『薪火post』BNO續期資訊(59) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我2號document received 咋
到而家都未有update
一樣
心諗一個星期就搞掂
最耐反而係寄件去HM office
急咩 我8月join 都未批
我同巴打你地一樣,30號joined, 但到而家仲未有消息update
會唔會呢排既局勢令審批快左?
應該會求奇咗
寄咁大疊嘢根本冇時間fc
其他手足唔齊件嘅手足可以博下
我諗有基本文件佢都唔會jer住你
郵局speedpost你地個track record係點的?
禮拜一朝早寄今朝去到英國清埋關
之後幾耐先會送到去利物浦?

清關 後第二日到HMPO(EMS 顯示)
3 個working days HMPO先上網確認

所以用Speedpost由寄出到documents received要成個星期
係咪2號queue個啲就好似排ATM排錯隔離隊既人咁

利申 2號入quese
thx,即係有機會今晚就派遞
幾時確認就唔理佢了
請問通常幾耐會收到 DHL tracking number?

我9號批左,10號收到hmpo email 話新護照寄出左,但係仲未有DHL email

6月27 join queue嘅我終於approved
不過點解唔係DHL送黎嘅叫咩DX
就係啲人寄埋啲無要求嘅,咪拖慢晒囉,睇文件都要時間㗎,所以成日講佢要乜就俾乜,唔需要多餘嘢,無嘅寫信解釋,佢覺得唔夠會叫你補!

仲有,佢哋係幫手續證,唔係嚟拒絕大家申請,所以搞清楚個狀況,曾經持有嘅就一定續到,至於時間同文件需求,每個人唔同唔好比較,俾啲耐性會對成件事好有幫助!
希望今個月內done,下月係咪轉藍色?
我lost 2 號入queue仲未有
通常lost case係比較心急啲 始終比左錢
巴打係一直冇追過HMPO?
定追左?(想知係咪漏單)
等多等
我9 號晚收sms printed and sent
去到10 號下午五點左右先有dhl tracking number
香港同英國係有時差既
而家佢地係凌晨
唔係呀,我寄埋本舊bno去
你個比喻又幾好笑
有舊bno 3號入q 有無手足圍爐
寄完先發覺入漏張地址證明
即刻寄番定係等佢叫我補交會好D
我6號寄 9號到
不過仲未received
5號join queue 後未郁過(lost case)
我老婆同日join queue佢聽日就收到bno..(renew)

最慘係諗住下個月去旅行,家陣唔知去唔去得成,我連本特衰護照正本都寄埋去HMPO..
有travel plan 都要慳影印費唔寄彩印本無得怪人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞