『薪火post』BNO續期資訊(59) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
身分證大法中曬3點,但SAR話你冇申請過BNO?

點解咁耐都未approve
已報失有ref no.
跟住佢個list交齊野
我都喺報失已有ref no.,仲要遲巴打你一日join queue都仲等緊
唔知係咪因為佢唔駛查資料/搵上司簽名approve, 只要佢見你齊嘢就可以dup個印approve, 所以幾個鐘就搞掂
巴打 同樣情況 lost case
same date join queue 有報失ref
一樣都係仲等緊 不過我所有野都係交彩色copy
其實交正本係佢要求,但因為收正本又真係唔少見,所以交影印副本係一個方法,最多咪補交!

寄件呢郵局個失件率係低嘅,當然唔會零啦,呢度大多數係慢,但真係有人失過,大型速遞使命必達,收你十倍價錢,咪安心囉,起碼呢度極少失件,最貴係dhl,有錢加保多數十!

窮人無錢咪寄空郵掛號囉,交副本又減低個風險添。有錢咪出核證副本,寄dhl仲加個保安心晒!

我空掛$56.5一次寄兩份申請啫!得bno同地址證明係正本!總之風險自決,豐儉由人!
5月 印象中 表格, 副簽, passport colour copy ,相, lost form & hk police lost memo, address proof, hkic colour copy

之後補既野
8月 本人出世紙, address proof(話得中文唔得), 相(明明有2張佢又話我無) , 父母離婚令 form6 copy, 解釋信一封
(解返點解無父母身份證副本 同佢地出世紙, 我就咁解話離左婚就比唔到)
我覺得係,正本佢應該check少好多野,所以先咁快
但我其實都大部份副本,只係用咗d方法去證明副本係真實
落郵局計重量
係咪會比較安全啲呢個問題無人答到你
如果多正本想買個安心咪揀速遞囉,仲可以加埋保險,
speedpost同空掛只係差在個速度
係安全上應該無乜大分別,我自己用空掛6日就送到hmpo
都係嗰句,豐儉由人,自己揀
yes 個人覺得空郵掛號已經好足夠,又有track,又唔算慢。
去到郵局順便買個大size信封,入面有啪啪紙保護嗰種,都係1x蚊
裝得落A4size 文件袋,入好哂所有文件,同職員講用空郵掛號去英國,佢就識搞落去。
最後total 都係70(按重量收費)+1x(大size信封) = 90蚊有找

speedpost問過要2XX,值唔值就睇你自己
上星期二下午寄空郵掛號
剛剛收到 Email "Documents received"
11蚊買個信封 57蚊郵費 共68大元 7日寄到算係咁
洗唔洗寫埋回郵地址係信封後面?

講返中文啦唔好勉強自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞