『薪火post』BNO續期資訊(59) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
唔會快得邊,早一日!其實一般空郵都可以比掛號早一日,因為掛號要登記同專人派!

我6號寄到都未轉received
我寄到都比佢地催
咁就唔洗諗咁搞笑,可能破壞,同中共已經驗破壞都未識分?如果盡共冇破壞一國兩制今日又點會要傾bno問題,同埋佢本身就外交部既人,佢有責任提醒咁做會引黎咩後果,雖然條友好大粒下,做傾都未傾就話唔洗諗
正常派件同hmpo正式收件會相差幾日,因為要scan你啲文件,而且香港人太多!印完護照至派到dhl又要幾日,大家俾啲耐性啦

寄信方面,要做輕啲就慳啲,雙面印連上下即一張紙可以4個影像!我用雞皮紙大信封,內有一舊膠file包晒文件寄,成件事就穩當又慳錢,總之豐儉由人啦。
藍韜文日前表明,若果更改規定,可能會破壞一國兩制。

英式拒絕
即係大家唔使諗bno有得有居英權
咁就唔洗諗咁搞笑,可能破壞,同中共已經破壞都未識分?如果中共冇破壞一國兩制今日又點會要傾bno問題,同埋佢本身就外交部既人,佢有責任提醒咁做會引黎咩後果,雖然條友好大粒下,但係傾都未傾就話唔洗諗
一國兩制仲存在既就唔會有今日咁既情況
又或者2047都係大限,到時咪冇衝突
續左先冇壞,bno平權一直都講左好年,英國一直冇表態到而家咁多義員講,一日未死一日都可能突然平權成功,唔明做咩咁快唔洗諗
Push
平唔平權都唔係重點,主要防範有朝一日特衰護照被外國取消免簽待遇,我傾向相信港共濫發特衰護照比支共官員及商人,孟晚舟同時持有三本有效特衰護照,到今日都冇正式回應及調查,再搞多幾單嘅話,外國會視之為「合法假護照」類,到時視為支鬼護照,去旅行及公幹等就非常麻煩,隨時仲入唔到境

呢個係現實問題

好期待 唔知係咪揀左有字個option 所以用成個星期去approve.
認同,阿豬阿狗都拎得,重要隨時一個人有幾本,對於人地國家既安全情況黎講係好危險,一有咩事件發生就遲早會取消特衰個免簽證
呢個係,但如果仔女冇bno又平唔到權,特衰護照又奶左野就大撚獲
即係已經出現兩個中曬身分證大法,但冇BNO既例子
Dominic Raab仲話支持一國兩制
Btw

完咗自行決定去唔去民陣遊行啦
港共而家對於點解孟晚舟可以同時持有三本有效特衰護照,到今日為止冇任何解釋或調查,究竟係程序出錯定有人可以有特權除時申請多過一本特衰護照呢?

隨住國際反支,支共喺外國嘅間諜或罪犯被拘捕嘅話,隨時又爆持有多本有效特區護照,到時外國會重新考慮特衰護照免簽待遇,只要有一個國家帶頭取消,其他國家會陸續跟隊
咁佢哋嘅仔女呢?
即係如果寄去既文件如果全部都係副本黎,佢會自行處理,唔寄返俾我地?咁舊BNO係咪都唔會收得返?定剪角俾返我
courier delivered on 5 Sep, & HMPO "received" on 9 Sep
so yours may be "received" today, see if you have your sms/email notificiation tonight
新聞冇報唔知,不過孟晚舟嘅護照仲多過電影Jason Bourne主角一本,共七本,我諗佢家人唔會少得去邊

支共官員及商人之類,要取得香港身份證及特衰護照估計要幾多有幾多,可能唔使親身去辦理,港共入境署直接搞掂寄到支境

港共有乜做唔出?完全為支共服務嘅非法政權嚟
幫fd問 如果佢報失左有lost ref no.
仲洗唔洗搵SAR查?
sor 漏咗8. HSBC嘅銀行信一封
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞