到Liverpool
講講我個成功case
我本BNO 應該2020 年7月左右先過期,早排見可能有機會平權所以快快趣趣續番先
30/8 online apply
同日近夜晚7點用fedex 寄以下既文件出去 (Fedex 收我357,問過dhl 係四百幾近五百)
1. 舊BNO (btw 我本BNO 曾經好嚴重咁浸過,不過而家乾左同無乜皺紋)
2. 特衰既彩色影印本 (公司printer 唔知點解幫我放大左少少,又唔係放到成張A4 咁大)
3. 身份證彩印本 (底面兩頁)
4. 地址證明,我用左bank statement 黎做,可能因為同舊護照一樣地址所以都無追問

關於相片︰我係快圖美影 (btw 佢都影得幾求奇,高低膊又唔同我講咁)
張相同舊BNO 個樣無乜變,而且唔係lost case / 耐無renew 所以都唔使搵人countersign
收到SMS話寄左
其實好似無乜人失敗,只係快定慢
HMPO->DX->DHL
當DX 交左俾DHL 之後你就會收到通知
我同女朋友個份分開寄 一齊received 但得我join 左queue
唔知佢係唔係有D咩準則
thanks!
中哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞