『薪火post』BNO續期資訊(59) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
英女皇唔會離棄你
有無諗過2-4號巴打嘅感受
早知唔寄speedpost
明白
恭喜哂
巴打們
我9號郵局個邊track左個文件已經派左過去
岩先office sd左個msg提我send文件
係咪繼續等佢process就得架喇?
sor 無諗過咁快, 其實無特別去睇 email, 點知今日 1check 就話 sent
恭喜巴打唔通lost case做到8月27號入queue嗰d
係, 人手update
Webchat問職員問可以點做。
8. 搵到本BNO剪左角,仲續唔續到?
搵到本BNO剪左角,仲續唔續到?
正常情況: 你應該仲有一本未剪角既,搵清楚啲,搵唔到就以 lost passport 處理
特殊情況: 有可能係申請特衰時香港嘅公務員手誤剪咗,當 damaged passport 處理

問:
我有一本剪左角, 但當時我係11歲既時候搞既應該(屋企人整), 但RENEW左個本真係搵唔到, 咁我應該 當damaged passport or lost passport 去處理?
手上passport 資料:
Type
Code of Issuing: GBR
Children/Enfants(5): 0
Authority: BRITISH CONSULATE HONG KONG
謝謝解答.
報LOST
之後比錢
[url]
30號寄郵局空郵掛號 郵局寫4號送到
但7號先有update 9號join Q 2日批埋 算快
無副簽+無母親出世紙
兩樣都有寫信解釋
其他文件全部彩印雙面
住址證明用HSBC戶口銀行信
有舊BNO寄埋過去
本身張相裁走左膊頭以下 就返個頭頂唔Cut今多
諗住應該要補相 但出奇地又無事

少少分享
有舊BNO整體處理時間會快D
報失case join完Q 多數耐好多
有幾個朋友 無副簽都批 join完Q都好快批
全部有舊BNO係手
齊多數文件+有舊BNO 無副簽照批機會高啲
可能呢排多人申請 無今嚴
當然大家有搵到副簽就當然最好啦 搵唔到副簽而又有舊BNO係手 博唔博自行考慮
至於張相cut唔cut頭頂 係快圖美影 叫佢影細D 頭頂留多d位 一樣會cut頭 跟手試過再裁N個比例 upload
無變一樣裁 只係裁多定裁少
個網用AI去做裁位 大家見到cut頭就算啦 無得搞
[/url]
開始覺得唔關lost case事
望住個個兩三日批
有舊bno 3號join queue咪又係無update
我都覺 同樣有舊bno 4號join都一樣無update
公務員攞到你個CASE就快
報lost要打電話比hmpo
你地等左幾耐先有人聽
3號個officer快啲做嘢唔好掛住fish and chips
明白, 即係去報失拎報失紙, 有冇需要另外寫REMARK?
另, 我仲寄唔寄剪左角個本?(因為報左LOST)
自己一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞