『薪火post』BNO續期資訊(59) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我都係簽收左未轉
一樣
我5號簽收左都未轉
我簽收完冇聲氣
屌 我都係
好mean
未呀。大家都係被選中既細路
你係lost 定續?
我報完lost 過左咁耐都未轉有d心急
明年
有咩慘得過簽收完仲要出email同sms催我交野
講吓我case, 或者都提供到多少資訊

以前我一直係用BNO嘅,去到2010年由於英國領事館唔再做BNO換領,要郵寄怕麻煩就冇續,改為用特衰護照,鑒於由舊年孟晚舟單case爆出嚟同時持有三本有效特需護照,加上有傳言有效特衰護照接近1000萬本,唔知真假,再加上近日反送中運動,港共嘅表現,濫發護照比支共官員並非唔可能,咁嘅情形之下,未來外國取消特衰護照免簽待遇大有可能

咁唯有續本過期9年幾嘅BNO,提供咗如下文件

1. 本人香港身份證 底面彩色影印
2. 父母身份證 底面彩色影印
3. 完整過期BNO一本
4. 母親死亡證 正本(家母已仙遊)
5. 本人香港出世紙正本
6. 特衰護照全本 彩色影印
7. 持有有效BNO舊同事副簽

由於提供唔到父母結婚證明,於是寫咗封信表示父母鄉下結婚之後走落香港,未在香港註冊結婚

29號寄出文件,用掛號信,現時已通知我護照寄出,正本文件分開寄返比我

背景:已過期十年BNO,需作新申請

需要文件:舊bno、出世紙正本、副簽、passport 全彩影印、父母出世紙及結婚證明

已遞交文件:舊bno、身分證副本、副簽、passport 全彩影印本、出世紙正本同副本、一封解釋冇父母出世紙同結婚證明嘅信

8月20號搵咗fd搞副簽,拖拖下搞到8月29號先去寄郵政嘅普通空郵,寄果陣話要兩星期左右先收到,但幸運地9月7號就到咗利物浦,然後approve 嘅速度仲快過當年搞特衰,sms話7個工作天會送到,宜家就坐等收件了!

多謝各位解答過我問題嘅巴絲!
補充一點,我搵嘅副簽朋友係持有效bno,職業喺佢條list上面有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞