『薪火post』BNO續期資訊(59) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
想問如果我而家續左本BNO, 下次續期洗唔洗副簽?
副簽一問

如果你的副署人為英國國民或愛爾蘭公民以外的英聯邦國民、歐盟國家國民或美國護照持有人,副署人必須提供副署人護照個人資料頁的彩色影印本。

英國國民:
英國公民 (BC)
英國海外領土公民 (BOTC)
英國國民(海外) (BN(O))
英國海外公民 (BOC)
英籍人士 (BS)
受英國保護人士 (BPP)

愛爾蘭公民

From Docs

How to confirm someone’s identity
You need to:
• check the applicant’s details are correct
• check the photo is a true likeness of the applicant
• provide your details and say how you know the applicant
• sign the declaration
Give the applicant:
• the completed form – don’t fold it
• a photocopy of your passport’s photo page – unless you’re a UK or Irish
passport holder

Do this as soon as possible. We can’t work on the application until you’ve
confirmed the applicant’s identity.

From countersign form

上述英國護照持有人,係咪唔洗畀護照相片頁?
查吓字典unless點解啦
直接答你, 係
我知unless 點解(除非) ,即係英國護照持有人唔洗畀?🤔
Thx 本身以為要畀(一開始搵非英國人)
依加Problem solved!
正路唔使,據知就算過期,只要係2014年以後過期嘅BNO都唔需要,由於我係俾錢搵人代辦一切事務,由嗰間專門做呢啲服務嘅公司職員講嘅,冇記錯係咁

有效期內BNO續領正常唔需要
唔使畀
因為有record
我之前打過去都係話我no record

但之後都有email send黎話
he passport that you have reported as lost or stolen has been cancelled.
同埋有reference number
renew唔駛
lost/stolen就要
The passport
我19/8 application received
2/9 document received
而家仲未有update
好緊張
即係證明入面嘅record係好亂
上面巴絲係咁講
same 加油呀
我九月二 document received 到而家未有update
有舊bno都交齊文件
原來咁多9月5日到嘅巴絲
我諗呢個唔係重點
請問巴絲如果我搵一個外國fd幫手副簽,可唔可以叫佢寫相片後面段野,再key上去,因為佢住緊英國比唔到佢
尋晚未爬文填個陣揀錯咗 Issue Authority 無揀到 Others
想問下我應該點做
對唔住我認On9 無爬文就填
再講一講副簽部份,幫我副簽嘅係持有有效BNO嘅舊同事,職業係工程項目經理,唔係有牌工程師,唔需要佢嘅相或BNO嘅相,只需要簽名同佢本BNO上嘅一樣,及BNO護照號碼

我同佢識咗超過十年,據佢講上次幫街坊個仔副簽,要去英國讀書,HMPO都冇電郵或電話查詢嘅
講完no record叫我去馬
課完金幾日就收到reference number
好啦 簽收完幾日又催我交料
你又係?
我都係, 而家都仲未approve
我都係呀 9月5日到
但未轉 received
女友9月4日到
join埋 queue
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞