『薪火post』BNO續期資訊(59) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
lost case
around一個月前網上報失

幾粒鐘後收到個email叫我打去
打去講低name DOB HKID
對方話五日有ref no

收線即收到第二個email叫我打去
我ignore咗

由於我肯定有BNO
所以無等ref no 就apply咗
聽電話個哥哥都話go ahead

一個月後嘅今日收到HMPO電話
又問我名,DOB , HKID
我答完佢之後話我其實之前打過電話
佢話係第二條team要confirm
跟住就話資料正確
即刻講咗ref no俾我叫我寫低
仲叫我讀返個ref no俾佢聽make sure寫啱

到而家我都無收到email通知我ref no.
所以應該電話講完就算

Anyway俾個心理準備大家
ref no係好可能要等多過五個工作日
如果肯定自己有BNO就課金啦
辛苦晒希魔巴
我拎左bc,
但如果將來真係決定走去英國住既話,
d身份證,稅務要點搞
可莫耳講下等咗幾耐先批
交咗咩文件

利申 都係想繼承BC
如果係英國出生,而出生時你父母任何一方係BC,你就自動係BC

又或者你父母當年透過居英權計劃取得居英權,咁你無論如何點都係BC
想問樣野,我媽當年係有成功囉到居英權,

但冇去到,點樣可以查個權

Sor啊有新post先見到你個reply
是咁的,如果當年你媽有幫你拎埋將certificate of registration,咁你拎住張cert就prove到,亦恭喜你你下一代都會係BC

如果冇,咁你就係British citizen by descent,因為張cert個居英權可以傳一代。唔需要查,你直接申請passport就得,到時佢會叫你比你媽張cert佢。你要靠你媽張cert同出世紙黎 prove your citizenship
係你影得矇定係啲字印到出哂界
唉 9月5日收咗件 到而家都未顯示 document received
因為當年成日申請,但冇去到!

所以唔知算唔算有,多謝師兄你既幫忙
酒紅色係歐盟代表免,藍色先係大英帝國代表!
空郵掛號話4號派到
結果今日先拆到我果封轉received
等下啦巴打
我女友都係4號派到
join埋 queue
但我咩都冇

估唔到咁快就approve,突然收到sms

交左:
身分證彩印
舊bno
特衰成本彩印
出世紙正本
副簽(專業人士list內,BC holder)
呀媽出世紙彩印
父母結婚証書彩印
寫信解釋無老豆出世紙
稅局信住址證明

多謝呢個po 既巴絲提供資訊
可能補償俾你,中大獎印bc!

BTW呢度啲人都好掛住你,希望你唔使再掉眼淚!
428+60保險
你遲一日到等多陣啦
我都係咁諗
呻吓啫

大家都加油
E.g. countersigner 係Chan Siu Ming
佢問我同 Mr.Ming 係咩關係
我知好多外國人未必識分繹名surname
但俾我感覺係連副簽人身份都係hea check
咁不如唔洗簽啦
光復香港
笑咗

終於
唉,睇漏咗冇跟個DOC。
寄返嚟個本個place of birth印咗kowloon
有無手足知道收到新passport後幾耐先會收返自己既文件 DHL只係俾BNO個SMS我, 無另一個關於文件既
我29號寄到,A Yates 1號先轉received, 2號入Q... 然後仲等批...

心急人上....
今次呢份係幫男友續,自己個本好快搞掂,所以奇怪點解仲未轉received
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞