LIHKG機械鍵盤集中討論區#5 我開post應該有人理我啦掛

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
想入坑,想問下MagicForce Smart 1 Cherry 茶軸抵唔抵屌

抵係抵

如果遲早都會再買,可以skip
想入坑,想問下MagicForce Smart 1 Cherry 茶軸抵唔抵屌

抵係抵

如果遲早都會再買,可以skip

咁有咩好推介
想要有方向鍵,但80%果d又好似好大舊咁

我應該可以做得平過$600
而家一路update緊啲貨

條路好漫長

通常點玩法?對我嚟講換帽已經係好新嘅嘢

定位板
電路板
衛星軸

鍵帽

9萬幾樣組合都唔知點整

有冇用現成鍵盤換某幾個軸?之前見有巴打玩紫軸,又係乜一回事?

我幾乎唔會掂現成鍵盤(拆軸好麻煩
紫軸係佢當日有米風光時買落嘅貨

幫我隻980換zealios呀

焊撚爛你隻嘢
Btw我無紫軸興趣不大

其實換得黎不如砌過隻
不過1800layout選擇唔多

直上 TX-CP 喇

Round 1, Round 2 合照,同一個系列都可以好唔同style

Weaven 係一隻好board, 設計得好好,可以隨時同其他Weaven 換邊。但layout 就會俾塊carbon fibre plate 限制住。Weaven 得carbon fibre plate, 無其他物料揀。

手感好過一般Sandwich case,但又無一般top mount kustom 咁好。

R1 同 R2 其實無乜分別,R2 多左winkeyless layout (winkeyless 靚過winkey 好多, 更加classic, 純粹個人意見)

$230 一套kit (唔包pcb, switch, stabiliser, keycaps) ,價錢唔平但design 就特別過普通tray mount design 好多。

Overall 我好滿意R2 ,除左shipping 問題之外

Originative 會有extra R2 賣,有興趣可以留意下。

介唔介意講多少少?
有興趣入隻砌zealio

你想知乜?
Top Mount Kustom 定Weaven ?
Kustom 無乜好講,基本上90%都係Top mount。Top Mount技術上係難整過Tray mount。手感都會好過Tray Mount。
Weaven 就Originative 會有大約8隻,唔知佢會賣邊幾隻。
有Grey, Cyan, Pink and Orange。價錢都唔知。
本來想買corsair,睇過呢到早排去咗買fc900r

會唔會之前係魔鬼度見過你

Round 1, Round 2 合照,同一個系列都可以好唔同style

Weaven 係一隻好board, 設計得好好,可以隨時同其他Weaven 換邊。但layout 就會俾塊carbon fibre plate 限制住。Weaven 得carbon fibre plate, 無其他物料揀。

手感好過一般Sandwich case,但又無一般top mount kustom 咁好。

R1 同 R2 其實無乜分別,R2 多左winkeyless layout (winkeyless 靚過winkey 好多, 更加classic, 純粹個人意見)

$230 一套kit (唔包pcb, switch, stabiliser, keycaps) ,價錢唔平但design 就特別過普通tray mount design 好多。

Overall 我好滿意R2 ,除左shipping 問題之外

Originative 會有extra R2 賣,有興趣可以留意下。

介唔介意講多少少?
有興趣入隻砌zealio

你想知乜?
Top Mount Kustom 定Weaven ?
Kustom 無乜好講,基本上90%都係Top mount。Top Mount技術上係難整過Tray mount。手感都會好過Tray Mount。
Weaven 就Originative 會有大約8隻,唔知佢會賣邊幾隻。
有Grey, Cyan, Pink and Orange。價錢都唔知。

其實都係諗緊carbon揀top定tray
不過weaven有得換邊幾吸引

有時SA係好過GMK,呢套就係其中一套。
Alpha隻色真係好奇怪

黃得濟,不過獨立睇最底嗰行嚟講幾正
鍾意佢夠多色

黃得濟,不過獨立睇最底嗰行嚟講幾正
鍾意佢夠多色

GMK Soware 都係多色Modifiers
窮賊巴打有冇睇m65a個盒個post 好正

我問緊佢PCB會唔會有套或袋,無袋好易出事。
塊Weight Insert太薄
無野曬
無錢買
無野曬
無錢買

無野曬
無錢買

有心影,影乜都可以好靚

我問緊佢PCB會唔會有套或袋,無袋好易出事。
塊Weight Insert太薄

佢應該全部包防靜電袋,啲foam睇落都幾厚(佢之前好似有話會包多個外盒先ship)
刷下存在感
刷下存在感

sor 頭先用咗 nearest neighbour 起晒格

我又刷一刷存在感
今日買ge Filco Ninja青
新手用緊k70 想換其他無刻/側刻
呢隻o唔ok
https://store.coolermaster.com/masterkeys-pro-l-rgb-%E6%B0%B4%E6%99%B6%E7%89%88
屌,死link

Wallpaper係David Bowie嚟

我又刷一刷存在感
今日買ge Filco Ninja青

真係有圖
第一日上連登
入嚟就係為咗睇呢兩句

imgur唔用得img㗎
新手用緊k70 想換其他無刻/側刻
呢隻o唔ok
https://store.coolermaster.com/masterkeys-pro-l-rgb-%E6%B0%B4%E6%99%B6%E7%89%88

你可以考慮換鍵帽,唔使換鍵盤

不過鍵帽選擇好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞